FJERDE DAG: For fjerde dag på rad bombet Israel mål nord på Gazastripen etter at statsminister Ehud Olmert uttalte at luftangrepene bare er starten på angrep i flere steg godkjent av Israels sikkerhetsråd. Foto: AFP

Israel: - Dette er bare begynnelsen

Israels intensive luftangrep mot Gaza er «det første av flere trinn», ifølge israelske myndigheter. Både Hamas og Israel avviser oppfordringer om våpenhvile.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

For fjerde dag på rad fortsatte det israelske angrepet på Gazastripen tirsdag. Mens den ødeleggende offensiven skaper mer og mer sinne og oppgitthet i både den muslimske verden og ellers, bønnfaller FNs generalsekretær Ban Ki-moon verdens ledere om å hjelpe til med å få en slutt på volden.

Og nok en gang er det uskyldige som må lide for storpolitikken. Tirsdag ble to palestinske søstre på fire og elleve år ble drept da en israelsk rakett traff en eselkjerre i Beit Hanoun nord på Gazastripen, opplyser palestinske sykehuskilder. Ytterligere ti andre palestinere ble også drept i angrepene tirsdag.

Les også:- Vi vil kjempe til Hamas er utslettet

Ukevis

- Bombeangrepene mot Hamas-relaterte mål på Gazastripen er det første av flere skritt som er godkjent av det israelske sikkerhetskabinettet, sa statsminister Ehud Olmert ifølge sin talskvinne da han tirsdag informerte president Shimon Peres om de siste dagers utvikling.

Samtidig sa viseforsvarsminister Matan Vilnai til israelsk radio at Israel er rede til å fortsette offensiven i Gaza «i ukevis».

- Vi er forberedt på en lang konflikt og på uker med kamp, sa Vilnai.

VGTV:Her barker demonstrantene og politiet sammen utenfor den israelske ambassaden i Oslo

Artikkelen fortsetter under bildet...

I RUINER: En palestinsk gutt bærer på sine eiendeler mens han tar seg fram gjennom ruiner av hus i Rafah sør på Gazastripen. Israel nekter å inngå våpenhvile med Hamas, og sier militæroffensiven vil vare i mange uker. Foto: Reuters


- Hamas har fortsatt om lag 100 raketter, men bevegelsen blir svakere for hver dag. Vi må få til en total forandring av sikkerhetssituasjonen i det sørlige Israel.

Les også:SV legger press på Støre

Jevnet med jorden

Israel gjennomførte minst 40 luftangrep natt til tirsdag, først og fremst mot Gaza by. Angrepene var rettet mot Hamas-administrasjonens kontorer, blant annet statsministerens kontorer, forsvarsdepartementet, finansdepartementet og det islamske universitetet, opplyser Hamas-kilder. I tillegg er mange bolighus jevnet med jorden.

Over 360 palestinere er drept og 1.690 er såret siden Israel innledet luftangrepene mot Gazastripen lørdag, opplyser palestinske sykehuskilder. Ifølge FN er minst 62 av de drepte sivile, flere av dem barn.

Fire israelere, tre av dem sivile og én soldat, er drept av palestinske raketter siden lørdag.

BILDESPESIAL:Se bilder fra israels angrep på Gaza

Desperasjonen og fortvilelsen på Gazastripen er stor.

- Vi lever i redsel, vi og våre barn, sier Abu Fares, som står utenfor sitt hjem i Gaza by. Nærmeste nabohus ble i løpet av natten bombet til ruiner.

Hamas lover å fortsette sine rakettangrep mot israelske byer, og midt på dagen ble Sderot sør i Israel rystet av flere palestinske raketter.

Artikkelen fortsetter under bildet...

SØRGER: Herzl Sheetrit (t.h.) sørger over sin døde kone Irit i byen Ashdod tirsdag. Israel fortsetter angrepet på Gazastripen. Foto: Reuters

Avviser våpenhvile

Både Hamas og Israel avviser på det sterkeste alle oppfordringer om en snarlig våpenhvile.

- Det er ingen grunn til å godta en våpenhvile på det nåværende tidspunkt, sier Israels infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer.

- En våpenhvile vil bare gi Hamas anledning til å gjenvinne styrke, komme til hektene etter sjokket og forberede enda kraftigere angrep mot Israel, sier han.

Israel og Hamas inngikk i juni en seks måneder lang våpenhvile for Gazastripen. Hamas avslo å forlenge avtalen med henvisning til gjentatte israelske angrep og aksjoner mot området. Avtalen utløp 19. desember.

Bakkestyrker

Den israelske hæren sier den er klar til å angripe Gazastripen med bakkestyrker dersom det kommer ordre om det, sier en talskvinne for det israelske militæret.

Grenseområdet mot Gazastripen er erklært som lukket militær sone, og tirsdag fortsatte israelske soldater og stridsvogner å samle seg der.

Israel slapp tirsdag likevel inn 109 lastebiler med humanitær hjelp, blant annet fem ambulanser, over grensen ved Kerem Shalom.

..

Les også

 1. - Ingen hensikt å snakke med Hamas

  Israels toppmann i Norge mener det ikke finnes noe alternativ til militære angrep mot Gazastripen.
 2. Norge gir 30 millioner i Gaza-nødhjelp

  (VG Nett) Regjeringen gir 30 millioner kroner i umiddelbar humanitær nødhjelp i forbindelse med angrepene på Gaza.
 3. SV legger press på Støre

  (VG Nett) SV-leder Kristin Halvorsen forsøker nå i det stille å presse Ap og utenriksminister Jonas Gahr Støre til…
 4. Norske leger: - Vi snakker om en humanitær katastrofe

  Legene Erik Fosse og Mads Gilbert er på vei til Gazastripen for å gi krisehjelp til de mange sårede.
 5. Påtroppende EU-formannskap forsvarer Israel

  Den tsjekkiske regjeringen, som tar over EU-formannskapet første nyttårsdag, forsvarer Israels «rett til å forsvare…
 6. Sårede evakuert fra Gaza til Egypt

  Elleve sårede palestinere ble tirsdag evakuert fra Gazastripen og fraktet til et sykehus i Kairo i Egypt.
 7. Norsk familie innesperret i Gaza

  (VG Nett) Utenriksdepartementet jobber nå med å få ut seks nordmenn som er innesperret i Gaza.
 8. Stadig farligere å drive hjelpearbeid

  Krig gjør situasjonen desperat for sivilbefolkningen i land som Irak, Somalia, Kongo og Afghanistan.
 9. Fire i arrest etter demonstrasjon mot Israel

  Åtte personer ble pågrepet under demonstrasjonen mot Israels ambassade i Oslo mandag.
 10. Israel: - Vi vil kjempe til Hamas er utslettet

  (VG Nett) Israel lover å holde offensiven i Gaza gående helt til Hamas er utslettet - uansett hvor lang tid det tar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder