SKAPER POLITISK HODEBRY: Disse ulvene er fra Langedrag Nasjonalpark. Foto: Jan Petter Lynau VG

Ordførerprotest mot ulvevedtak

118 av landets ordførere støtter Hedmark-ordførernes protestopprop mot klimaminister Vidar Helgesens (H) vedtak om å ikke felle fire ulveflokker i ulvesonen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

146 av landets 428 ordførere har svart på spørsmål fra Nationen, og 118 av disse stiller seg bak oppropet.

Bakgrunn: Fullt ulveopprør mot klimaministeren

De fleste av ordførerne som støtter hedmarkingene kommer fra Senterpartiet, men også ordførere fra Ap, KrF, Høyre og lokale lister støtter protestoppropet. 100 av ordførerne sier saken svekker deres tillit til regjeringen.

– Helgesen må lytte litt mer til de som faktisk bor i områdene det gjelder, sier Olav Breivik (H), ordfører i Hobøl. Eidsberg-ordfører Erik Unaas (H) sier at alle ordførere av og til er uenige med «sin» regjering, uansett konstellasjon.

– For meg er det viktig at også statsråder av og til tør å snu, sier han.

– Bondehat

Høyres tidligere landbruksminister Johan C. Løken tar i bruk sterkere ord enn dagens ordførere og sier det er et historisk bondehat som ligger til grunn for vernepolitikken.

Bakgrunn: Ulveopprøreren gir seg ikke før Helgesen gir opp – eller forsvinner

– Ulvesonepolitikken er et eksempel på at det store flertallet ikke får noen belastning når politiske mål skal nås, altså å opprettholde en norske ulvestamme, mens et lite mindretall pines og får hele belastningen, sier han til Klassekampen.

– Arbeidsuhell

Helge André Njåstad (Frp), leder av kommunalkomiteen på Stortinget, mener at klimaministeren har håndtert saken på et klønete vis.

– Men hovedinntrykket til denne regjeringen er at vi styrker tilliten i lokaldemokratiet. Dette er et arbeidsuhell som ikke er talende for regjeringen, sier Njåstad til Nationen.

VG mener: Galt å frede Hedmark-ulven

Like før jul sa Helgesen nei til å skyte fire ulveflokker i Hedmark. Avgjørelsen har skapt sterk misnøye innad i Høyre.

Møtes onsdag

Onsdag møter Helgesen de fire partiene som sto bak ulveforliket, til et møte på sitt kontor.

I forkant av onsdagens møte ser det imidlertid ut til at ulveopprøret i Hedmark Høyre har lunken støtte: Ingen av de 15 fylkeslederne VG har snakket med stiller seg bak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder