HØY SIKKERHET: Tyrkias statsminister Ahmet Davutuglo tar imot Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Nilas Johnsen

Merkel besøkte flyktningene som drømmer om Europa

NIZIP (VG) Med bevæpnede vakter på taket av bussen og flyktningene bak piggtrådgjerder, ankom Tysklands forbundskansler en av flyktningleirene nær den syriske grensen.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Med helikoptre fra hæren svirrende i luften, et enormt oppbud av tungt bevæpnet politi, og et nesten like stort pressekorps, kom Angela Merkel til flyktningleiren Nizip, som ligger under tre mil fra den syriske grensen.

Merkel og EU-president Donald Tusk besøker Tyrkia for å kaste glans på flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia sammen med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Etter å ha møtt et lite knippe pent pyntede tenåringsjenter i tradisjonelle syriske drakter, og en gruppe syriske flyktningbarn, ble hun og Davutoglu tatt med inn i selve leiren, der pressen ikke fikk bli med.

Venter bak piggtrådgjerde

Det de aller, aller fleste syriske flyktninger i de tyrkiske leirene drømmer om er muligheten å komme til Europa, og særlig til Tyskland. For dem som blir plukket ut, vil det bli som å vinne i en form for «flyktning-lotto».

Blant flyktningene som ventet for å hilse på Angela Merkel er Dibo Ferruh (38) fra Aleppo, som hadde trillet rullestolen sin helt inntil gjerdet som skiller beboerne i leiren fra oss i pressen.

VIL MØTE MERKEL: Dibo Fertuh (38) fra Aleppo sitter i rullestol, og har kommet for å hilse på Angela Merkel. Foto: Nilas Johnsen

– Vi er her for å se Merkel, og hvis gud vil får vi kanskje komme til Tyskland, sier Ferruh til VG, og viser fram kortet som viser at han i tre år har vært registrert i leiren.

– Vi har det også bra her og vil takke Tyrkia, legger han til, da en av sikkerhetsvaktene kommer bort til gjerdet.

En av flyktningene som våger å si hva han mener er advokaten Ali Nasan (41).

– Fordi vi syrere har opphold her i Tyrkia som «gjester» og ikke som regulære flyktnigner har vi ikke de samme rettighetene som vi ville hatt i Europa, sier han til VG.

Hva resten av beboerne egentlig mener om besøket er det ikke så lett å si noe om, for etter noen få minutter ved gjerdet blir VG hentet av en av presserådgiverne, som høflig, men bestemt, viser veien til presseteltet.

Ikke lenge etter blir også flyktningene på den andre siden av gjerdet bedt å gå tilbake til sine containerbygg.

Glansbildet

– Det er av sikkerhetshensyn at vi gjør det slik. Akkrediteringen du har gjelder kun for Merkels besøk, hvis du vil besøke en flyktningleir for å snakke med flyktningene må du søke spesifikt om det, forklarer pressesjef for Gaziantep-regionen, Ertan Koska til VG.

Les også: VG i gigantleir ved Syria-grensen: Her tror ingen på EUs løfter

Nizip blir sett på som en møsterleir, som tyrkiske myndigheter ofte viser frem; i januar var innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) her, og både FNs generalsekretær Ban Ki Moon og skuespiller Angelina Jolie har avlagt et besøk.

«Welcome to the World's Largest Refugee Hosting Country», står det på ett digert banner på vei inn til leiren. Baris Andic, som er rådgiver med ansvar for flyktningsaken i Syria-avdelingen i det tyrkiske utenriksdepartementet, sier Tyrkia trenger mer hjelp.

– Vi har en stor oppgave, og vi trenger mer hjelp fra EU. Tyskland er det landet som har gått front og tatt ansvar, så det er fint å få denne muligheten til å vise fram en av våre flyktningleirer, sier Andic til VG.

VIL HILSE: Disse barna har fått komme først i køen for å hilse på Angela Merkel. Foto: Nilas Johnsen

Anstrengt forhold

Forholdet mellom EU og Tyrkia er svært anstrengt, ettersom det er stor uenighet fra begge parter om når og hvordan avtalen mellom de to partene om flyktningkrisen skal iverksettes fullt ut.

Fortsatt er det mer som er uklart enn avklart:

• Tyrkias ønske om viusmfri adgang til å reise til EU-land er fortsatt et godt stykke unna å oppfylles – Tyrkia møter bare 35 av de 72 kravene EU har stilt.

• Landet har fått løfter om tre milliarder euro til de mange flyktningene i landet, og tallet kan utvides med inntil tre milliarder mer. Men foreløpig har ikke pengene ankommet.

• Tyrkias krav om at nye forhandlinger om fullt medlemskap i EU skal gjenopptas, har heller ikke resultert i noe håndfast, noe som denne uken fikk Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til å utbasunere at «EU trenger Tyrkia mer enn Tyrkia trenger EU».

SPENT SITUASJON: Sikkerheten er i høysetet når Angela Merkel ankommer Nizip-leiren. Foto: Nilas Johnsen

Avtalen kritiseres

Selve avtalen er også under sterk kritikk, fra menneskerettighetsorganisasjoner fra hele verden, som mener at Tyrkia ikke er et trygt land å returnere flyktinger til, fordi faren for at de sendes rett videre til sine hjemland er stor.

Les også: Amnesty til VG: – Tyrkia sender flyktninger videre til Syria

Foreløpig er rundt 300 migranter returnert til Tyrkia fra de greske øyene Chios og Lesvos. Returene bygger på at EU ble enige med Tyrkia om en avtale som gjør at opptil 72.000 flyktninger kan sendes tilbake til Tyrkia.

Til gjengjeld skal like mange som returneres til Tyrkia sendes som kvoteflyktninger fra tyrkiske flyktningleire til EU-landene.

Bakgrunn: Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

STOLTE: Tyrkia legger ikke skjul på at de føler de har tatt stort ansvar i flyktningkrisen. Foto: Nilas Johnsen

Komiker-krangel

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har fått sterk kritikk for å ha presset Tyskland til å straffeforfølge en komiker som har fornærmet ham – og Merkel har måttet tåle hard medfart for å ha gitt etter.

Merkel beklager nå at hennes talsmann sa at hun mente komikerens satiriske dikt om Erdogan var en grov fornærmelse.

– I etterpåklokskapens lys var det en feil, sa Merkel fredag, og hun la til at kommentaren kunne gi inntrykk av at ytringsfrihet og pressefrihet ikke er viktig.

Hun forsvarte likevel beslutningen om å autorisere politietterforskning av den populære komikeren Jan Böhmermann. Hun mener det var en rimelig reaksjon på diktet, som anklaget Erdogan for pedofili og dyresex.

Les også: NATO-Jens tok opp Tyrkia-kritikk med Erdogan

VINKER FARVEL: Statsminister Ahmet Davutoglu og kona Sare takker for seg etter det hesblesende besøket. Foto: Nilas Johnsen

Les også

 1. NATO-Jens til VG om Tyrkia: – De har en nøkkelrolle

  ISTANBUL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg har hatt møter med Tyrkias omstridte president.
 2. Merkel får kritikk for straffeforfølging av Erdogan-satire

  Tysklands statsminister får kritikk fra egne rekker etter at hun tillot straffeforfølging av komikeren som harselerte…
 3. Her flykter de fra flyktningleiren

  IDOMENI (VG) De har blitt jaget ut av Irak. Nå tør ikke lenger Yezidi-familiene å være i Idomeni-leiren mellom Hellas og…
 4. «Det føles som om jeg hadde mistet livet, og har fått sjansen til å få det tilbake»

  NIZIP (VG) Da han etterlot familien i Syria, trodde Shaker at de skulle ses igjen om noen uker - det tok halvannet år.
 5. Etter tre dager med full stopp: Her er Tyrkia-returene i gang igjen

  DIKILI (VG) Her får 123 migranter og flyktinger drømmen om Europa knust: Returene til Tyrkia er blitt gjenopptatt.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Tyrkia
 3. Tyskland

Flere artikler

 1. Tyrkias statsminister om Erdogan-satire: Grov rasisme

 2. Flyktning-glansbildet

 3. NATO-Jens til VG om Tyrkia: – De har en nøkkelrolle

 4. Merkel får kritikk for straffeforfølging av Erdogan-satire

 5. På middag med Erdogan: Håndhilste på pressen, så skjelte han ut Vesten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder