GIKK UNDER RADAREN: Abdelhamid Abaaoud poserte på bilder som ble publisert i IS' propagandamagasin Dabiq. Ni måneder senere ble han drept i etterkant av terrorangrepene i Paris.

GIKK UNDER RADAREN: Abdelhamid Abaaoud poserte på bilder som ble publisert i IS' propagandamagasin Dabiq. Ni måneder senere ble han drept i etterkant av terrorangrepene i Paris. Foto: , Reuters

Slik unnslapp terroristene – før og etter Paris-angrepene

Terroristene greide å unngå pågripelse før angrepene i Paris, og til nå har de gjenlevende terroristene greid å unnslippe politiets jakt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Abdelhamid Abaaoud, som utpekes som hjernen bak terrorangrepene i Paris, reist på kryss og tvers av Europa og Midtøsten uten å bli stoppet, selv om han var på radaren til belgiske myndigheter og kunne knyttes til minst fire mislykkede terrorangrep tidligere i år.

New York Times har laget en oversikt som tar for seg utviklingen fra Abaaoud første gang reiser til Syria for å krige, frem til de grufulle terrorangrepene i Paris.

23. mars 2013: Politiet avlytter en telefonsamtale, hvor Abaaoud forteller en venn at han skal reise til «leiren». En gang mellom slutten av 2013 og begynnelsen av 2014 slutter han seg til en brigade i Aleppo, som senere sverger troskap til IS.

Noen måneder senere: Politiet ransaker Abaaouds forlatte bolig i Brussel og finner inskripsjoner på en dør, hvor han lovpriser IS, i tillegg til en tegning av terrorgruppens flagg på veggen.

20. januar 2014: Abaaoud skal fly fra Köln til Istanbul. Passkontrolløren får opp et varsel fordi han er på myndighetenes liste, men han får reise videre fordi han hevder han skal besøke familie i Tyrkia.

15. januar 2015: Politiet avlytter mistenkelige samtaler fra Abaaoud, som tyder på at han planlegger et angrep. Samtalene spores fra den greske hovedstaden Athen til Verviers i Belgia, hvor politiet finner bestanddeler til eksplosiver under en razzia. Det utløser en jakt på mannen i Athen, men han går under jorden.

Februar 2015: Abaaoud står frem i IS' propagandamagasin, og hevder han er tilbake i Syria og skryter av å ha planlagt terrorangrep i Europa.

19. april 2015: En 24 år gammel algerier, med tilknytning til Abaaoud, utfører et mislykket terrorangrep mot en kirke i Paris-forstaden Villejuif.

15. august 2015: En ung franskmann forteller en antiterrordommer at Abaaoud har gitt ham instrukser om å angripe en konserthall i Paris. Fransk etterretning skal nå ha forstått at noe stort var på gang.

21. august 2015: En 26 år gammel marokkaner med tilknytning til Abaaoud blir overmannet like før han skal til å gjennomføre et terrorangrep om bord på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris.

13. november 2015: Tre grupper med gjerningsmenn dreper 130 mennesker i en serie terrorangrep i Paris.

Mobil og overvåkning avslører: Fulgte terroren på nært hold

Resultatløs terroristjakt

18. november ble Abaaoud drept i en skuddveksling med politiet i en leilighet nord for Paris.

Se bildene fra innsiden: Slik ser terrorleiligheten ut etter aksjonen

Til sammen er åtte antatte gjerningspersoner døde, men det totale tallet på angripere kan ha vært ti eller høyere. Belgiske myndigheter leter fortsatt etter mannen som nå er hovedmistenkt: Salah Abdeslam, som er broren til en av terroristene som sprengte seg selv i Paris.

Det er også utstedt en internasjonal arrestordre på 30 år gamle Mohamed Abrini, som to dager før Paris-angrepene ble sett kjørende i en bil sammen med Abdeslam.

Belgisk politi jakter fremdeles med store styrker på terroristene som er på frifot. Den belgiske storavisen Le Soir spør nå hvordan Abdeslam har klart å unnslippe tusenvis av politifolk.

Les også: Terror fra NATOs bakgård

Teori 1: Rømt til Syria

Søndag kveld i forrige uke gjennomførte politiet en lang rekke razziaer, men uten at den mistenkte terroristen ble tatt. Påtalemyndigheten i Brussel sier nå at informasjonen som utløste storaksjonen trolig var falsk og bevisst plantet for å villede politiet.

Mandag meldte CNN at Abdeslam skal ha greid å flykte til Syria, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Syria-sporet er troverdig, spesielt med tanke på det siste Abdeslam skal ha sagt til den siste personen som så ham i Belgia: «Du vil aldri se meg igjen».

Belgias innenriksminister Jan Jambon sier til TV-kanalen Bel-RTL at han ikke tror Abdeslam opererer på egen hånd.

– Jeg tror han får mye støtte på vårt territorium, spesielt logistikkmessig, sier innenriksministeren.

Broren til terror-ettersøkt: «Jeg foretrekker å se min bror i fengsel heller enn på kirkegården»

Teori 2: Nettverk av skjulesteder

Etterforskerne har nemlig en teori om at det eksisterer et stort nettverk av boliger som fungerer som skjulesteder for den ettersøkte terroristen.

– Hvis han er godt beskyttet, hvis han får tilstrekkelig hjelp, hvis han har kuttet alle bånd med sitt følge, kan det ta uker eller måneder, sier en ekspert på organisert kriminalitet til Le Soir.

Han mener at dersom Abdeslam har slått seg til på ett skjulested, og ikke beveger seg, kan han holde seg skjult i lang tid. Men han risikerer å bli avslørt dersom han begynner å planlegge nye aksjoner som krever forberedelser ved å kontakte andre personer.

– Hver person som vet hvor han befinner seg, utgjør en stor risiko for ham. Han har ikke råd til å stole på noen, sier kilden til Le Soir.

Les også: Paris-terroristene – fra festløver til jihad

Teori 3: Stadig i bevegelse

En annen teori er at Abdeslam fremfor å holde seg i ro, er i stadig bevegelse fra sted til sted. En teknikk som benyttes av narkosmuglere, ifølge Claude Moniquet, som er ekspert på kontraterror.

– Her er graden av organisasjon relativt viktig. Det krever minst to kjøretøyer, og to-tre personer som hjelper deg, sier Moniquet til TV-kanalen RTL-TVI.

– Det er mulig, men det øker risikoen, så jeg er slett ikke sikker på at folk som dem benytter denne metoden, sier han.

Forsker om terror og flyktningkrise: Frykter økt hatkrim og vold

Les også

 1. CNN: Tror den terror-etterlyste kan ha kommet seg til Syria

  Fransk etteretning sier overfor CNN at de tror Salah Abdeslam (26) kan ha klart å flykte til Syria i etterkant av…
 2. Terrorsiktet barndomsvenn: Var på kafé med etterlyste Salah Abdeslam dagen etter Paris-terroren

  Dagen etter blodbadet i Paris skal barndomsvennen ha hentet Salah Abdeslam (26) i Brussel.
 3. Paris-terroristene: Fra festløver til jihad

  Å forklare nøyaktig hvorfor den enkelte av Paris-terroristene ble radikalisert er ikke enkelt.
 4. Belgisk politi: «Han er farlig og bevæpnet»

  BRUSSEL (VG) Belgisk politi advarer publikum mot å prøve å konfrontere de etterlyste terroristene på egenhånd.
 5. Avviser at terrormistenkt var i bil på vei mot Tyskland

  BRUSSEL/OSLO (VG) Flere belgiske medier skrev mandag morgen at en bil med det politiet trodde var Salah Abdeslam hadde…
 6. Norsk terrorekspert etter angrepene: – Må forholde oss til daglige trusler

  BRUSSEL/OSLO (VG) Nordmenn må være forberedt…
 7. Dette er terroristen politiet jakter på

  Klokken to på natten, bare få timer etter de grufulle terrorangrepene, ringte den mistenkte terroristen Salah Abdeslam…
 8. Eksperter forklarer: Dette er IS' krigføringsstrategi

  IS er den første terrororganisasjonen til å forsvare store områder. Samtidig forsøker de konstant å erobre nytt land.
 9. FN-topp til VG: IS kan ikke overvinnes med bomber

  PARKVEIEN 45 (VG) – Man trenger en politisk løsning for å overvinne IS, sier FNs spesialutsending for Syria, Staffan de…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder