PÅ FRIFOT: De innsatte (f.v) Jonathan Tieu (20), Hossein Nayeri (37) og Bac Duong (43) rømte fra et fengsel i California fredag.

PÅ FRIFOT: De innsatte (f.v) Jonathan Tieu (20), Hossein Nayeri (37) og Bac Duong (43) rømte fra et fengsel i California fredag. Foto: Handout , Reuters

Aktor om rømt fange i California: – De har sluppet Hannibal Lecter løs

Politiet jakter fortsatt tre fanger som rømte fra et fengsel i California fredag. En aktor sammenligner en av rømlingene med den fiktive seriemorderen Hannibal Lecter.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Amerikansk politi har igangsatt en massiv jakt etter de tre voldelige fangene som rømte fra et høysikkerhetsfengsel i California fredag. FBI har utlovet en dusør på 400.000 kroner for informasjon som fører til at rømlingene blir pågrepet, men de tre er fortsatt på frifot.

Fangene, som er tiltalt for flere voldelige forbrytelser, klarte å rømme på spektakulært vis ved å få tilgang til fengselets rørsystem, før de kappet flere metallrør og rappellerte ned fra fengselstaket med et tau laget av flettede laken (se bilder nederst i saken).

Nå kritiserer en av aktorene i saken mot den ene rømlingen, Hossein Nayeri, politiet for å ha latt det hun omtaler som en «djevelsk» mann unnslippe. Hun sier hun er sjokkert over nyheten om at 37-åringen er på frifot.

– Min første reaksjon var «herregud, de har sluppet Hannibal Lecter løs», sier aktoren Heather Brown til avisen Orange County Register.

Brown sikter til den berømte rollefiguren fra filmen «Nattsvermeren», der Anthony Hopkins spiller hovedrollen som den psykopatiske seriemorderen Hannibal Lecter.

Les også: Ekspolitimann dømt til 263 års fengsel

Tiltale: Kappet av offers penis

Nayeri er blant annet tiltalt for bortføring og tortur. I 2012 skal han og en gruppe menn ha kidnappet eieren av et marihuana-apotek i California og fraktet ham til et øde sted for å presse ham for penger.

Ifølge tiltalen skal Nayeri og de andre ha slått offeret med en pistol og torturert ham med en gassbrenner, før de til slutt kappet av mannens penis.

Brown beskylder også det lokale sheriffkontoret for ikke å ha gjort nok for å holde Nayeri bak murene. Hun mener rømlingen deler flere karakteristikker med Hopkins rollefigur.

– Han er sofistikert, ekstremt voldelig og utspekulert.

Statsadvokaten i Orange County, Tony Rackauckas, kritiserer imidlertid kollegaen Brown for Lecter-sammenligningen. Han omtaler uttalelsene som «upassende, uopplyste og ubetenksomme», ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Husker du? Fange rømte fra norsk fengsel på surfebrett

Politiet: – Veldig farlige

Amerikanske myndigheter står foreløpig uten konkrete spor i jakten på de tre rømlingene. To av rømlingene, Jonathan Tieu og Bac Duong, har ifølge USA Today koblinger til det vietnamesiske gjengmiljøet i delstaten.

David Sawyer i Orange County-politiet utelukker ikke at de tre gjemmer seg hos venner eller slektninger i nærområdet. Sheriff Sandra Hutchens ber folk kontakte politiet umiddelbart hvis de kommer over rømlingene.

– De er svært farlige. Anta at de er bevæpnet og ikke ta kontakt med dem.

Sett denne? Paul (45) tatt etter 24 år på rømmen

Ifølge CBS News har politiet gjennomført razziaer ved minst 30 forskjellige adresser, uten å finne spor etter noen av de tre.

Her er noen av Orange County-politiets bilder fra innsiden av fengselet etter rømningen:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder