I RAQQA: En IS-kriger vifter med flagget i 2014, i det som lenge var regnet som IS-hovedstaden. Foto: Reuters ,

22.000 jihadist-navn havnet hos Sky News

Titusenvis av lekkede IS-dokumenter kaster lys over hvem som kriger for den islamistiske organisasjonen.

  • Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sky News har mottatt en minnepinne med svært sensitivt innholdet på fra en avhopper som skal ha fått stor tillit på innsiden av IS-systemet. Mannen skal ha blitt satt til å vokte de innerste hemmelighetene til IS' eget sikkerhetspoliti. Datafilene skal ha blitt stjålet, ifølge Sky News selv.

På minnepinnen finnes det blant annet registreringsskjemaer med navn på 22.000 jihadister, i tillegg til deres telefonnumre, annen kontaktinfo og informasjon om deres familier. Ved innrullering har jihadistene svart på 23 spørsmål, ifølge Sky News.

Minst 51 land skal være representert blant navnene, ifølge nyhetsorganisasjonen. De har fått egne IS-navn, som også står oppgitt på skjemaene.

Flere tidligere kjente IS-navn i England er på listene, men mange er hittil ukjente. Det er ikke kjent om det er noen navn knyttet til Norge i materialet.

En av filene på minnepennen skal inneholde en liste over personer som er villige til å dø som martyrer gjennom selvmordsangrep. Ifølge Sky News skal de ha fått opplæring på dette.

En Sky News-korrespondent skal ha møtt avhopperen på hemmelig sted i Tyrkia for å få overlevert det unike materialet.

Mannen omtales som desillusjonert fordi IS-ledelsen skal være overtatt av tidligere soldater fra Saddam Husseins Baath-parti. Han hevder IS' egne interne regler har kollapset, noe som fikk han til å forlate organisasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder