Bombeangrep i Ankara - minst 28 drept og 61 såret

Minst 28 er drept og 61 mennesker er såret etter at et kjøretøy lastet med eksplosiver gikk i luften i Tyrkias hovedstad. Myndighetene kaller det et terrorangrep og skylder på kurdiske PKK.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksplosjonen onsdag skjedde midt i kveldsrushet ved en militærforlegning i sentrum av hovedstaden, og forårsaket en kraftig brann. Bilder på TV og i sosiale medier viser tykk svart røyk som stiger opp over forlegningen, som ligger like ved regjeringskvartalet i sentrum av den tyrkiske hovedstaden.

Ifølge lokale medier skal eksplosjonen ha skjedd bare noen hundre meter fra hovedkvarteret til landets militære ledelse, parlamentet og statsministerens kontor.

En talsperson ved landets militærstab sier angrepet var rettet mot en buss som fraktet militært personell. TV-bilder viser et stort antall ambulanser på stedet.

– Terrorangrep

– Vi undersøker detaljene rundt angrepet nå, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu til avisen. Statsministeren har avlyst en planlagt reise til Brussel. President Recep Tayyip Erdogans kontor opplyste senere på kvelden at Erdogan utsetter sitt planlagte besøk til Aserbajdsjan torsdag.

Talsmann Omer Celik fra regjeringspartiet AKP kaller eksplosjonen et terrorangrep.

– Vi fordømmer dette angrepet, skriver han på Twitter.

Foreløpig har ingen tatt på seg skylden for angrepet, og det er uklart hvem som står bak bomben. En kilde innen Tyrkias sikkerhetstjenester var raskt ute med å peke på den kurdiske separatistbevegelsen PKK.

– Tegn tyder på at opprørere fra PKK sto bak bombeangrepet, sier sikkerhetskilden.

Tyrkiske myndigheter har pålagt lokale medier forbud mot å rapportere om eksplosjonen - noe som også har skjedd ved tidligere hendelser.

Lover økt kamp

Tyrkias kamp mot folk som angriper landets interesser skal intensiveres, slår president Recep Tayyip Erdogan fast etter bombeangrepet i Ankara onsdag kveld.

– Vår besluttsomhet ved å svare på denne type angrep både innenfor og utenfor våre grenser blir sterkere når slike handlinger finner sted. Det må være klart at Tyrkia ikke viker tilbake fra sin rett til selvforsvar når som helst, hvor som helst og ved en hvilken som helst anledning, sier Erdogan.

Tyrkia har avlyst et minitoppmøte med utvalgte EU-land etter bombeangrepet i Ankara. Møtet skulle etter planen holdes parallelt med EU-toppmøtet torsdag og fredag.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skriver i en melding på Twitter at han «på det sterkeste fordømmer terrorangrepet i hjertet av Ankara». Stoltenberg sender sine dypeste kondolanser til de dreptes familier.

Flere angrep

Tyrkia har vært rammet av flere bombeangrep de siste månedene, senest 12. januar da tolv tyske turister ble drept i Istanbul.

I oktober i fjor ble over 100 mennesker drept og over 500 såret i en selvmordaksjon mot en fredsdemonstrasjon i Ankara, mens 33 mennesker mistet livet og over 100 ble såret i et selvmordsangrep i byen Suruc i juli i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder