ALTERNATIVE FAKTA: President-rådgiver Kellyanne Conway, her samen med rådgiverkollega Steve Bannon, har allerede gjort seg bemerket med flere oppsiktsvekkende medieopptredener. Foto: Reuters

Trump-rådgiver omtalte «massakre» som aldri har funnet sted

Donald Trumps seniorrådgiver Kellyanne Conway er i hardt vær etter å ha anklaget to irakiske flyktninger for en massakre som aldri har funnet sted.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den tidligere kampanjelederen, som nå er blant presidentens aller nærmeste rådgivere, kom med den falske massakrehistorien da hun i et intervju med MSNBC ble presset på det omstridte innreiseforbudet som er innført for syv muslimske land.

Profil: «Trump-hviskeren» Kellyanne Conway

I intervjuet viser Conway til at tidligere president Barack Obama i 2011 innførte en seks måneders stopp for irakiske flyktninger etter at to irakiske menn kom til USA, der de ble radikalisert og senere hovedmennene bak det hun kalte «Bowling Green-massakren».

– De fleste kjenner ikke til det for det ble aldri omtalt, sa Conway.

Men en slik massakre fant aldri sted.

Pågrepet

De to irakerne ble riktignok pågrepet i byen Bowling Green i Kentucky og soner nå livstidsdommer for brudd på terrorlovene, men det var aldri noen massakre, og de ble heller aldri siktet for å ha planlagt noe angrep i USA, melder avisen The Washington Post.

Ifølge en pressemelding fra de amerikanske justisdepartementet i 2013 ble de to irakerne dømt til livstid for å ha sendt våpen og penger til al Qaida. Begge mennene innrømmet å ha deltatt i angrep mot amerikanske soldater i Irak, men aldri i USA.

LES OGSÅ: Ingen amerikansk president har blitt dømt i riksrett. Kan Trump bli den første?

Ifølge avisen The Independent gjennomførte aldri Obama-administrasjonen noe innreiseforbud for irakiske flyktninger, men innførte en ny og grundigere bakgrunnssjekk og behandling av søknadene for irakiske flyktninger som allerede befant seg i landet.

Alternative fakta

Kellyanne Conway har i løpet av sin korte karriere i Det hvite hus rukket å gjøre seg bemerket i sin omgang med fakta. I forrige uke skapte hun store overskrifter da hun slo tilbake anklager om at pressesekretær Sean Spicer overdrev tallet på tilskuere under innsettelsen med at han «presenterte alternative fakta».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder