Russisk barneombud anklager Norge for «barneterror»

Russlands barneombud anklager barnevernet i Norge for terror og ber internasjonale menneskerettsorganisasjoner ta grep, ifølge russiske nyhetsbyrå.

Barneombud Pavel Astakhov sa på Twitter fredag at han sammen med det russiske utenriksdepartementet «fortsetter kampen mot barneterror fra Norge og Finland mot våre landsmenn», melder Itar-Tass.

Astakhov oppgir å ha overlevert opplysninger om 55 tilfeller der barn fra russiske familier er tatt hånd om i Norge til russiske myndigheter med sikte på en gransking. For Finland er det tilsvarende tallet 74.

– Vi krever fra de internasjonale menneskerettsorganisasjonene, i tillegg til USA og Europarådet, at de retter oppmerksomheten mot barneterroren i Norge, skriver det russiske barneombudet.

Den harde kritikken kommer samtidig som flere russiske fjernsynskanaler har brukt det norske barnevernet som skyteskive i lange sendinger om situasjonen for russiske foreldre og barn i Norge, skriver NRK.

Den norske ambassaden i Moskva har latt være å svare på kritikken offentlig.

BLD avviser påstandene

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) avviser påstandene fra det russiske barneombudet om at norsk barnevern har begått overgrep mot russiske barn.

Ekspedisjonssjef Oddbjørn Hauge i BLD sier til NRK at hvis barn tas ut av hjemmet, er det fordi det er nødvendig.

– Jeg kjenner jo ikke enkeltsaker, men det jeg kan si, er at alle barn som bor i Norge, skal ha en god barndom, uavhengig av barnets bakgrunn. Ved mistanke om omsorgssvikt, er barnevernet alltid i dialog med ungene og foreldrene. 80 prosent av hjelpen skjer i hjemmet. Når barna tas ut av hjemmet, er det alltid nødvendig, sier Hauge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder