MER NORSK TIL MALI?: En fransk soldat fra 93. Regiment d'Artillerie de Montagne på patrulje i landsbyen Bintagoungou sentralt i Mali. Frankrike har bedt Norge bidra militært i det krigsherjede landet. Foto: Philippe Desmazes , Afp

Frankrike ber Norge om Afrika-hjelp

...og kampfly i krigen mot IS

Om lag en måned etter at USA ba Norge om å bidra i kampen mot IS i Syria gjør Frankrike det samme. De ber også Forsvaret delta i militæroperasjoner i Afrika.

  • Siri Marie Seim Sønstelie
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Allerede mandag meldte NTB at Frankrike henvendt seg til regjeringen med et ønske om norsk deltakelse i kampen mot terrorgruppen IS.

Fredag gjentok de nyheten i en hastemelding. Men Forsvarsdepartementet forteller VG at henvendelsen også inneholdt en forespørsel om å bidra tyngre i afrikanske militæroperasjoner.

Årsaken er at kampen mot IS, sammen med Frankrikes tunge, årelange militære engasjement i Afrika, gjør at det franske Forsvaret opererer på grensen til det de er i stand til, får VG opplyst.

– Vi mottok en henvendelse fra Frankrike noen uker etter terrorangrepene i Paris, der de ba om styrkebidrag i kampen mot ISIL i Syria og Irak, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost til VG.

VG får opplyst at forespørselen fra Frankrike er tredelt:

**De ønsker norske F-16 jagerfly som en del av luftangrepene mot terrorgruppen i Irak og Syria.

MÅ GI BIDRAG-SVAR: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vil i løpet av våren svare på henvendelser fra både USA og Frankrike, som har bedt Norge bidra tyngre i utenlandsoperasjoner. Foto: Rune Thomas Ege , VG

**De ønsker at Norge skal fortsette opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker som i dag. I Erbil i Nord-Irak jobber Telemark bataljon med opplæring av kurdiske styrker. Mens Forsvarets spesialkommando (FSK) trener opp regjeringsstyrker i Bagdad.

**I tillegg ønsker Frankrike at Norge skal bidra tyngre i ulike operasjoner i Afrika. Etter det VG får opplyst, er det spesielt i Mali Frankrike er interessert i avlastning.

SE VGs GJENNOMGANG: Dette kan bli Norges IS-bidrag

– De ba blant annet om kampfly til operasjoner mot ISIL i Syria og at vi fortsetter med kapasitetsbyggingen i Irak. I tillegg ba Frankrike om norsk støtte til operasjoner, og eventuell avlastning for de franske bidragene i operasjoner i Afrika, bekrefter Søreide i eposten.

Kilder: Norge sier trolig nei

Et norsk svar er ennå ikke gitt, verken til USA eller Frankrike. Saken er til behandling i regjeringsapparatet.

**Men kilder sier til VG at det også er lite trolig at Norge vil stille med et nytt, substansielt oppdrag til afrikanske militæroperasjoner. Årsaken er at Norge fra slutten av januar vil ha et C-130 Hercules transportfly stasjonert i Mali som en del av FN-operasjonen MINUSMA. Norge skal også bidra ned inntil ti soldater til EU-operasjonen EUTM i Mali denne våren, og øker antall stabsoffiserer ved det lokale FN-hovedkvarteret fra to til seks.

LES MER OM NORGES NYE FN-BIDRAG: Nå skal han få norsk hjelp

Artikkelen fortsetter under bildet

TRENGER STELL: Som VG har skrevet tidligere, krever den aldrende norske F-16-flåten mer og mer vedlikehold - og færre og færre fly er operative. Her fra Hangar A, vedlikeholdshangaren for F-16 ved Bodø hovedflystasjon. Foto: Forsvaret ,

**Og som VG tidligere har skrevet, er det lite trolig at Norge vil sende F-16-fly til luftkrigen mot IS - hverken etter den franske eller amerikanske forespørselen. Årsaken er at Norge er midt i byttet av jagerfly - fra F-16 til F-35 - med både piloter og teknikere på omskolering. I tillegg har Norge svært få operative fly i den aldrende F-16-flåten, og både NATO og USA har ifølge VGs kilder ytret ønske om at de få operative flyene skal operere i Nordområdene, der de blant annet står på døgnberedskap for NATO.

I tillegg har Norge de siste årene bidratt med minst 20 soldater fra etterretningsmiljøene i Forsvaret til FNs etterretnings- og analyseenhet ASIFU (All Sources Information Fusion Unit) i Malis hovedstad Bamako. Med Norge i førersetet har styrken hatt som oppgave å sørge for at soldatene som opererer i FNs dødeligste operasjon til en hver tid var oppdatert på de mange truslene i landet.

Samlet er de norske Mali-bidragene såpass omfattene at et nytt, stort bidrag trolig ikke er aktuelt, sier VGs kilder.

USA vil at Norge skal bidra i Syria

Det var i begynnelsen av desember at USA ba om norsk bidrag i kampen mot IS i Syria. Henvendelsen fra USA gikk også til en rekke andre land.

– Jeg kan ikke gå i detaljer rundt lukkede diplomatiske diskusjoner. Men vi setter stor pris på Norges nåværende bidrag som medlem av koalisjonen som slåss mot IS, gjennom opptrening og assistanse til irakiske styrker, sier Laura Seal, talskvinne for det amerikanske forsvarsdepartementet til VG.

Norge bidrar allerede i en koaliasjon med 60 andre land i kampen mot terrororganisasjonen. Norge er en del av den amerikanslede koaliasjonen, hvor hovedoppgaven er å trene kuriske Peshmerga-styrker i Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder