ETTERFORSKER: En politimann står utenfor leiligheteskomplekset Woodland i Fort Pierce i Orlando. De siste dagene har politi og sikkerhetsselskaper voktet området.

ETTERFORSKER: En politimann står utenfor leiligheteskomplekset Woodland i Fort Pierce i Orlando. De siste dagene har politi og sikkerhetsselskaper voktet området. Foto:Yin Bogu Xinhua

Aftenposten etterforskes for Orlando-innbrudd

Aftenposten: Riktig, men ikke uproblematisk å ta bildene

Over fem sider viste Aftenposten bilder de hadde tatt inne i
Orlando-drapsmannens hjem. Nå blir de etterforsket av amerikansk politi.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet i Fort Pierce i Florida bekrefter overfor VG at de har startet etterforskning av det de mener er et innbrudd i leiligheten til mannen som skjøt og drepte 49 mennesker på natklubben i Orlando.

- Vi skal gå gjennom bildene som er publisert i flere reportasjer på internett, se på hvem som har tatt dem og hvordan de ble tatt, sier Edward Cunningham i Fort Pierce-politiet til VG.

- Det gjelder også norske Aftenpostens bilder?

- Ja, det er blant artiklene vi vil se nærmere på, sier han.

«Da Aftenposten kommer til Omar Mateens bolig, er den åpen og ubevoktet og ingen er der».

Slik starter avisens reportasje som prydet hele forsiden og fire sider inne i andreutgaven av papiravisen tirsdag. Bildene er tatt av avisens USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg.

På side etter side vises detaljerte bilder som er tatt inne på massedrapsmannens soverom, i stuen, på badet og på det som trolig er rommet til hans tre år gamle sønn. Reportasjen er også publisert på nett.

- Da FBI dro fra leiligheten klokken 0530 mandag morgen, fortalte de oss at døren inn til leiligheten var «sikret». Rundt klokken 10 fikk vi telefoner fra journalister som fortalte at døren var åpen. Og da vi var på vei til stedet, fikk vi nye telefoner om at det var reportere inne i leiligheten, sier Cunningham.

Etterforsker eiendomskrenkelse

DRAPSMANNEN: Dette er Omar Mateen - mannen bak massakren på nattklubben i Orlando. Nå etterforskes flere medier for å ha tatt seg inn i leiligheten hans, deriblant Aftenposten. Foto: Handout Reuters

De fleste amerikanske og internasjonale mediene holdt seg utenfor leiligheten,og tok bildene gjennom et vindu. Noen få – deriblant en spansktalende TV-kanal, Daily Mail og Aftenposten – valgte å ta seg inn i leiligheten.

- Eieren av leiligheten var åpenbart ikke på stedet, og var jo ikke i posisjon til å gi noen tillatelse til å slippe inn. Derfor er det i utgangspunktet to ting vi etterforsker: Et mulig innbrudd og mulig eiendomskrenkelse i etterkant, sier Cunningham.

HAN SOLGTE VÅPENET TIL DRAPSMANNEN: Opprørende
MASSEMORDERENS VENN: Ekstrem foranding

- Gjorde mediene som gikk i leiligheten noe ulovlig?

- Det er en pågående etterforskning, og jeg skal ikke komme med beskyldninger før vi har konkludert. Men på generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er lovlig å bare ta seg inn i noens leilighet uten tillatelse, sier Cunningham.

- Mitt ansvar

Som Journalisten.no skrev tirsdag, var det nyhetsredaktør Håkon Borud som tok beslutningen om å trykke bildene. Det var en av hans siste som redaktør i Aftenposten. Torsdag kom den uventede beskjeden at han går av med umiddelbar virkning.

Artikkelen fortsetter under bildet

AFTENPOSTEN-REDAKTØR: Espen Egil Hansen. Foto: Mattis Sandblad VG

- Det stemmer at han var inne i denne beslutningen. Men dette har ingenting å gjøre med at han slutter, sier Aftenpostens sjefsredaktør Espen Egil Hansen til VG.

Hansen vil ikke svare på om han selv var direkte involvert i avgjørelsen om å gå inn i leiligheten og senere publisere bildene.

- Prinsipielt og juridisk er alt som blir publisert i Aftenposten mitt ansvar, sier Hansen.

- Hva tenker du om etterforskningen?

- Vi har ikke hørt noe fra amerikansk politi. Hvis de vil ha tak i oss, vet de hvor de finner oss. Jeg opplever at vi har et ryddig forhold til både dem og amerikanske myndigheter, sier Hansen.

- Åpen dør

BAKDØREN: Det var her - gjennom en ulåst dør ut mot bakhagen til leilighetskomplekset i Fort Pierce - at noen få medier tok seg inn i massedrapsmannen Omar Mateens leilighet. Foto: Joe Raedle Afp

Han avviser at Aftenposten brøt seg inn i leiligheten.

- Da vi kom til stedet, sto døren åpen. Vår USA-korrespondent gikk inn, var der i kort tid og tok bildene som vi publiserte, sier Hansen.

- Var det riktig å gå inn i leiligheten?

- Vi har en hendelse der 49 mennesker er drept. All innsikt og informasjon om den som sto bak og hva som fikk ham til å gjøre dette, er interessant. Dette var ikke en terrorcelle, opprettet i ens ærend for å gjennomføre et terrorangrep slik vi har sett andre steder. Bildene viser et helt normalt amerikansk hjem der det tilsynelatende bor en vanlig amerikansk familie.

- Ikke uproblematisk

- Så må selvfølgelig dette veies opp mot privatlivets fred og det at vi valgte å krenke eiendomsretten, sier Hansen.

- Var det riktig å publisere bildene?

- Jeg mener at det er riktig. Men det er ikke uproblematisk. Det er fullt ut mulig å diskutere om det var nødvendig å vise barnerommet for eksempel, sier Hansen – som forteller at publiseringen har skapt diskusjoner i Aftenposten.

Retten til egen eiendom står både tradisjonelt og kulturelt svært sterkt i USA. Derfor slås det hardt ned på «trespassing» - eller eiendomskrenkelse som det kan kalles på norsk.

- Har sikret fingeravtrykk

Vanligvis straffes enkelt-overtramp med bøter eller korte fengselsstraffer. Overfor VG kan ikke politiet si om journalistene som var inne i leiligheten risikerer straff, og om redaktørene eller mediehusene risikerer det samme.

Flere lokale medier har omtalt at det foregår en etterforskning av det mulige innbruddet, men medias rolle har blitt nevnt i bisetninger.

- Om dette er snakk om eiendomskrenkelse eller innbrudd – eller om det er et lovbrudd – er for tidlig å si. Vi har sikret fingeravtrykk og andre bevis flere steder, og vi kommer til å sjekke dette opp mot folk som kan ha vært inne i leiligheten, sier Cunningham.

VG får opplyst at politiet er i en tidlig fase av etterforskningen, og foreløpig ikke har tatt kontakt med noen av avisene og TV-kanalene.

- Reportasjene viser jo med tydelighet hvem som har vært inne i leiligheten, og dette er naturligvis en del av etterforskningen, sier Cunningham.

- Hva tenker du om reportasjene?

- Det har vært hundrevis av ulike medieorganisasjoner her. De fleste har oppført seg eksemplarisk, og bare gjort jobben sin. Hvis noen ikke har gjort det, og brutt loven, er det selvfølgelig alvorlig, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder