NYOPERERT: De elastiske bandasjene skal strekke huden på begge sider over hulrommet etter hornet. Foto: Courtney Quirin Ap

Får nytt ansikt: Nytt håp for neshornet Hope

For ett år siden ble det sørafrikanske neshornet Hope angrepet av krypskyttere som hakket ut hornene og ødela ansiktet hennes. Denne måneden er ansiktet rekonstruert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Veterinærene har forsøkt å minske såret i hulromet der hornene satt. Til dette har de brukt en elastisk bandasje som egentlig er beregnet på mennesker med store sår.

Bandasjene er festet i kryss over hulrommet der hornene sto, og skal fungere nærmest som en skolisse som strekker huden på begge sider tettere sammen.

I neste uke vil veterinærene vurdere resultatet, melder Associated Press.

– Vi er trygge på hvordan dette virker på menneskehud, og håper at neshornhuden vil reagere på samme måte, sier talsperson Genna Woodrow fra hovedkvarteret til det kanadiske medisinske selskapet som har levert bandasjene.

Les også: Bare fire nordlige hvite neshorn igjen i verden

PÅ OPERASJONSGULVET: Hope har gjennomgått flere operasjoner. Foto: Courtney Quirin Ap

Stor pasient

Voksne afrikanske neshorn veier rundt 1,5 tonn, skulderhøyden er rundt 1,6 meter, og hele kroppen er rundt tre mener lang.

Krypskytterne som angrep Hope, hakket ut hornene mens hun var bedøvet. Samtidig ødela de nesebenet, nesegangen og hulrommet i nesen.

De fleste lemlestede dyrene dør etter en slik behandling. Men Hope overlevde, og det siste året er hun tatt vare på av «Saving the Survivors», en gruppe som behandler neshorn med skuddskader og andre krypskytterskader.

Gruppens veterinærer tester flere måter å behandle de skadete dyrene på. For et år siden eksperimenterte de med bandasjer laget av huden fra døde elefanter.

ØDELAGT: Store deler av Hopes ansikt var ødelagt etter krypskytterangrepet. Foto: Courtney Quirin Ap

Mye illegal jakt

De fleste av verdens ville neshorn lever i Sør-Afrika. Landet har lenge kjempet for å dempe nedslaktingen av dyrene med de ettertraktede hornene.

Les også: Fikk 40 års fengsel for ulovlig neshornjakt

I Asia, og spesielt i Vietnam, står hornene høyt i kurs. Der brukes de til alt fra potensmiddel, og til og med mot fyllesyke, magsemerter og influensa.

Hornet er laget av kreatin, et stoff som også finnes i menneskenegler.

Ifølge talsmann Chris du Pleiss fra firmaet som har levert bandasjene, har det såvidt begynt å vokse ut et nytt horn i ansiktet til Hope. Han beskriver det som et mirakel.

OPP I RØYK: 105 tonn elfenben og ett tonn neshorn-horn brennes i Nairobi. Foto: Siegfried Modola Reuters

Antallet neshorn i verden går raskt nedover på grunn av illegal jakt på de ettertraktede hornene. I 2015 fantes det rundt 28.000 individer, de fleste i Afrika.

Også i Nairobi er krypskyttere et stort problem, både på neshorn og elefanter. I slutten av april ble det satt fyr på rundt 105 tonn med elefantstøttenner og ett tonn nesorn-horn, som var konfiskert fra smuglere og krypskyttere i Nairobi National Park.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder