Petter (23): – Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden

Flere nordmenn opplevde angrepet i Nice. Petter Ødegaard (23) så hvordan en lastebil kjørte over folk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Petter Ødegaard (23) befinner seg i Nice. Han forteller om en kveld med kjempestemning, før skuddene falt.

Petter Ødegaard befinner seg i Nice. Bak han er hotellet AC NICE, som er rett på oversiden av strandpromenaden.

– Gatene var så fulle av folk at det var vanskelig å komme seg fremover. Jeg krysset tilfeldigvis veien for å komme meg ut av folkemengden, da det kom rare lyder og skrik. Det var lastebilen som traff folk. Jeg så folk bli slukt under lastebilen som raste inn i folkemengden, etterfulgt av masse skudd. Da begynte jeg å løpe mot hotellet, sier Petter til VG.

Torsdag kveld ble svært mange drept etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Nice. Minst 84 personer er drept, opplyser franske myndigheter.

Bakgrunn: Dette har skjedd

Vitne: En mann gikk til angrep

– Vi satt like ved der det skjedde da en mann med hvit t-skjorte gikk til angrep på folkemengden. Han avfyrte skudd og lastebilen feide ned flere mennesker, sier Sofie Ulrikke Lindseth (19).

Hun er på ferie i Nice sammen med familien. De feiret nasjonaldagen på en restaurant da en lastebil kom kjørende i sikksakk nedover veien. En mann hoppet ut og begynte å skyte, forteller hun.

– Vi ble fraktet gjennom restauranten, ned på kjøkkenet og ut i en bakgate. Derfra løp vi så fort vi kunne til hotellet, sier hun til VG.

Nå sitter hun inne på et hotellrom. Familien har blitt bedt om å holde seg i ro. Ingen får forlate området.

– Jeg skjønte med en gang jeg hørte skuddene at dette er alvorlig. Vi løp for livet, sier Sofie.

Ordfører – over 70 døde

UD: Hold dere i ro

UD opplyser at de ikke har indikasjoner på at nordmenn er rammet.

– Vi oppfordrer alle som er i Nice til å registrere seg på reiseregistrering.no, og melde hjem til sine pårørende om hvordan de har det. Vi oppfordrer folk til å holde seg i ro og unna store folkemengder, samt følge rådene fra lokale myndigheter, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet

LES OGSÅ: Dette vet vi om angrepene

DRAMA: Sofie Ulrikke Lindseth befinner seg i Nice. Foto: Privat

– Det er helt kaos

Også Evy Tillman Hegdal er i Nice. Hun er sammen med datteren på 20 år. De befant seg på strandpromenaden, så på fyrverkeri og hørte på et band som spilte, da skytingen startet.

– Plutselig hørte vi lyden av skudd og en stor folkemengde kom løpende. Alle var helt forferdet, og vi løp inn på et hotellrom for å søke ly. Vi er sammen med et par svensker og et par fra Sør-Korea nå, sier Hegdal.

De fikk beskjed om å bli på hotellrommet over natten.

– Vi kan se strandpromenaden fra vinduet. Det er helt kaos. Helikopteret flyr over stedet, og det er motorsykler og politibiler over alt.

Hørte hyling og skrik

Morten Skauge (42) er på ferie med sin kone og to barn. De satt på restauranten Blue Beach, som ligger langs stranden rett nedenfor promenaden da de plutselig hørte skrik.

– Vi hadde nettopp sett ferdig fyrverkeriet og spiste middag da vi hørte hyling og skriking fra promenaden. Vi så opp på promenaden og så en hvit lastebil komme skjenende langs promenaden. Den kjørte rett over folk, og traff også en bod hvor det sto mange mennesker. Det oppsto panikk og folk løp i alle retninger, sier Skauge.

Han og kona tok med seg barna og løp fra restauranten de satt på.

– Vi hadde andre veier å løpe enn ned mot sjøen. Der gjemte vi oss bak en voll en liten stund. Litt senere løp vi bortover stranden sammen med mange andre mennesker, for å komme oss bort fra området. Der gikk vi opp til promenaden, og møtte det kaoset som var der. Vi så flere skadede som lå urørlige på bakken. Jeg hadde bare én tanke i hodet da, og det var å få familien inn i leiligheten vi bor i og i trygghet, sier Skauge.

Norske Nina så situasjonen

Nina Kristengård er på ferie i Nice sammen med familien og et vennepar. Hun forteller at de havnet midt i skuddlinjen, men ble tatt vare på og kom i sikkerhet i andre etasje på Hard Rock Cafe.

– Det var en skremmende og uvirkelig opplevelsene når de begynte å skyte. Det løp en mann ut av lastebilen og fyrte av flere skudd midt i folkemengden. Vi så alt sammen, forteller Kristengård.

Morten Skauge er i Nice.

Så kropper i gaten

Pål Christian Møller og kona gikk langs promenaden da lastebilen kom kjørende, og sier til VG at han så minst 10–12 personer ligge urørlig på bakken etter at lastebilen hadde kjørt forbi.

– Folk begynte å hyle i panikk, og mange lå stille på bakken. Jeg så at det lå enkelte kropper lenger oppe i gaten også. Så kunne vi høre noe putring fra bak oss, dit lastebilen kjørte, som jeg oppfatter som skyting. Det varte i kanskje 15–20 sekunder, sier Pål Christian Møller til VG.
Han og kona begynte å løpe fra stedet, og kom seg tilbake til leiligheten uten å høre flere skudd.

– Dette er den franske nasjonaldagen. Det er stappfullt med folk i alle aldersgrupper, fra småbarn til eldre i rullestoler. Det er stort, hele byen er ute. Så skjer dette.

Får ikke forlate hotellet

Grethe Ulriksen (46) fra Lørenskog er i Nice.

– Vi får ikke forlate hotellet. Vi så på fyrverkeriet da vi plutselig så at mange mennesker kom løpende ned gaten i full panikk, sier Ulriksen.

Norske Mathias Pettersen havnet også midt i dramaet i Nice. Han hadde sett fyrverkeriet ved strandpromenaden i Nice og var på vei tilbake til hotellet.

– Plutselig hørte vi masse bråk bak oss. Vi snudde oss og så alle løp i panikk i vår retning, som om en bygning skulle ha rast sammen. Det var mye skriking og bråk. Vi måtte reagere og fortet oss videre i samme retning, løp inn i en butikkinngang i tilfelle det var skyting i vår retning, forteller Pettersen.

Har låst døren til rommet

Vibeke Riddervold (37) og familien befinner seg i ferieparadiset nær Promenade des Anglais. Hun forteller om dramatiske minutter før de kom seg inn på hotellet.
– Vi satt på uteterrassen og så på fyrverkeriet, da vi plutselig hørte noe som lignet skudd, og påfølgende skrik, sier Riddervold.
Nå sitter familien på fire inne hotellrommet med persienne trukket ned og døren låst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder