ULOVLIG BOSETTING: I forrige uke kunngjorde Israel at det skal bygges enda flere bosettinger på palestinsk område. Foto: Thomas Coex Afp

Verdens ledere raser mot israelske byggeplaner

Israels statsminister Benjamin Netanyahu høster knallhard kritikk etter planene om å bygge flere bosettinger på palestinsk område.

  • Birk Tjeldflaat Helle

Artikkelen er over tre år gammel

I forrige uke kunngjorde Israel planene om å bygge 770 nye boliger i bosettingen Gilo i Øst-Jerusalem. Bosettingene ligger på palestinsk område som er okkupert av Israel.

Dette har vekket kraftige reaksjoner over hele verden:

– Israel underminerer systematisk mulighetene for en tostatsløsning, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet John Kirby.

– Bosettingene strider mot folkeretten. Vi oppfordrer Israel å reversere planene, sier FN-koordinator for Midtøsten-prosessen Nickolay Mladenov.

– Beslutningen reiser spørsmål om Israels langsiktige intensjoner, som er forsterket av uttalelser fra israelske ministre som har uttalt at det aldri burde vært noen stat, skriver EU i en uttalelse.

Les også: Netanyahu avviser nye bosetterboliger

Kraftig advarsel

Uttalelsen fra USA blir sett på som en kraftig advarsel mot statsminister Benjamin Netanyahus regjering, skriver The Wahingthon Post.

Israel holder på å reforhandle en militær milliardavtale med USA. Israels nye byggeplaner kan skape splid i forholdet som Netanyahu har prøvd å forbedre.

Midtøsten-spesial: En guide til kaoset

Det er ikke bare israelske byggeplaner som blir kritisert i den amerikanske uttalelsen. Den siste tiden har israelske myndigheter revet en rekke palestinske boliger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

– Vi er også bekymret for de økende rivningene av palestinske bygninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem som skal ha forårsaket at dusinvis av palestinske barn og voksne har blitt hjemløse, sier Kirby.

BYGGMESTER BIBI: Israels statsminister Benjamin 'Bibi' Netanyahu planlegger å bygge enda flere bosettinger i Øst-Jerusalem. Foto: Harald Henden VG

Bekymret Brende

Også Norges utenriksminister Børge Brende kritiserer Israels planer om bygge på palestinsk område.

– Jeg deler bekymringen uttrykt fra FN, EU og USA over at Israel nå har kunngjort flere planer for utvidelser av bosettinger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, sier utenriksminister Brende.

Han krever at Israel stanser bosettingsutbyggingen, og forteller at byggeplanene ikke bare strider mot folkeretten, den er heller ikke forenlig med Israels erklærte støtte til to-statsløsningen.

– Norge oppfordrer derfor Israel til å reversere disse avgjørelsene, som bidrar til å undergrave muligheten for en gjenopptakelse av forhandlinger om en tostatsløsning, understreker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder