Ukrainas utenriksminister til VG: – Putin fører hybridkrig mot hele Europa

Russlands president Vladimir Putin jobber målrettet for å svekke EU og Europa, mener Ukrainas utenriksminister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Pavlo Klimkin er denne uken i Norge for å delta på Oslo Forum. Budskapet hans til de andre deltagerne på konferansen, som samler et hundretalls fredsmeglere fra hele verden, er at konflikten som pågår i hjemlandet hans er enestående.

– Russlands okkupasjon av Krim og Øst-Ukraina, samt hybridkrigføringen mot Ukraina, kan ikke sammenlignes med noen annen konflikt, heller ikke det som skjer i Syria, sier utenriksminister Klimkin til VG.

– Mye internasjonal oppmerksomhet er nettopp rettet mot konfliktene i Midtøsten – føler du at verden har glemt det som skjer i Ukraina?

– Vi er absolutt ikke glemt, definitivt ikke i Europa. Det som foregår i Donbass (den østlige regionen i Ukraina) handler ikke om Donbass, og heller ikke om Ukraina, men om et russisk forsøk på å svekke hele regionen, å fragmentere regionen og til syvende og sist å svekke Europa, hevder Klimkin og utdyper:

– Et demokratisk og europeisk Ukraina, og hele den politiske linjen i EU, er noe Russland og Putin ikke ønsker å se, mener han.

VG-kommentar: Mens vi venter på Putin

– Vil svekke EU

– Enkelte analytikere mener Putin prøver å trakassere Europa til å droppe sanksjonene. Er du enig?

– Jeg er enig i poenget, men det er bare en del av det som driver Putin: Det handler om å svekke EU, fordi Europa ikke går i den retningen Russland ønsker. Russland driver hybridkrig mot Europa, uten den militære komponenten som er til stede i Ukraina, mener Klimkin.

Den ukrainske utenriksministeren trekker blant annet frem russisk propaganda med mål om å så splittelse både innad i unionen og de enkelte land. Han mener Russland har støttet ekstreme venstre- og høyreorienterte bevegelser i Europa, i et forsøk på å svekke de etablerte politiske partiene og forandre det politiske landskapet i Europa.

– Han forsøker å skvise de europeiske velgermassene ut i ytterkantene. Det handler om politiske landskaper som er mye enklere å manipulere. Det er akkurat den planen Russland forsøker å gjennomføre, hevder Klimkin.

Fikk du med deg dette? Franskmann pågrepet i Ukraina – skal ha planlagt 15 terrorangrep under fotball-EM

Putins frykt

– Hvor viktig er det at sanksjonene mot Russland opprettholdes?

– Det er ekstremt, fundamentalt viktig. Den beste måten å presse Russland til å implementere Minsk-avtalen, er en klar politikk basert på solidaritet, og sanksjoner er en del av solidariteten. Det Putin frykter er en kombinert solidaritet mellom G7-landene og EU, for Russland lever jo ikke i et politisk eller økonomisk vakuum. Sanksjoner er veldig effektive, og de vil få Russland til å levere på Minsk-avtalen, mener Klimkin.

– Kan Minsk-avtalen bli implementert i år?

– Den burde vært implementert i fjor, og vi gikk ut fra en klar felles forståelse at Minsk-avtalen er den eneste veien til fred. Den er veldig enkel, fordi det handler om deeskalering, å slutte å bombe, la OSSE få kontroll over de okkuperte områdene, tilbaketrekking av styrker, la OSSE få oppsyn med våpnene som russerne har brakt inn i området, la OSSE kontrollere grensene, og gjennomføre frie og rettferdige valg, sier utenriksministeren.

– Kritisk kommunikasjon

– Det er en ekte frykt hos russerne at OSSE kan komme og ta kontroll over situasjonen i det som er et kvasirussisk protektorat som styres i mafiastil, og som er lett for dem å kontrollere. Vi snakker om å gi menneskene der ekte ansvar, men også ekte muligheter til å styre sine egne liv etter hva de selv ønsker, og ikke hva som tres over hodene deres av folk som er innsatt av Russland. Veien til fred er ganske enkel og klar, om man ønsker å gå den veien. Om man ønsker å destabilisere Donbass og Ukraina, da er det en helt annen sak, sier Klimkin.

– Er det noen som helst dialog mellom Ukraina og Russland i dag? Snakker dere i det hele tatt med hverandre?

– Jeg vil si at vi har en kritisk kommunikasjon, for vi må snakke sammen om å løslate politiske fanger, om sikkerhet, om utveksling av gisler, og andre saker – men jeg vil ikke kalle det dialog. Etter at Russland brøt sine forpliktelser, hva slags tillitsforhold kan man da ha?

Les også: Kvinnelig ukrainsk krigsflyger ble byttet mot russiske offiserer

Les også

 1. Mens vi venter på Putin

  Det står i Vladimir Putins makt å stanse konflikten i Ukraina. Han holder hånden på temperaturinnstillingen mellom øst…
 2. Sandberg om Russland-besøk: – Prioriterer fiskerisamarbeid, ikke sanksjoner

  Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) reiser til Russland som første statsråd siden Krim-annekteringen.
 3. TV-kanal: Franskmann med bilen full av sprengstoff og våpen ville slå til mot synagoger eller moskeer

  Politi og sikkerhetstjenester jakter på medsammensvorne etter at en franskmann ble tatt med våpen og sprengstoff til 2,3…
 4. Pågrepet franskmann skal ha planlagt 15 terrorangrep under EM

  Franskmannen som i helgen ble pågrepet i Ukraina med 125 kilo eksplosiver er mistenkt for å planlegge en rekke…
 5. Franskmann pågrepet på grense med bilen full av våpen og sprengstoff

  En franskmann er blitt arrestert på grensen mellom Ukraina og Polen etter at han skal ha forsøkt å smugle store mengder…
 6. Merkel til VG: – Stoltenberg har en stødig hånd på roret

  BERLIN (VG) : Det var to gode venner som møttes da forbundskansler Merkel og NATO-sjef Jens Stoltenberg kom sammen i…
 7. Kvinnelig ukrainsk krigsflyver er byttet mot russiske offiserer

  Den mye omtalte ukrainske militærflyveren Nadja Savtjenko (34) er løslatt i bytte mot to russiske offiserer som har vært…
 8. Frykter Putins plan

  RIGA (VG) Hun er latvisk, ektemannen russisk. Begge frykter hva slags planer Vladimir Putin har for hjemlandet deres.
 9. Høyre-landsmøtet krever mer forsvarspenger fra Erna

  GARDERMOEN (VG) Høyre-landsmøtet er mer enig med NATO enn med partileder Erna Solberg.
 10. Rapport: Russland øvde på invasjon av Nord-Norge

  I rapporten hevdes det at russisk militære i mars holdt øvelse der scenarioet var en hurtig invasjon av…
 11. Slik ser ukrainske og russiske
  diplomater på «propagandakrigen»

  Det er kun noen hundre meter mellom den russiske og ukrainske ambassaden i Oslo, men virkelighetsoppfatningen er på to…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder