Nordmenn på vei til ferie våger ikke forlate flyplassen i Istanbul

- Vi gjemmer oss i kjelleren

Flyet fullt av ferie-glade nordmenn landet i Istanbul fredag kveld. Rundt dem var et militærkupp under opprulling. Hjemme i Oslo sitter en bekymret tvillingbror (21).

  • Eirik Røsvik
  • Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Et fly fra Gardermoen landet rett inn i militærkuppet i Tyrkia.

Først var det uklart hva som hadde skjedd. Så hørte passasjerene bombelyder og skyting. Panikken bredte seg raskt og nordmennene løp for å gjemme seg.

– Jeg trodde min siste time var kommet, og at jeg kom til å dø. Men nå sitter jeg i kjelleren sammen med familien, og andre nordmenn, svensker og dansker. Heldigvis er vi alle i live, sier Emel Ugur (21) fra Oslo.

Få oversikt: Dette vet vi

President Erdogan raser: Dere skal få betale dyrt

Bli løpende oppdatert: Følg saken i VG Direkte

OPPDATERING:

Rundt klokken ni lørdag morgen har passasjerne på flyplassen fortsatt ikke fått noe informasjon. Det opplyser Tuncel Ugur, som er tvillingbroren til Emel. Han har jevnlig kontakt med tvillingsøsteren på flyplassen.

– Det er fortsatt kaos på flyplassen. Ingen har fått høre noe som helst av informasjon de siste 12 timene. Folk er desperate etter informasjon, sier Tuncel Ugur til VG.

Søsteren Emel skulle egentlig ha fløyet videre til Konya for flere timer siden, men er fortsatt strandet på flyplassen i Istanbul.

TOTALT KAOS: Kaoset herjer på flyplassen i Istanbul. Lørdag morgen sitter passasjerer både foran og bak skrankene, og oppå rullebåndet. Det er full stopp i normal aktivitet. Foto: Emel Ugur

Kaos på flyplassen

Det var sent fredag kveld at militæret innledet et forsøk på statskupp ved å rulle stridsvogner ut i gatene i Tyrkias to største byer, Ankara og Istanbul.

Da ba den tyrkiske presidenten Erdogan folket om å ta til gatene. Det var en beskjed mange av hans støttespillere fulgte. Klokken 02.00 norsk tid kom det meldinger om at kuppforsøket var slått ned, men uroen herjer fortsatt i morgentimene.

– Det var kaos og demonstrasjoner i andre etasje av flyplassen. Vi ble bedt om å løpe ut og redde oss selv. Vi hørte skyting og bombelyder. Det var et par militærfolk der, men så kom det en folkemengde og jaget dem ut, sier hun til VG.

I toppen av saken kan man først se panikken da passasjerene fikk beskjed om å løpe for å gjemme seg. Den siste delen av videoen til Emel Ugur er tatt litt senere, og disse klippene viser folkemengden som kom marsjerende inn på flyplassen.

Er du i Tyrkia? Har du tips om saken? Kontakt VGs journalister her

Får ingen informasjon

TVILLING: Tuncel Ugur har holdt kontakt med tvillingsøstra si på flyplassen i Istanbul gjennom natten. Foto: Privat

Hjemme i Oslo sitter den bekymrede tvillingbroren Tuncel Ugur (21). Han har vært eneste kilde for informasjon for søsteren, moren og faren på flyplassen i Istanbul.

– Folk er redde. Vi har ikke fått en eneste beskjed. All informasjon jeg får er gjennom tvillingbroren min i Norge. Her vi er har vi ikke tilgang på media. Det er sperret, sier Emel.

Hun er frustrert over at de ikke har fått vite hva som skjedde utenfor flyplassen. Tvillingbroren har ringt dem jevnlig gjennom natten.

– Jeg har norske medier oppe, og jeg følger tyrkiske direktekanaler. Hvert kvarter ringer jeg familien for å høre hvordan det går med dem. Jeg har vært bekymret. Nå føler jeg meg roligere, men pulsen har tikket i over 100 siden klokka 10, sier han.

Saken fortsetter under videoen

Gjemmer seg i kjelleren

Broren vil trosse usikkerheten. Han håper å reise til Tyrkia på søndag.

– Da kan jeg sørge for at familien er trygge, og kanskje ta dem meg hjem, sier han.

I 4.30-tida hadde det roet seg ned på flyplassen. Ifølge henne er det kun flypassasjerer i rommet med bagasjeutleveringen hvor nordmennene er samlet.

– Vi gjemmer oss i kjelleren. Nordmennene holder sammen i en gruppe. De siste 15 minuttene har det vært roligere. Vi hører ikke bombelyder lenger. Noen ligger på gulvet, noen ber, andre går rundt, sier hun.

Men dramatikken sitter fremdeles i kroppen for Emel.

– Jeg skjelver for første gang. Slike tilstander har jeg aldri opplevd før, sier han.

VENTER: Nordmenn holder sammen i bagasjehallen på Atatürk flyplass i Istanbul. Bildet er tatt klokka 04.35. Foto: Emel Ugur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder