SNAKKET UT: Sarah Palin lot seg avhøre om den kontroversielle personalsaken, der hun sparket en politisjef, fredag. Foto: Reuters

- Palin er den eneste som kan fikse det

(VG Nett) Sarah Palin kan komme å bli republikanernes neste presidentkandidat, hvis konservative i partiet får det som de vil.

Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


De mest konservative republikanerne forbereder seg nå på at demokratenes Barack Obama kan komme til å trekke det lengste strået og blir USAs neste president. Samtidig ser de allerede for seg at deres egen visepresidentkandidat Sarah Palin kan bli republikanernes presidentkandidat i 2012.

- Sarah er den rette, sier en av de ledende konservative som ønsker å være anonym ifølge telegraph.co.uk, og er overbevist om at John McCain vil tape valget 4. november.

Les også:McCains tilhengere tar av

- Partiet er splittet og hun er den eneste som kan fikse det. Vi trenger en som kommer fra et annet sted enn Washington og kan relatere seg til forventningene til vanlige amerikanere.

- Kjører sitt eget løp

Ifølge telegraph.co.uk virker det som Palin har begynt å distansere seg fra John McCain og i stedet kjører sitt eget løp.

Hun har uttalt at hun er uenig med McCain på flere områder. Hun har gjentatte ganger erklært sin urokkelige motstand mot abort og at hun støtter forbudet mot at homofile skal få gifte seg. I tillegg er hun uenig i McCains linje mot Pakistan, i spørsmålet om oljeboring i Alaska. Mens enkelte mener at disse uttalelsene skyldes hennes manglende politiske erfaring, frykter andre at hun med vilje ønsker å undergrave McCain og hans politikk.

Hun har også gitt uttrykk for at hun var misfornøyd med måten hun er blitt behandlet på av McCain-kampanjen, som holdt henne utenfor medienes søkelys helt til de følte at hun var klar og da arrangerte en rekke TV-intervjuer hvor Palin ikke kom spesielt heldig ut.

Les også:Palin vinner velgerne for McCain

En av McCain-kampanjens ledende strateger, Alex Castellanos, spår Palin en lysende freamtid.

-Men det kommer an på om hun klarer å fenge mer enn den konservative basen. En stund klarte hun det. Hun representerte amerikanernes frustrasjon med feilslått politisk styring i Washington. Hun var ikke bare en konservativ, hun var en populist. Hun var president Harry Truman, hun var Maggie Thatcher. Hun kan bli det igjen, sier han.

Les også:VG Nett møtte Palin-fansen: - Det er ingen som henne

- Ingen kjemi, ingen sjanse

Samtidig har politiske kommentatorer begynt å bemerke at det er dårlig stemning mellom Palin og McCain. Nylig ble de to intervjuet sammen på TV-kanalen NBC og kanalens politiske redaktør, Chuck Todd, sier at stemningen i studio var svært spent.

- Jeg kunne ikke se noe kjemi mellom John McCain og Sarah Palin. Jeg følte det som om vi tok to personer og sa: «Her, sitt ved siden av hverandre, vi skal gjennomføre et intervju». De er ikke komfortable med hverandre, sa Todd til Chris Matthews i MSNBC.

BLOGG:Anders Giæver: - Muggen stemning

Todd spekulerer i at kandidatene har innsett at de kommer til å tape valget 4. november, og at McCain begynner å tro at det er hans valg av visepresidentkandidat som er årsaken til at sjansen for å innta Det hvite hus blir stadig mindre.

-Når du ser de to sammen, er det ingen kjemi. Du undrer om John McCain begynner å klandre henne. Klandre seg selv? Klandrer hun ham? spurte den erfarne journalisten.

DISKUTÉR:Palin's $150.000 make over

Les også:Dette er forskjellene på McCain og Obama

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder