Slik reagerer cubanerne på USA/Cuba-avtalen

EN EKTE CUBANER: Hermenegildo Arencibia Griñan (60) tar seg betalt for å være bypersonlighet med gigantsigar foran katedralen i Havanna. Han regner med pågang fra USA fremover. Foto:Mattis Sandblad,VG

VG på Cuba: Folk i Havanna ønsker USA velkommen

HAVANNA (VG) Hermenegildo (60) står klar for å ta imot Cuba-lystne amerikanere. Men få cubanere våger å tro at
muren mot USA vil falle så grundig at hverdagen blir en annen.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Mattis Sandblad

Artikkelen er over fem år gammel

Den skjeggete 60-åringen Hermenegildo Arencibia Griñan står foran katedralen i Cubas hovedstad Havanna og poserer med en overdimensjonert sigar til ære for turistene.

– Jeg er en bykjenning, født her på Havanna i 1954, forteller han til VG.

Foto: ,

Hermenegildo var bare sju år gammel da isfronten mellom Cuba og USA oppsto. Så lenge han kan huske har det vært en tykk blokade mellom hjemlandet og det store vesten. Fremdeles kjører kubanerne i amerikanske veteranbiler, driver «hemmelige» dollar-restauranter og lever temmelig isolert på sin egen øy. De færreste av dem har vært utenfor Cubas grenser på grunn av de strenge migrasjonsreglene.

Onsdag annonserte USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro at isen skal tines.

Halvannet år med intense forhandlinger har ført til at landene skal reetablere diplomatiske og økonomiske forbindelser etter 53 år uten nevneverdig samarbeid.

I Havanna råder en viss skepsis. Innbyggerne «tror det ikke før de ser det».

Tror på økonomisk vekst

– Det er en god nyhet for våre venner i USA, så de som vil kan besøke oss. Men jeg tror ikke mitt liv vil forandre seg. Vi får en kulturell og kommersiell utveksling, og det vil selvsagt forbedre livene våre. Men forandre? Nei! Fidel Castro forandret livene våre for over 50 år siden, konstaterer Hermenegildo patriotisk.

– Vi cubanere er forberedt på å bli en større del av verden. Det vil bli bra for økonomien å få inn flere bedrifter og kunder. Vi er klare for en relasjon med amerikanerne; det har jo vært en gradvis tilnærming, fortsetter han.

Den 60 år gamle turistfrieren er imidlertid helt klar på hva han mener er USAs intensjon med den nye avtalen:

– USA har alltid hatt lyst til å ta over Cuba. Det vil de fortsatt. Derfor har vi øynene oppe! erklærer han.

AVVENTER JUBELEN: Miguelates López (39) og kona Yasmira López Garrarde (43) forsøker å skru ned forventingene til en ny og bedre hverdag i Havanna. Her er de ute på bar for å huke inn turister til en familierestaurant. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Mye må forandres på Cuba

Småbarnsforeldrene Miguelates López (39) og kona Yasmira López Garrarde (43) har tatt veien til en lokal bar i hovedstaden. De har bodd på Cuba hele livet, og har aldri vært utenfor landet. Ekteparet har ikke mye å rutte med, men livnærer seg på å guide turister og lære dem å danse salsa.

Den ellers så høylytte Miguelates senker stemmen da han får spørsmål om politikk. Som om noen stirrer ham i nakken.

– Vi må se forandringene som vi er lovet, før vi kan tro det. Vi må se at de høye vareprisene synker, at det blir bedre kår i landsbyene, at menneskerettigheter får forrang og at vi får omgås turister uten å få represalier.

– Mye må forandre på Cuba. Deltar jeg i en demonstrasjon på gaten, risikerer jeg ett år i fengsel. Og i dag er det egne priser for kubanere og amerikanere, forteller Miguelates.

Har ikke vært utenlands

Den utadvendte kubaneren drømmer om å reise utenlands, men strenge restriksjoner forhindrer ham.

– Jeg må betale 6000 euro til staten for å få tillatelse til å reise til Ecuador, for eksempel. Vi kan ikke reise ut av vårt eget land. Når vil det bli mulig? undrer han.

I likhet med bypersonligheten Hermenegildo er han nokså fornøyd med det kritiserte diktaturet på Cuba. Men det var bedre før, hevder cubaneren.

– Raúl Castro er diktator. Fidel var litt mindre til diktator. Han ga oss mer mat og innførte færre strenge lover, hevder Miguelates.

«Buena vista»-medlem med politikk-boikott

Denne fredagskvelden i Havanna slår Armantero Fernández Himely, et av de siste gjenlevende medlemmene av den verdenskjente gruppen Buena Vista Social Club, på tangentene. Rundt ham svinger gjestene på hoftene og skåler i mojitos. Stemningen er på topp. Det er ikke en hvilken som helst kveld for cubanskfødte Armantero; i kveld fyller han 87 år.

Hva kan han, som har opplevd Cuba både før og under USA-blokaden, si om den historiske avtalen som ble inngått på onsdag?

– Jeg er musiker. Jeg vil ikke mene noe om politikk. Spør meg om hva som helst, bare ikke det! utbryter han etter VGs spørsmål.

Armantero tar en slurk av sin Cuba libre og sier:

– Se her, her er hedersbrevet jeg mottok fra Fidel etter mange års trofast tjeneste til musikken.

Han holder opp skrivet med eks-presidentens signatur og gliser stolt – stolt over å være cubaner, og trygg på at nasjonalgodset ikke vil forsvinne med en større åpenhet mot storebror USA.

BUENA VISTA: Armantero Fernández Himely har turnert verden over med Buena Vista Social Club. Fredag fylte han 87 år, noe som ble feiret med drinken Cuba libre og salsa i hovedstaden. Her møter han VGs Ingeborg Huse Amundsen. Foto:Mattis Sandblad,VG

Les også

Mer om

 1. Cuba
 2. USA
 3. Barack Obama

Flere artikler

 1. Cubanere håper på gjenforening med USA-slektninger

 2. Pluss content

  Slik endret brødrene Castro Cuba

 3. Fidel Castro (90) er død

 4. Cuba-kjenner: – En brems for reformer er borte

 5. Barack Obama besøker Cuba i slutten av neste måned

 6. Det amerikanske flagget vaier på Cuba

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder