SLAGKRAFTIGE: Medlemmene av Qassam-brigadene, Hamas sin væpnede fløy, viser muskler under et militærshow i Gaza 8. februar. Foto: EPA

Hamas: - Slik kjempet vi mot Israel

(VG Nett) Hamas hevder de slo israelerne militært under den 21 dager lange krigen der mer enn 1.100 personer ble drept.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I intervjuet med den Hamas-vennlige nettsiden Palestinian Information Center skryter talsmannen for Hamas sin væpnede fløy, «Abu Obeida», uhemmet av islamistbevegelsens «hellige krigere».

Hamas hevder at de vant krigen mot Israel, der over 1.100 palestinere ble drept. Ifølge den israelske hæren var omtrent en fjerdedel av de døde væpnede krigere, mens Hamas på sin side hevder at flertallet av de omkomne var sivile.

Hamas sin væpnede fløy, Izz al-Din al-Qassam-brigadene, er oppkalt etter geriljalederen som frem til han ble drept kjempet mot britiske soldater i Palestina fra 1930-35.

Amnesty:- Hamas likviderer motstandere i Gaza

- Ny taktikk

SKRYTER: Abu Obeida forteller om hvordan Hamas-krigerne kjempet mot israelerne. Her fra en pressekonferanse etter den israelske tilbaketrekningen fra Gazastripen. Foto: EPA

- Vi hadde på forhånd forberedt en taktikk i møtet med fienden, forteller Hamas-lederen til det arabiskspråklige nettstedet som publiseres fra London og også legger ut artikler på andre språk. Han hevder også at islamistbevegelsen hadde utviklet nye våpen til bruk mot de israelske soldatene før angrepet.

Navnet «Abu Obeida» er et dekknavn, slik PLO-soldatene også brukte navn som «Abu Ammar» (Yasser Arafat) og «Abu Mazen» (palestinernes nåværende president Mahmoud Abbas).

Talsmanenn hevder at Hamas var godt forberedt på krig. Særlig fremhever han de nye våpnene islamistbevegelsen har produsert.

- Vi hadde iranske Grad-raketter og Qassam-raketter av en ny type, sier Obeida. - Dette sjokkerte den israelske etteretningstjenesten.

Les også:FN innstiller nødhjelp på grunn av Hamas

Artikkelen fortsetter.

HAMAS I SOLNEDGANG: Hamas-soldatene viser seg frem i solnedgangen på Gazastripen. Foto: EPA

Skryter

I uken før den israelske landinvasjonen, etter at våpenhvilen mellom Israel og ledelsen for den Hamas-styrte Gazastripen løp ut før jul, pepret den militante islamistbevegelsen israelske byer i Negev og Sør-Israel fra deres stillinger på det lille området de kontrollerer.

PÅ VEI TIL PRESSEKONFERANSE: Den væpnede fløyen til Hamas holder pressekonferanse rett etter den israelske tilbaketrekningen, 19. januar. Foto: EPA

I intervjuet skryter Obeida også uhemmet av medlemmene i islamistbevegelses væpnede fløy, Hamas sine mujahedin, «hellige krigere» og hvordan de kjempet da Israel gikk inn på Gazastripen.

- En av våre hellige krigere fikk kappet av hånden før han skulle angripe en gruppe israelske soldater, men insisterte på å fortsette angrepet. Etter å ha detonert en mine snek han seg vekk, mens hånden fortsatt dinglet fra armen. Den hadde fortsatt ikke falt av.

Han forteller også av en gruppe hellige krigere som fortsatte å be, selv om bombene hadde falt over dem i et område ikke større enn en 500 kvadratmeter. - Etter det døde to martyrdøden ansikt til ansikt med israelske soldater den påfølgende natten, hevder Obeida.

Les også:Anklager både Israel og Hamas for krigsforbrytelser

Artikkelen fortsetter.

I GRESSET: Hamas viser militære muskler. Foto: EPA

Takker utlandet

I intervjuet sender også Hamas-lederen en takk til utenlandske regjeringers fordømmelse av Israels krigføring.

- Utenlandske ledere hadde ofte bedre standpunkter enn mange muslimske og arabiske ledere. Selv om det bare er symbolsk støtte, er vi takknemlige, sier Hamas-lederen, som i intervjuet også kommer med dulgte trusler om at de arabiske nabolandene fort kan opppleve politiske endringer.

Det fremgår ikke av intervjuet om Norge er en av regjeringene Hamas-representanten ønsker å takke.

FØLG SITUASJONEN I MIDTØSTEN PÅ VG NETT!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder