– Noen skrek «bombe», og da løp hele flyplassen

Norske Johan Tandberg var på flyplassen i Brussel da det eksploderte.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Minst 13 mennesker skal være drept etter at to selvmordsbomber gikk av på flyplassen Zaventem i Brussel tirsdag morgen. Midt i kaoset befant norske Johan Tandberg seg. Han var på vei hjem fra jobb i Vest-Afrika, og mellomlandet i Brussel denne morgenen.

– Folk løper rundt og vet ikke hva som skjer, sa Tandberg til VG i 08.15-tiden.

Tandberg ble kjent etter at han gikk inn i regjeringsbygget kort tid etter bomben gikk av 22. juli 2011 og filmet skadene etter terroren.

Offisielt er det bekreftet 14 døde på flyplassen og 81 skadde.

Utenriksdepartementet har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Er du i nærheten av flyplassen? Send mail eller ring oss på 22 00 00 00

I etterkant av angrepet på flyplassen skal det ha gått av en bombe i et tog på t-banen i sentrum av Brussel. Til sammen er minst 34 drept etter angrpene.

– Hele flyplassen løp

Ifølge nyhetsbyrået Reuters gikk bombene av ved innsjekkingsområdet, hvor blant annet American Airlines har sine skranker.

Rapport fra Brussel: – Så meg raskt om for å finne en løsning

– I begynnelsen var det tilløp til panikk. Man kan si det var ganske desperat løping, sier Tandberg.

Han hadde blitt evakuert fra terminalbygget og oppholdt seg rundt klokken 09.30 på rullebanen sammen med andre passasjerer som ventet på busser som ville frakte dem bort fra flyplassen.

VED INNSJEKKINGEN: Dette bildet viser innsiden av terminalbygget på flyplassen Zaventem i Brussel etter eksplosjonene. Foto: Jef Versele

2011: Etter terroren 22. juli løp Johan Tanndberg inn i regjeringsbygget og filmet. Nå er han i Brussel hvor eksplosjonen fant sted. Foto: Morten Holm NTB scanpix

– Noen skrek «bombe», og da løp hele flyplassen. Etter fem minutter begynte man å løpe andre veien, sa Tandberg til VG klokken 08.25.

– Folk forholder seg relativt rolig, noen snakker i telefonen mens andre gråter.

Han har hverken hørt smell eller sett røyk.

– Det var blod overalt

Sky News-reporter Alex Rossi befant seg iTax Free-butikken på flyplassen da han hørte to kraftige eksplosjoner.

– Jeg kunne kjenne at bygningen beveget seg, og det kom røyk og støv, sier han til sin egen kanal.

– Hele huset ristet, det er røyk over alt og det lå mennesker på bakken inne i terminalen, sier Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Kuchler, som var på stedet.

– Det var grusomt. Taket kollapset, sier Zack Mouzoun til Sky News.

Han landet på flyplassen 10 minutter før den første bomben.

– Det var blod overalt, skadede personer overalt og bager overalt. Vi gikk i ruiner, det var som er krigsscene.

En journalist fra RTL ble med på en av bussene som fraktet evakuerte fra flyplassen og forteller følgende:

– Det var folk med ansiktet fulle av blod. Det var barn i bussen, men fortapte ansiktsutrykk. Folk gråt på innsiden av bussen, en buss full av sårede, det var om lag femti.

Han fikk snakket med en mor, som flyktet fra dramaet med barna sine.

– Hun klarte å ta med seg sine to barn og flykte. Men hun så mange mennesker som lå på gulvet. Det plaget henne at hun ikke hadde kunnet hjelpe dem.

Norske Lillann: – Det er helt kaos

Det har også vært eksplosjoner på undergrunnen i Brussel. En belgisk avis melder om 43 døde.

Norske Lillann Weggersen er kvommunikasjonssjef for EØS-midlene i Brussel og befinner seg tirsdag formiddage inne på et kontor ved Arts-Loi T-banestasjon, ett stopp unna Maelbeek stasjon hvor en av eksplosjonene fant sted.

– Vi holder oss innendørs foreløpig. Det er skummelt, særlig fordi det skjedde bare noen hundre meter unna der jeg sitter, sier hun til VG.

Weggersen forteller at byen ble tømt på kort tid, og at det nå bare er militærkjøretøy inne sentrum av Brussel.

– Det er helt kaos på veien utenfor Maelbeck, mange er såret og folk løper rundt med avrevne klær. Du ser at de løper panisk, alle er redde og alle er skremte, sier hun og legger til:

– Vi har vært gjennom dette før. Det er en spesiell stemning og jeg kjenner det igjen fra november. Folk er redde.

Terrorforsker: – Lett å ta seg inn

Forsker på voldelig islamisme, Thomas Hegghammer, skriver på Twitter at «det er ganske uvanlig at man i Europa får et angrep rett etter store aksjoner. Viser at nettverket her var stort og allerede i ferd med å angripe».

Shiraz Maher, som forsker på forhold i Syria og Irak er enig med Hegghammer og skriver at «akkurat som Paris i november ikke var en respons på dronene i Emwazi».

– Flyplassen er lett å ta seg inn i både fra toget under flyplassen og direkte fra veien. Det finnes ingen sikkerhet bortsett fra noen patruljer med automatvåpen, sier terrorforsker Magnus Ranstorp til NTB.

Den svenske terroreksperten mener det er urovekkende at angrepene skjer til tross for at både fransk og belgisk sikkerhetstjeneste følger de belgiske terrornettverkene tett.

– Det er trolig en kobling til det som har skjedd den siste tiden. Derimot er det vanskelig å vite om hendelsene har vært planlagt lenge eller blitt tvunget fram av aksjonene, sier Ranstorp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder