Trump i Skottland: Viste bort journalist og avvist av politikere

MENIE ESTATE/ABERDEEN, SKOTTLAND ( VG) Når Donald Trump besøker et Storbritannia i sjokk etter Brexit-avstemningen, er det for å promotere sin egen golfbane.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens Skottland står lamslått igjen etter at Storbritannia forlater EU, mot flertallet av skottenes vilje, gjør Donald Trump sin entré i det britiske øyriket.

Til et Skottland preget av politisk kaos, har han som vil bli USAs neste president tatt turen for å promotere sine egne golfbaner.

– Å bygge en golfbane er som bygge et land. Vi må bygge landet vårt på nytt, se på broene, veiene, husene, de må bygges på nytt. Det kan jeg gjøre. Ingen kan bygge bedre enn meg. Bare si hva jeg har gjort her, parerte han selvsikkert på golfbanen sin ved Menie Estate foran VG og andre amerikanske medier.

På den forblåste og øde landsbygda en halvtimes kjøring nord fra Aberdeen finnes det ingen amerikanske velgere å sjarmere. Det finnes knapt folk. Denne turen handler ikke om politikk, men om reklame. Det er samme sak for Donald Trump, som fra det øyeblikket han han lander på golfgresset veksler mellom å snakke om hvordan hans eget anlegg er i verdensklasse og å levere lettbente one-linere om den dramatiske Brexit-tiden i landet han befinner seg i.

– Jeg var av dem som sa det kom til å skje. I det lange løp tror jeg de vil være glade for dette. Folk har tatt landet sitt tilbake. Jeg tror at flere kommer til å forlate den nå, sa han om EU, mens han påpekte den deilige utsikten fra hans egen eiendom.

Hvilke EU-land følger etter brexit? Se stor spesial.

Artikkelen fortsetter.

LEVERER: Donald Trump leveerer lettbente one-linere på sin egen golfbane. Foto: Jeff J Mitchell Getty Images

– Forholdet til Norge kommer alltid til å være godt

Med på sin 36-timer lange Skottland-turné – med helikopter – har Trump med seg tre barn, et barnebarn og en hel armé av amerikanske sikkerhetsvakter. Ved Trumps Menie Estate blir VGs utsendte grundig sikkerhetssjekket flere timer før helikopterets ankomst og plassert i et pressetelt med amerikansk og skotsk presse. Her er alt fra golfbilene til toalettene prydet med Trumps logo og på alle bordene ligger utgaver av magasinet «Trump» pent dandert i en vifte. Coca Cola deles ut gratis til alle. Trump har skapt et lite stykke Amerika på landsbygda i Skottland.

På spørsmål fra VG om hvordan forholdet mellom Norge og USA vil utvikle seg dersom Donald Trump blir president, svarer en smilende Trump:

– Det kommer alltid til å være veldig bra med Norge.

70-åringen tok seg god tid til å påpeke at den dramatiske valutakrisen Storbritannia befinner seg i etter torsdagens valg ikke er dårlige nyheter for ham. Som innehaver av flere golfanlegg i Skottland, tror han at dette vil trekke flere turister til noe han forventer vil bli en billig golfdestinasjon.

– Hvis pundet faller, er det bra for meg, og hvis det ikke faller, er det bra for meg. Jeg gjør det bra uansett, sier han.

Les: Donald og Boris kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk.

Uønsket i Storbritannia

Selv om hans egne ansatte på golfanlegget står på pinne for Trump, har ikke velkomsten til Skottland vært særlig hjertelig. Før han kom, hadde hele 586.935 briter signert oppropet som ønsket å forby Trump å komme til Storbritannia. Trump ble også fratatt sitt æresdoktorat ved Robert Gordon-universitetet etter sine uttalelser om hindre muslimer innreise til USA.

Ved inngangen til golfanlegget hans ved den skotske kysten vaiet meksikanske flagg i formiddag, en protestaksjon som ble startet etter Trumps uttalelser om å bygge en mur mellom USA og Mexico. Parlamentsmedlem Alex Salmon oppsummerte det til Bloomberg News :

«Han er ikke en populær person her i Skottland.»

Førsteminister Nicola Sturgeon vil ikke møte Trump under hans besøk, og flere skotske politikere har avslått Trumps invitasjon til å møte han mens han er i landet. Selv hadde han et annet syn på saken da han ble spurt av media:

– Pressen har prøvd å finne folk i Aberdeen som ikke liker meg, men problemet er at de finner ingen! De finner ingen som ikke liker Donald Trump!, sa han om seg selv i tredjeperson.

Les: 10 ting brexit lærer oss.

Les også: Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge.

Kritisk journalist bortvist

Like før den guidede presseturen ble en Guardian-journalist bortvist fra Trumps kompleks fordi han hadde stilt kritiske spørsmål om politikken hans. Trump svarte med å kalle han en «nasty, nasty guy» og reporteren ble så nektet inngang.

Trump har røtter i Skottland. Hans mor Mary Macleod ble født i Stornoway nord i landet. Tross det skotske blodet i årene, så Trump likevel ikke ut til å ha reflektert nevneverdig over den dramatiske tiden skottene nå befinner seg i. Når Storbritannia nå forlater EU, forventes det å utløse et nytt krav om uavhengighet for Skottland fra resten av Storbritannia.

– Jeg har ingen mening om det. Jeg elsker Skottland, det er derfor jeg bygget en av verdens beste golfbaner her. Skottene er fantastiske og det spørsmålet må rettes til dem, sa han.

Og la til, som en generell tilstandsrapport:

– Trump kommer til å vinne og verden vil bli et lykkelig sted.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder