PÅ FLUKT: 84 mennesker er drept og over hundre er skadet etter at en lastebil kjørte ned en stor folkemengde på promenaden i Nice i Frankrike. Hilde Monica Sømoen og faren var selv på flukt fra åstedet da hun kom over flere sterkt skadede mennesker på strandpromenaden i Nice. Foto: KYRRE LIEN, VG

Forsøkte forgjeves å redde liten jentes liv etter terrorangrepet i Nice

NICE/OSLO (VG) Hilde Monica Sømoen var selv på flukt fra åstedet da hun kom over flere sterkt skadede mennesker på strandpromenaden i Nice.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I NICE: Hilde Monica Sømoen. Foto: Privat

Sammen med faren har hun en leilighet som ligger like ved promenaden i Nice. Torsdag kveld hadde de gått ned for å se på fyrverkeriet som skulle starte klokken 22.

– Det var sinnssykt mye folk. Mange barn, eldre, folk som satt i rullestol – det var tydelig at alle skulle være med og feire. Jeg tenkte at hele Nice var på promenaden, sier Sømoen.

På vei tilbake til leiligheten hørte de smell. Plutselig kom en stor menneskemengde løpende mot dem.

– De hadde panikk i blikket, de skrek, det var kaotisk. Rett ved siden av oss sto tre politimenn, de gikk i motsatt regning av menneskemengden – trakk våpen og stormet fremover.

SISTE: Gjerningsmannen er identifisert

Gjenoppliving på tre-fireåring

Hun og faren løp alt de orker bort fra stedet. De valgte en gate som går parallelt med promenaden, men for å komme seg til ned leiligheten måtte de gjennom området der en hvit lastebil hadde meid ned mennesker få minutter tidligere. Da de kom dit, så de døde og skadede ligge på rekke og rad. Fredag er det klart at minst 84 personer ble drept.

Sømoen er anestesisykepleier ved Sykehuset Innlandet, og er også hjerte- og lungeredningsinstruktør. Hun forteller at hennes første instinkt var å bidra i hjelpearbeidet.

Les også: 31-åring pekt ut som mulig gjerningsmann

Hun løp bort for å se om det var noe hun kunne gjøre, men de fleste var allerede døde, forteller hun. Men da hun så noen drive gjenoppliving på en liten jente, bestemte hun seg for å hjelpe til. Sammen med en franskmann – en helsearbeider i private klær – tok hun kommandoen.

– Jeg så at hun hadde bleie på seg, så jeg skjønte at hun er liten, tre-fire år. Jeg prøvde å redde henne, men dessverre klarte vi ikke det. Det var vondt. Vi hadde ikke utstyr til å kunne redde henne.

– Foreldrene sto hele tiden i nærheten. Det var forferdelig å gi dem beskjeden om at det ikke gikk så bra.

Sømoen anslår at hun jobbet på promenaden i omtrent en time. Da fikk de beskjed om at det var drapsmenn i området som politiet ikke hadde kontroll på. Alle ble bedt om å komme seg innendørs og holde seg der.

Saken fortsetter under videoen


Ser døde fra leiligheten

Fredag tyder imidlertid alt på at det kun var én person som utførte angrepet.

Sømoen er svært preget av opplevelsen.

– Jeg tror ikke folk kan sette seg inn i det jeg og pappa opplevde i går. De har ikke sett redselen i blikket til de som kom løpende, blikket til pårørende som har mistet sine, som sitter og passer på dem og nekter å gå bort.

Hverken hun eller faren har turt å gå ut av leiligheten fredag formiddag. Fortsatt ligger en rekke døde mennesker på promenaden like utenfor.

– Snur jeg meg til venstre, ser jeg omtrent ti. Til høyre ligger minst fem. De ligger på rekke og rad i hvert fall hundre meter bortover promenaden.

Hørte masse skudd

Roar Halvorsen satt på Hard Rock Café da bilen dundret inn i folkemengden.

– Jeg så bilen sprette i været idet den kjørte over folk. Den stoppet opp rundt 70 meter unna der vi satt. Folk styrtet unna, så hørte vi masse skuddsalver, sikkert 40-50 skudd.

Familien måtte oppholde seg på restauranten i rundt tre timer etter hendelsen, forteller Halvorsen.

Fredag prøver de leve så normalt som mulig i Nice, der de blir til lørdag før de reiser videre.

– Man må bare leve videre, sier han.

Løp for å gi førstehjelp

Lars Holter, som til vanlig holder kurs i livreddende førstehjelp, forteller at han løp ut i gaten for å hjelpe og stoppe blødninger da han så folk ble kjørt

ned. Han sier han så opptil seks personer bli påkjørt, blant dem to barn som han anslår er i tiårsalderen.

– En gammel dame hadde brekt begge anklene og var i sjokk. Jeg knyttet et skjerf rundt anklene hennes, sier han.

På hotellet ble kona og sønnen vitne til en liten gutt som fikk førstehjelp.

– Det var mange som ga hjerte- og lungeredning, men vi tror ikke de klarte å redde ham, sier Holter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tett på terroren i både Nice og Oslo

FRA IDYLL TIL MARERITT: Et minutt etter dette bildet ble tatt kjørte lastebilen 20 meter unna der Kjetil Jørgensen-Dahl og sønnen hadde oppholdt seg store deler av kvelden. Foto: Privat

Kjetil Jørgensen-Dahl (43) fra Skedsmo er i Nice sammen med sønnen på 16. De to oppholdt seg på Promenade des Anglais da lastebilen kjørte inn i folkemengden.

Etter å ha stoppet for å ta noen bilder bestemte de to seg for å rusle oppover i retningen lastebilen etter hvert kom fra. Få minutter senere ser de folk som begynner å løpe, og de skjønner at noe er i gjerde. Så får sønnen øye på lastebilen som kjører inn i folkemengden.

– Vi løp av gårde og kom oss inn i en sidegate. Masse folk løp for å komme seg unna, sier Jørgensen-Dahl.

Etter angrepet gikk de to målrettet mot hotellet. Fredag forteller Jørgensen-Dahl, som også var et kvartal unna da bomben gikk av i Oslo 22. juli 2011, at han og sønnen føler seg heldige som slapp unna med skrekken.

– Det var en fin dag med masse liv og røre, så det var en veldig kontrast, forteller han.

Så barnevogner falle over ende

HAVNET MIDT I KAOSET: Ekteparet fra Sykkylven klarte å løpe i sikkerhet da lastebilen rammet folkemengden i Nice. Foto: Privat

Også Synnøve Følsvik Lyshol og ektemannen Bengt Ronny Lyshol fra Sykkylven hadde vært på strandpromenaden og sett på fyrverkeriet i anledning nasjonaldagen torsdag kveld. På vei hjem ble mannen vitne til at lastebilen ga gass og kjørte mot folkemengden.

– Vi sto midt i krysset der det skjedde og ventet på grønt lys for å gå over veien. Plutselig brøt det ut full panikk og folk begynte å springe. Jeg ser lastebilen gi gass og hører to-tre dunk. Etter det så jeg meg ikke tilbake, da var det bare å løpe i fullt kaos. Barnevogner falt over ende og barn datt ut av vognene sine, sier Lyshol til VG.

– Det som er absurd, er at vi gikk på samme side som bilen i begynnelsen. Men da vi nærmet oss hotellet, gikk vi over på andre side av veien. Hadde vi ikke gjort det, hadde vi havnet midt oppi det, sier han.

Trodde skudd var kinaputter

Også Sigurd Syrdal (41) er i Nice sammen med kamerater. På promenaden på vei mot hotell Negresco stoppet de opp for å høre på musikk og nyte den franske nasjonaldagen. Plutselig hører de smell.
– Jeg sier litt fleipende at det var litt tamme kinaputter. Så kommer det to unge gutter løpende som vi tror er veskenappere, men så bryter det ut full panikk.
Syrdal og kameratene kommer seg inn i en sidegate, og bildene som møter dem har brent seg fast i minnet.
– Det så ut som en krigssone. I panikk har alle veltet alt, ingen turte å være på gatene. Det var bare kaos og knuste ting over alt, sier han til VG.

Gjemte seg på restaurant

GJEMTE SEG: Martine Elise Hansen (t.v) og søsteren Amalie Christine Hansen gjemte seg sammen med familien i en restaurant. De fulgte med på oppdateringer på situasjonen fra mobiltelefonene sine. Foto: Privat

Martine Elise Hansen (21) kom til Nice sammen med familien torsdag kveld. På vei inn mot byen anbefaler drosjesjåføren at familien bør dra på strandpromenaden for å se på fyrverkeriet senere på kvelden. Plassen de valgte var rett ved stedet der lastebilen kjørte inn i folkemengden.

– Det var ekstremt mye mennesker, og vi nevnte faktisk dette med terror fordi det var en så stor folkemengde, sier Hansen til VG.

Hun forteller at stemningen på stranden var svært god og at alt var idyllisk. Ettersom de kom til Nice på kvelden hadde de fått tips om en restaurant på promenaden som holdt åpent sent. Etter å ha satt seg ned for å få noe å drikke, begynner plutselig en stor menge folk å løpe bort fra dem. Familien hører skudd og panikken bryter løs.
Restauranteieren får alle gjestene inn i restauranten, lukker vinduer og slukker lys slik at det skal se ut som det er stengt
– Vi får beskjed om å sitte stille bak vegger for å gjemme oss. Han oppdaterte oss fra hver gang han fikk beskjeder, mens vi fulgte med på nett fra mobilene våre, sier Hansen.

Etter å ha sittet inne på restauranten i noen timer får de beskjed at de kan bevege seg tilbake mot hotellet. Fredag morgen føler de at det er tifeldigheter som gjør at de ikke sto på strandpromenaden da lastebilen traff folkemengden.

– Det er sånt som skjer på film, sier hun til VG.

Se videoer og grafikk av hendelsesforeløpet under

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder