Skattejegere drar til polsk by: Tror mulig nazigull-tog er minelagt

Polske myndigheter advarer om at det mulige nazitoget de har funnet, sannsynligvis er minelagt eller på annen måte beskyttet av eksplosive feller.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det sier den polske visekulturministeren, Piotr Zuchowski.

– Det har blitt observert flere skattejegere i Walbryzh-regionen etter at informasjonen om det såkalte gull-toget kom ut. Jeg appellerer til alle disse å stoppe å lete. Inne i det skjulte toget - som jeg er overbevist om eksisterer - kan det være farlig materiale fra 2. verdenskrig. Det er stor sjanse for at toget er minelagt, sa han ifølge SkyNews.

Det var fredag at polske myndigheter mente at de kunne påvise at det faktisk ligger et pansret tog nedgravd nær den sørpolske byen Walbrzych.

Mot slutten av 2. verdenskrig skal et tysk tog fullastet med gull, kunst og våpen ha blitt borte i fjellene i Polen. Det skal ha dreid seg om så mye som 300 tonn av den verdifulle lasten – så sier i alle fall en vandrehistorie i landet.

For en drøy uke siden hevdet to menn at de hadde funnet nazitoget, og de krevde ti prosent finnerlønn for å avsløre funnstedet.

Les også:Funn av nazikunst kan avdekke ny sensasjon

NAZI-TUNNELER: Bildet er fra en av tunnelgangene som er åpne for publikum under Ksiaz slott, som er i samme område som det såkalte nazigull-toget skal være oppdaget. Foto:Janek Skarzynski,Afp

Sett kanoner og plattform på radar

Ifølge den polske visekulturministeren, Piotr Zuchowski, har en spesiell radar brukt til å påvise nedgravde objekter, påvist noe de er nesten helt sikre på er nazi-toget. Radarbildene viser også ifølge han, at toget er pansret.

– Jeg har sett georadar av god kvalitet som viser toget. Det er også mulig å se kanoner og en plattform på radarbildet, forteller han.

Les også: Mener de har funnet nazi-gjemmested i jungelen

Ministeren sa også at informasjonen om funnstedet skal ha kommet fra en person som var med på å skjule nazi-togene. Erkjennelsene skal ha kommet på denne personens dødsleie.

Mot slutten av 2. verdenskrig jobbet Adolf Hitler med et hemmelig tunnelsystem i området, og mange tror at toget kan være gjemt inne i en slik tunnel.

GJEMMESTED: Skattejegere mener å ha funnet det såkalte nazigull-toget under dette slottet i Walbrzych i Polen. Foto:Janek Skarzynski,Afp

- Eventuell skatt er Polens eiendom

Polske myndigheter avfeier også alle spekulasjoner om hvem som eier de eventuelle skattene som toget måtte inneholde.

– Våre advokater er klare på at hvis toget blir funnet, vil dette og innholdet tilhøre finansdepartementet vårt, sa Zuchowski i et radiointervju ifølge The Telegraph.

Fikk du med deg denne?Tysk tenåring fant gullbarre i innsjø

Spørsmålet dukket opp etter at russiske statsmedier siterte flere fremstående russiske advokater på at en eventuell skatt burde tilfalle Russland.

Disse mener dette er en rimelig pris for de tap Sovjetunionen led under andre verdenskrig.

Les mer: Leter etter nazigull på bunnen av tysk innsjø

The World Jewish Congress sier også i en uttalelse at alt av gull, edelstener og andre verdisaker som kan bli funnet, kan ha blitt stjålet fra polske jøder under krigen, og bør i så fall returneres til disse.

VIL DU LESE MER OM UTROLIGE GULLFUNN?

* Fant gullskatt verdt 60 millioner kroner i hagen

* Fant gullskatt på havets bunn

* Familie rik på gull fra 1715

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder