DEMONSTRERTE: Uidentifiserte kvinner fra Srebrenica demonstrerte mandag mot Nederlands regjering i Haag. Foto: Reuters

Anklager FN og Nederland for Srebrenica

Overlevende etter massakren i Srebrenica mener FN og Nederlands regjering ikke gjorde nok for å beskytte dem mot angrep fra bosniske serbere i 1995 og går til søksmål.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Hovedanklagen er at nederlenderne avviste avgjørende flystøtte til sine egne soldater som skulle forsvare Srebrenica som FNs sikkerhetsråd hadde erklært som «sikker sone».

- Kort tid før den sikre sonens fall ble flystøtte forhindret av Nederland selv, sa de to advokatene Axel Hagedorn og Marco Gerritsen i det nederlandske advokatfirmaet Van Diepen Van der Kroef i en sammenfatning av søksmålet som ble levert en domstol i Haag mandag.

- Mødrene og andre overlevende har ikke økonomiske hensikter, det handler om oppreisning, sier advokat Marco Gerritsen. Han representerer 6.000 pårørende etter ofrene for massakren.

General nektet

Det lenge ventede søksmålet kom samme dag som den tidligere bosnisk-serbiske generalen Zdravko Tolimir måtte svare på anklagene mot seg i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag. Tolimir regnes som en av de hovedmistenkte for massakren på 8.000 bosnisk-muslimske gutter og menn i Srebrenica i 1995.

Tolimir nektet å svare på om han var skyldig eller ikke skyldig etter tiltalen, samme taktikk som tidligere president Slobodan Milosevic grep til.

FN-soldater

Under krigen i Bosnia-Hercegovina i 1992 til 1995 hadde FN erklært Srebrenica som et sikkert område for bosniske muslimer. Men de 450 nederlandske FN-soldatene som skulle passe på, sto og så på da flere tusen bosniske serbere stormet byen i juli 1995.

I kaoset som fulgte hjalp til og med de nederlandske soldatene til med å skille kvinner og menn fra hverandre. Mennene ble senere ført bort og drept, og likene ble deretter kastet i massegraver.

Frikjent

En uavhengig gransking gjort av det velrenommerte nederlandske instituttet for krigsdokumentasjon konkluderte i 2002 med at de nederlandske FN-soldatene ikke kunne lastes for det som skjedde i og med at de var altfor få i forholdt til de mange tusen serbiske soldatene. De hadde dessuten ordre om å skyte kun hvis de selv ble truet på livet. Instituttet mente imidlertid at den nederlandske regjeringen hadde delvis skyld i at de nederlandske fredsbevarende soldatene mislyktes i sin operasjon.

- Det er en feilaktig idé at de nederlandske soldatene ble sviktet av FN, tilføyde Gerritsen.

- Det å se på at anmodningene om flystøtte ble avvist var en beslutning som ble tatt av høyere offiserer sammen med den nederlandske staten.

Advokatene mener flystøtte kunne ha stoppet angrepet på Srebrenica.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder