HØY SIKKERHET: De syriske mennene, som er mistenkt for planlegging av et blodig terrorangrep mot Düsseldorf, ble torsdag ført inn til fengslingsmøte i den føderale domstolen i tyske Karlsruhe. Foto: Uli Deck Afp

Terror-mistenkte skal ha tatt seg til Europa under dekke av å være flyktninger

Alle de fire mennene som er pågrepet for å ha planlagt terroranslag mot den tyske storbyen Düsseldorf skal ha utgitt seg for å være flyktninger fra Syria.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

To av de mistenkte IS-terroristene bodde på asylmottak, skriver Der Spiegel. Ifølge nyhetsmagasinets opplysninger skal også den tredje mannen som torsdag ble pågrepet i Tyskland ha utgitt seg for å være syrisk flyktning. Også fjerdemann, som tidligere var pågrepet i Frankrike, skal ha tatt seg nordover gjennom den såkalte Balkan-ruten, ifølge Bild Zeitung.

Fra tidligere er det kjent at minst to av terroristene som deltok i terrorangrepene i Paris i november i fjor skal ha kommet seg til Europa på samme måte.

Bakgrunn: Planla terrorangrep i Düsseldorf

Bevisst IS-strategi

Europeiske sikkerhetstjenester og politi har lenge fryktet at IS-terrorister skulle komme seg inn i Europa under dekke av å være flyktninger. Lederen for det tyske politiforbundet, Rainer Wendt, advarer imidlertid mot å skjære alle flyktninger over én kam.

Han mener at IS sender inn sine egne folk under dekke av å være flyktninger som del av en strategi for å spre frykt og usikkerhet, og i tillegg diskreditere legitime flyktninger.

– For det er ikke nødvendig å smugle dem på denne måten. IS har mye penger og kunne ha benyttet andre veier, hevder Wendt overfor nyhetsbyrået DPA, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Det er fryktelig om man skal mistenke alle som søker beskyttelse i Tyskland for å være terrorister, fortsetter han.

I intervjuet retter han en direkte advarsel til det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland mot å slå politisk mynt på Düsseldorf-saken.

Les også: Kraftig økning i politisk motivert vold i Tyskland

Kommentar: Et såret IS enda farligere

– Vi må vite identiteten på de som kommer

Også den konservative politikeren Wolfgang Bosbach fra Angela Merkels parti CDU advarer mot å spre panikk.

– Det er ingen grunn til å stille alle flyktninger under mistanke, sier han til radiokanalen RBB ifølge Rheinische Post.

De aller fleste av dem bekymrer ikke sikkerhetstjenestene, sier den konservative kristendemokraten og legger til:

– Vi kan ikke avslå å ta imot mennesker som flykter fra krig eller borgerkrig med begrunnelsen at muligens noen av dem kan være jihadister i forkledning, sier CDU-politikeren.

Samtidig understreker han at spørsmålet om registrering av flyktninger og asylsøkere igjen må på dagsorden.

– Vi må vite hvem som kommer til landet vårt, med hvilken identitet, hvilken nasjonalitet, sier Bosbach.

– Når flesteparten av flyktningene ikke har pass, og ingen andre ID-papirer, og reiser inn med ukjent identitet og nasjonalitet, da har vi et sikkerhetsproblem, sier han.

Tysk etterretning: Bekymret for radikalisering av asylmotstandere

Planla blodig angrep

Torsdag ble det som beskrives som en terrorcelle sprengt da tysk politi slo til mot tre mistenkte terrorister, som skal ha planlagt et terrorangrep mot den populære gamlebyen i Düsseldorf. En fjerde mann sitter varetektsfengslet i Frankrike. Påtalemyndigheten mener at de skal ha planlagt et terrorangrep på oppdrag fra toppledelsen i terrorgruppen.

PST-sjefen: Mener migrasjonsstrømmen kan være problematisk og skape spenninger i samfunnet

Ifølge kilder innen etterforskningen, skulle de pågrepne bygge opp en celle på rundt ti terrorister, skriver Rheinische Post.

Innenriksminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, Ralf Jäger, sier terrorplanen gikk ut på å slå til mot flere steder i gamlebyen samtidig med selvmordsbomber og skytevåpen. De mistenkte terroristene hadde imidlertid ikke tatt konkrete skritt for å sette planene ut i livet.

Det kristendemokratiske partiet CDU tar nå til orde for en rask behandling av en ny antiterrorlovgivning i Forbundsdagen.

– Pågripelsene av de tre islamistene viser at våre sikkerhetstjenester er oppmerksomme og samarbeider samvittighetsfullt og godt, sier CDUs innenrikspolitiske talsperson Stephan Mayer til Rheinische Post.

Tyske myndigheter anser 499 islamistiske ekstremister for å være en potensiell sikkerhetstrussel, opplyser innenriksdepartementet i Berlin fredag.

Mer om

 1. Tyskland
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Syria
 5. Innvandring
 6. Krigen mot terror
 7. Midtøsten

Flere artikler

 1. Planla anslag i Düsseldorf - mistenkte IS-terrorister tatt

 2. Tysk konvertitt (27) pågrepet etter mistanke om terrorplanlegging

 3. Franskmann pågrepet på grense med bilen full av våpen og sprengstoff

 4. Terrormistenkt begikk selvmord i tysk fengsel

 5. Pluss content

  Slik straffes de tyske IS-kvinnene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder