SKAL LEDE: Jan Egeland skal lede det internasjonale arbeidet med å få mat og forsyninger inn til beleirede områder i Syria. Han startet allerede natt til fredag.

SKAL LEDE: Jan Egeland skal lede det internasjonale arbeidet med å få mat og forsyninger inn til beleirede områder i Syria. Han startet allerede natt til fredag. Foto: Terje Bringedal , VG

Egeland: Håper å hjelpe i Syrias stengte områder fra søndag

Skal lede humanitær gruppe i fredsforhandlingene

Folk i Madaya spiser gress for å overleve

MÜNCHEN (VG) Jan Egeland sier til VG at allerede søndag bør hjelpen være framme i noen av de beleirede byene i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Egeland skal koordinere gruppen som skal skaffe FN og hjelpeorganisasjonene tilgang til isolerte områder i Syria, etter at USA, Russland og en rekke andre land natt til fredag ble enige om å få til en våpenhvile i Syria innen en uke.

Jan Egeland, som er generalsekretær i Flyktninghjelpen, jobbet til klokken to natt til fredag med å sende de første anmodningene om tilgang til krigens parter.

Bakgrunn: Ledere på Syria-møtet enige om våpenhvile

Møtes fredag ettermiddag

Klokken 16 fredag samler han sin arbeidsgruppe i Geneve. Der deltar landene som nå er enige om å åpne for humanitær tilgang til mennesker som har vært uten forsyninger utenfra i uker og måneder.

– Poenget er å få de som har innflytelse på partene på bakken, Russland, Iran, USA Saudi-Arabia, Tyrkia og andre til å hjelpe oss, slik at vi får alle de tillatelser som partene nå er nødt til å gi oss, sier Egeland til VG.

Konvoier klare

– Altfor lenge har konvoier stått klare, fra FN og andre hjelpeorganisasjoner, uten å komme fram til sivile som er rammet av sult, legger han til.

Det var Nettavisen som først meldte om Egelands nye oppdrag.

– Fredag morgen har henvendelsen gått om å få lov til å komme inn til de vest rammede områdene, det betyr at vi kan rulle mot et halvt dusin av disse områdene i løpet av søndag, mandag og tirsdag, sier Egeland til VG.

–Dette kan bli det gjennombruddet vi har ventet på for å få full tilgang til desperate sivile inne i Syria, legger han til.

Spiser gress i Madaya

Nøden inne i Syria er prekær, og folk sulter i hjel i de beleirede sonene:

– I dag spiste jeg gress for å spare på maten, sa Rajaai Bourhan, innbygger i Madaya, til Time Magazine for to dager siden.

Ifølge Jan Egeland er Madaya blant byene som har høyest prioritet for hjelpearbeidet nå.

– Men også Deir Ez Zour, som regjeringen i Danaskus kontrollerer og der anslagsvis 200 000 mennesker oppholder seg, de fleste kvinner og barn. må raskt ha hjelp. Der er det mest aktuelt med flydropp av forsyninger, sier Jan Egeland.

Skjør avtale

Foreløpig er det bare en avtale på papiret mellom 19 land, og ifølge BBC er det allerede diplomater som sier at avtalen ikke er verd papiret den er skrevet på.

VÅPENHVILE? Utenriksministrene Sergei Lavrov (Russland) og John Kerry (USA) på sin felles pressekonferanse i Munchen natt til fredag. Foto: Christof Stache , Afp

Men USA, Russland, FN, EU og alle landene i regionen ble i natt til fredag enige om å sikre forsyninger til Syrias beleirede byer «i løpet av uken» fra luften og via landeveien, og «innen en uke» legge til rette for våpenhvile.

Venter på grønt lys

Flyktninghjelpen og en rekke andre organisasjoner setter seg nå i beredskap for å bringe inn forsyninger til de beleirede områdene:

– Vi jobber med ulike partnere i Syria som en del av den humanitære responsen, derdom vi faktisk får tilgang, sier Tuva Raanes Bognes, kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen, til VG fredag formiddag.

– Vi forsøker også å få inn nok hjelp til flyktningene som nå befinner seg ved grensen mot Tyrkia, legger hun til.

Hundretusener isolert

I januar, sist Rajaai Bourhan i Madaya fikk forsyninger utenfra, var 200 000 mennesker isolert i 15 områder, forseglet inne av krigens parter.

Regjeringssoldatene til Syrias president Bashar al-Assad var ansvarlig for de fleste beleiringene, men også den bevæpnede opposisjonen og terrorbevegelsen IS holdt sivilbefolkningen som gisler, uten at de fikk tilgang til forsyninger.

HOVEDSTADEN: En mann passerer gjennom utbombede ruiner i Syrias hovedstad, hvor det også er folk i beleirede områder som desperat trenger nødhjelp. Foto: Abdulmonam Eassa , Afp

I forrige uke var antallet økt til nesten 500 000, da VG snakket med FNs visegeneralsekretær for nødhjelp, Stephen O'Brien, under den store giverlandskonferansen for Syria i London.

Nå er ytterligere 300 000 mennesker i fare for å bli innestengt i storbyen Aleppo, hvor minst 50 000 har flyktet mot grensen til Tyrkia den siste uken,

Per Olav Ødegård kommenterer: Vakre Aleppos undergang (krever innlogging)

Ville stoppe 1.mars

Tidligere i uken antydet Russland at 1.mars var en aktuell dato å starte en våpenhvile, men da protesterte USA og mente at det var alt for langt fram i tid. I mellomtiden ville den russiske flystøtten til Assads tropper på bakken fortsette, og lidelsene ville bli forstørret og forlenget.

USA fryktet at Russland ville hjelpe Assad til ytterligere overtak i krigen, og gjøre det enda vanskeligere for den amerikansk-støttede opposisjonen å stå i sine posisjoner.

Nå, i München-dokumentet som ble forhandlet fram i natt, skal våpenhvilen, eller i det minste en pause for å få inn forsyninger til utsultede syrere, være på plass innen en uke.

Gjelder ikke IS

For første gang siden borgerkrigen i Syria startet i 2011, er det nå reellt håp om at partene skal snakke sammen og gjøre slutt på lidelsene. Våpenhvilen gjelder imildertid ikke kampen mot IS og al-Nusra-fronten, som er Al Qaidas arm i Syria, selv om de også holder områder i beleiring.

Russland gikk inn i konflikten med flystøtte på Assads side i fjor høst, og sa da at deres eneste hensikt var kampen mot terrorister. Senere har det vist seg at de russiske flyene har rettet det meste av sine angrep mot den bevæpnede opposisjonen i landet.

Tettere samarbeid

I natt antydet Sergei Lavrov, den russiske utenriksministeren, at USA og Russland nå skal samarbeide tettere, men det er uklart hvordan det skal skje. USAs utenriksminister John Kerry nevnte ikke dette punktet i sine uttalelser.

Verken Syrias regjering eller opposisjonen var til stede på møtet i München torsdag og natt til fredag, men partene har forpliktet seg til å påvirke sine nærstående i Syria til å respektere tidsplanen som ble offentliggjort i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder