Netanyahu avlyser Tyskland-besøk på grunn av uroligheter

Flere knivangrep i Israel onsdag - en gjerningsmann drept

Urolighetene på Vestbredden og i Jerusalem fortsetter. Onsdag ble én palestiner drept av israelske sikkerhetsstyrker etter at han knivstakk en soldat og stjal våpenet hans.

 • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fire år gammel

Hendelsen fant sted onsdag i byen Kiryat Gat sør i Israel. Etter han hadde stjålet våpenet til soldaten, flyktet gjerningsmannen inn i en bygning før han ble skutt og drept av israelske styrker.

Den israelske soldaten kom fra det hele med lettere skader, skriver Haaretz.

Onsdag har det vært en rekke angrep mot israelske jøder ulike steder i Israel:

** Sent onsdag kveld ble en palestinsk mann skutt av israelske soldater ved grenseovergangen Za'im, nær bosettingen Maale Adumim på Vestbredden. Mannen er moderat skadet, skriver Reuters. En talsmann for politiet i Israel sier mannen forsøkte å kjøre inn i kontrollposten ved grenseovergangen med bil, og kjøre over en israelsk politimann.

** Onsdag kveld ble en israelsk mann knivstukket av en palestinsk mann utenfor inngangen til kjøpesenteret Petah Tikva i nærheten av Tel Aviv. Offeret er fraktet til sykehus med overfladiske skader, skriver Haaretz. Gjerningsmannen ble overmannet av sivile på stedet, og arrestert av politiet som kom til stedet få minutter senere.

** Tidligere onsdag ble en annen jødisk mann knivstukket av en palestinsk kvinne i Gamlebyen i Jerusalem. Mannen skjøt mot kvinnen, og hun er fraktet til sykehus med alvorlige skader. Mannen i 30-årene fikk knivskader i ryggen, og ble behandlet både på stedet og deretter på sykehus. Skadene blir betegnet som lettere.

** I tillegg ble innbyggerne i Tekoa bedt om å holde seg hjemme onsdag morgen, etter at en 38 år gammel kvinne skal ha blitt angrepet av en gruppe med palestinsk ungdom som kastet steiner, skriver nettavisen Ynet. Ifølge kvinnen prøvde gruppen å dra henne ut av bilen, men hun klarte å komme seg unna. Hun ble behandlet for lettere skader.

SKADET: Israelske nødetater evakuerer her en palestinsk sjåfør som ble skutt av israelske soldater ved en kontrollpost ved grenseovergangen Za'im. Sjåføren forsøkte å kjøre ned kontrollposten, ifølge politiet. Foto: Ammar Awad , Reuters

Netanyahu etter blodig helg: – Israel kjemper for live

Titalls palestinere skadet i sammenstøt

Onsdag kom det også meldinger om at personer som antas å være israelske sikkerhetsstyrker maskert som palestinske demonstranter, skjøt og såret tre palestinske steinkastere i en hendelse utenfor Ramallah. Tilstanden skal være alvorlig for en av de tre, skriver NTB.

Også flere andre steder på Vestbredden har det blitt avfyrt skudd mot palestinske steinkastere. Både i områdene rundt Nablus, Betlehem og Jeriko er flere skadet etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker. Det melder Haaretz.

Midtøsten-ekspert: Situasjonen er mer dramatisk enn før forrige intifada

Flere angrep siste uken

Knivangrepet onsdag er det tredje som finner sted i Jerusalem siden lørdag, da to sivile israelere ble knivdrept av en israelsk mann. En kvinne og et barn ble lettere skadet. Søndag morgen ble en israelsk jøde moderat skadet etter å ha blitt angrepet av en palestinsk mann. Mannen ble skutt og drept av politiet da han flyktet fra stedet.

Torsdag forrige uke ble et israelsk ektepar skutt og drept da de kjørte i bil nær en jødisk bosetting på Vestbredden. I bilen var også parets fire barn, som kom fra hendelsen uten fysiske skader.

Israelske styrker satte i gang en klappjakt på gjerningspersonene, og mandag ble det meldt at fem angivelige Hamas-medlemmer ble pågrepet for drapene allerede fredag. Politijakten, samt utestengelsen av palestinere fra Gamlebyen i Jerusalem, førte til økt uro og flere sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker. To palestinere ble drept og 170 skadet i sammenstøtene.

Ett år etter Gaza-krigen: Fortsatt lever innbyggere i ruiner

Netanyahu: Sivile må være våkne

Etter flere dager med uro, roser Israels statsminister Benjamin Netanyahu sine innbyggere for å ha opptrådt forstandig. På et møte med hovedsentralen til politiet i Jerusalem onsdag kveld sa han at sivile er frontlinjen i kampen mot terror, og at de må være våkne.

– Vi er fortsatt midt i en bølge av terrorisme. Vi tar i bruk sterke metoder i kampen mot terrorister, opprørere og provokatører, sa Netanyahu.

– Styrkene våre har fått forsterkninger, og de bruker alle nødvendige midler og metoder i kampen mot terrorisme, fortsetter han på sin Twitter-konto.

Netanyahu skulle etter planen deltatt på en markering i Berlin av 50 år med diplomatiske forbindelser mellom Tyskland og Israel på torsdag. På grunn av urolighetene har Netanyahu avlyst turen, skriver Haaretz.

FN-rapport: Krigsforbrytelser på begge sider av Gaza-krigen

ØNSKER RO: Palestinernes leder, Mahmud Abbas, sier han ønsker at situasjonen ikke eskalerer videre. Her under en pressekonferanse på Vestbredden tirsdag. Foto: Ahmad Gharabli , Afp

Abbas: – Jeg oppfordrer ikke til vold

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier til Haaretz at han på ingen måte har oppfordret til volden som har herjet Jerusalem og Vestbredden de siste dagene. Han sier til avisen at han har instruert sikkerhetsstyrker og oppfordret allmennheten om ro.

– Jeg støtter en ikkevoldelig kamp og er motstander av alle bruk av våpen og vold. Jeg har gjort det klart mange ganger at jeg ikke ønsker meg tilbake til en voldssirkel, sier han til Haaretz.

– Vi søker ikke vold og har ikke forsøkt å eskalere den, men angrepet mot al-Aqsa-moskeen og de som ber i moskeen har ført til dette. Vi prøver konstant å sørge for at dette ikke intensiveres, fortsetter han.

Han sier også at volden bare vil eskalere nå som Israel skal ødelegge hjemmene til terrorister og forsterke styrkene sine.

Les også

 1. Granatangrep mot hotellet til Jemens statsminister

  Minst tolv mennesker ble drept i et angrep mot et hotell i Aden, der Jemens mangeårige statsminister og visepresident…
 2. Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

  NEW YORK/OSLO (VG) Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier Palestina trekker seg fra Oslo-avtalen.
 3. Palestinsk kvinne (18) drept etter konfrontasjon med israelske soldater

  Her stirrer den 18 år gamle studenten inn i pistolmunningen til den israelske soldaten. Sekunder senere er hun drept.
 4. 16-åring døde etter knivangrep mot homoparade

  Shira Banki (16) ble drept fordi hun støttet sine venners rett til å leve slik de ønsker, sier familien i en uttalelse.
 5. Frykter reaksjoner etter mordbrann på Vestbredden

  Mordbrannen på Vestbredden der et halvannet år gammelt spedbarn mistet livet kan være gnisten som tenner et større…
 6. Menneskrettighetsorganisasjon: Israelske soldater skjøt ubevæpnet 17-åring bakfra

  En palestinsk 17-åring som ble skutt og drept av israelske soldater på Vestbredden, utgjorde ingen fare for soldatene og…

Mer om

 1. Israel
 2. Israel/Palestina
 3. Midtøsten

Flere artikler

 1. Midtøsten-ekspert: Situasjonen er mer dramatisk enn før forrige intifada

 2. Hamas-leder: Opprør er den eneste veien mot frigjøring

 3. Netanyahu: Israel kjemper for livet

 4. Tre palestinere drept i konfrontasjoner med israelske styrker

 5. Israelsk soldat drept av skytedesperado på busstasjon

Fra andre aviser

 1. Palestiner drept etter ny knivstikking sør i Israel

  Fædrelandsvennen
 2. Hamas ber palestinerne gjøre opprør

  Aftenposten
 3. To nye knivepisoder i Jerusalem

  Aftenposten
 4. Palestiner forkledd som pressefotograf knivstakk israelsk soldat

  Aftenposten
 5. Netanyahu avlyser Tyskland-tur på grunn av volden

  Fædrelandsvennen
 6. Slik går israelske soldater undercover blant palestinske demonstranter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no