DØD PÅ DIREKTEN: Det er gått ti år siden terrorangrepene mot World Trade Center i New York. Flightnumrene på flyene som ble styrtet inn i tvillingtårnene av terrorister, skal kasseres for evig og alltid, lover ledelsen for United Airlines - ett av flyselskapene som ble rammet av terror denne dagen. Foto: Reuters

- Al-Qaida sliter med rekrutteringen

(VG Nett) Åtte år etter terrorangrepene i USA sliter Al-Qaida med å rekruttere nye selvmordsbombere, ifølge en britisk avis.

Mats Bleikelia
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

11.september 2001 mistet nesten 3000 mennesker livet i det mest spektakulære og velkoordinerte terroranslaget som verden har sett. Angrepene plasserte al-Qaida sentralt i den vestlige verdens bevissthet. Men nå, åtte år etter, er det flere ting som tyder på at terrororganisasjonen har vanskeligere kår enn på lenge.

Ifølge den britiske avisen The Guardian har al-Qaida problemer med å overbevise og inspirere unge, radikale muslimer til å begå terroraksjoner.

Les også:Truer med å bruke atomvåpen mot USA

Avisen skal ha fått tilgang til avhørsprotokoller som viser at radikaliserte europeiske muslimer ble skuffet over det som møtte dem da de dro til grenseområdene i Pakistan for å verve seg til terrorvirksomhet. Dårlig trening og stusselige levekår skal ha bidratt til å senke moralen blant de potensielle jihadistene.

- Rekrutteringsgrunnlaget påvirket

Terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt er usikker på om dette er noe annet enn anekdotiske bevis.

- Jeg ville ikke gå fullt så langt som The Guardian antyder. Men det har vært færre og mindre profesjonelle terrorforsøk i Europa de siste årene, så det er en viss nedadgående trend.

- Al-Qaida har også blitt møtt med ideologisk kritikk fra andre muslimske ekstremistmiljøer. Hovedtyngden av kritikken går på at det er muslimer som dør, og at aksjonene ikke rammer den egentlige fienden, at kampen ikke fører noen vei. Rekrutteringsgrunnlaget må nødvendigvis bli noe påvirket av dette, sier Lia.

Les også:Al-Qaida sliter økonomisk

En annen faktor som spiller inn er amerikanernes bombeangrep fra ubemannede dronefly. Flere sentrale al-Qaida-medlemmer er drept i slike angrep. Ifølge The Guardian skal den harde kjernen av al-Qaida være redusert til en gruppe på seks til åtte menn, deriblant Osama bin Laden og sjefsideologen Ayman al-Zawahiri.

Artikkelen fortsetter under bildet

TERROR-TOPPER: Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri. Foto: AFP/HANDOUT

- Evnen til å trene og utdanne profesjonelle terrorister må nødvendigvis også bli svekket av at flere i mellomledersjiktet i al-Qaida har blitt drept i droneangrep. De kan ikke være så mye utendørs som de hadde ønsket, de kan ikke organisere store leirer. De må bruke mer tid på sikkerhet nå enn før, sier Lia.

- Al-Qaidas relevans har imidlertid økt i noen konfliktområder, blant annet Nord-Afrika, Somalia og Pakistan. Men evnen til å gjennomføre aksjoner internasjonalt synes svekket, og forsøket på å få fotfeste i eller nær Palestina, har ikke vært særlig vellykket.

Les også:MI5 forsøkt infiltrert av al-Qaida-sympatisører

Etterretningsorganisasjoner og øvrige myndigheter i Storbritannia og USA vil nødig undervurdere trusselbildet, og tror at al-Qaida - på tross av eventuelle rekrutteringsproblemer - fremdeles er kapable til å gjennomføre terroraksjoner på fremmed jord.

- De er fortsatt livsfarlige, sa FBI-direktør Robert Mueller til USA Today tidligere denne uken.

Les også:- Jemen er blitt et fristed for al-Qaida

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder