... men Blitz «støtter og hilser opprørerne velkommen»

GATEKAMPER: Politiet måtte ta i bruk tåregass mot demonstrantene i Oslo sentrum torsdag kveld. Arrangøren frykter ikke reprise under lørdagens demonstrasjon. Foto: Scanpix

Tror ikke det blir voldelige gatekamper idag

(VG Nett) Palestinakomiteen, en av arrangørene for demonstrasjonen til støtte for Gaza, frykter ikke nye voldelige gateopptøyer i Oslo sentrum under dagens markering.

 • Samaria Iqbal

Artikkelen er over 11 år gammel

- Vi har inntrykk av at det er veldig mange som vil komme, ved forrige demonstrasjon var det flere enn 2000 som dukket opp for å markere sin støtte til Gaza. Vi tror at det vil komme enda flere idag, sier Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen til VG Nett.

Les også:Tar ikke avstand fra gatekamper

Kontakt med politiet

Lederen for komiteen tror ikke at det kommer folk fra utlandet i dagens demonstrasjon. VG Nett er kjent med at politiet sitter med etterretningsinformasjon om at radikale grupper fra Sverige og Danmark vil dukke opp under dagens demonstrasjon.

Les også:Politiet forberedt på mer Gaza-vold

- Nei, jeg har ikke hørt noe om at det kommer folk utenfra, sier Khateeb.

Palestinakomiteen er en av arrangørene av lørdagens demonstrasjon som har fått navnet «La Gaza Leve». Komiteen har vært i tett kontakt med politiet de siste dagene.

- Jada, vi har hatt god kontakt med politiet, i tillegg til at vi har mobilisert vårt eget interne vaktopplegg. Vi har vakter fra ulike moskeer blant annet, sier Khateeb.

37 pågrepet

Opptøyene i Oslo sentrum stratet torsdag kveld da propalestinske ungdommer angrep Israel-sympatisører. Politiet ble satt inn for å rydde opp, hvilket endte med 37 pågripelser. Flere personer fikk mindre skader. en politimann fikk et kutt i leppa og skader på en tann.

Les også:Oslo badet i tåregass

Ni av de 37 arresterte vil bli siktet for vold mot politiet og risikerer ubetinget fengsel.

Arrangøren er ikke redd for at det skal ende med nye gateslag i Oslo under dagens demonstrasjon.

- Nei, jeg tror ikke at det skjer voldelig gatekamper idag, det er trist at noen ungdommer gjør slik de gjorde. Dette er ungdommer som ikke har noe med Palestina å gjøre, det er trist at de holder på slik, sier Khateeb.

Hun oppfordrer folk til å ta avstand fra voldelige aksjoner, og stå sammen for en fredelig markering av sine standpunkt.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTE AV KONTROLL: Med politiet i hælene, knuste demonstrantene vinduer langs Karl Johan. Kun 10 av dem risikerer straff. Foto: Dennis Ravndal

Blitz

På Blitz sine hjemmesider ligger det en melding om "opprør i Oslo" der de skriver at "Blitz støtter og hilser opprørerne velkommen og ser fram til å delta i videre kamper mot okkupasjonen av Palestina."

- Meldingen på nettsidene til Blitz bryter med det vedtatte grunnlaget for markeringen, står det på Palestinakomiteens hjemmesider.

Etter det VG Nett kjenner til har det vært tett kontakt mellom de offisielle arrangørene og Blitz-miljøet for å få fjernet meldingen fra Blitz sine hjemmesider, men dette har ikke lykkes.

Lederen for Palestinakomiteen vil ikke kommentere dette, og sier til VG Nett at Blitz er velkomne i dagens demonstrasjon, da dette skal være en fredelig markering.

VG TV:Se kaoset som oppstod i oslo her!

FRYKTER IKKE: Arrangørene av lørdagens demonstrasjon frykter ikke en reprise av torsdagens gatekamper i Oslo sentrum. De har også vært i tett kontakt med politiet. Foto: Eivind Griffith Brænde

Er orienterte

På et møte i forkant av demonstrasjonen hvor 30 organisasjoner var tilstede, deriblant Blitz, ble det gjort klart at markeringen lørdag skal være fredelig.

- Under møtet ble det gjort klart at demonstrasjonen skal være fredelig og Blitz var også tilstede. De som ikke ønsker å være fredelige, trenger ikke å møte opp, sier Olaf Svorstøl, leder for Fellesutvalget for Palestina til VG Nett.

Han forteller at han ikke har vært i kontakt med Blitz, men er overrasket over deres budskap på nettet.

- Jeg skjønner ikke, forrige uke var de rolige, og plutselig nå så kommer dette, sier Svorstøl.

Lederen for Fellesutvalget for Palestina er derimot ikke redd for Blitz skal lage bråk under dagens demonstrasjon.

- Nei, jeg tror ikke de kommer til å lage bråk ikveld, de har jo ikke gjort det før heller, avslutter Svorstøl.

Utdypet buskapet

Fredag så Blitz seg nødt til å utdype budskapet.

"De siste ukenes demonstrasjoner er like mye et opprør mot norske politikere såvel som israelsk aggresjon. Norske myndigheter og maktapparat viser tydelig side i saken når propalestinske demonstrasjoner gang på gang blir angrepet og gassa av politiet. Når byens unge videre opplever privatisering av det offentlig rom, rasering av ungdomstilbud og trakkasering på gateplan i et samfunn der kun de kjøpesterke får spillerom, dannes en avmaktsfølelse der opprør er en naturlig konsekvens."

Det fremgår ikke på hjemmesidene om Blitz planlegger å bruke vold i lørdagens planlagte demonstrasjon.

Les også

 1. - Israel kan ha begått krigsforbrytelser

  Israelske styrker kan ha begått krigsforbrytelser i forbindelse med at et hus med sivile palestinere ble beskutt og…
 2. Israel nærmer seg Gaza by

  EL-ARISH / OSLO (VG Nett): Det kan være duket for full kamp i de tett befolkede gatene i Gaza by.
 3. FN gjenopptar hjelpearbeid på Gazastripen

  FN gjenopptar distribusjonen av nødhjelp på Gazastripen etter å ha fått forsikringer om FN-medarbeidernes sikkerhet fra…
 4. Tar ikke avstand fra gatekampene i Oslo

  Flere støtteorganisasjoner for palestinerne vil ikke ta avstand fra bråket i Oslo sentrum torsdag kveld.
 5. Advarer mot nye opprør

  Opptøyene bunner i langt mer enn sinne over krigen i Gaza. Det kan bli flere opprør om ikke innvandrerungdom tas…
 6. Forberedt på nytt slag

  Politiet frykter et nytt voldsomt gateslag i Oslo i dag. Pøblene som endevendte Karl Johan får støtte fra flere radikale…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. - Hva så om det blir skader for flere millioner...?

 2. Politiet: - Vanskelig å unngå nye opptøyer

 3. Politiet forberedt på mer Gaza-bråk i Oslo

 4. Varsler ny Gaza-demonstrasjon i Oslo

 5. Forbereder seg på ny gatekrig: - Stor politiaksjon etter Blitz-plakat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder