USA-ekspert: Larsgard-dommen er grotesk

(VG Nett) Professor og USA-ekspert Ole Moen tror John Kristoffer Larsgard (33) får svi for at dommeren i delstaten skal gjenvelges i år.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Nordmannen ble tirsdag kveld dømt til syv og et halvt års fengsel av en domstol i delstaten Arizona. Han får fratrekk for 230 dager i varetekt.

VGTV: Moren fortviler etter dommen

33-åringen var allerede funnet skyldig i legemsbeskadigelse med dødelig våpen - mot seks amerikanere, derav indirekte to små barn. Det dødelige våpenet er bilen han kjørte.

Hendelsen fant sted i småbyen Winslow 24. september i fjor, og rettssaken var i slutten av mars.

VG Nett fulgte i går domsavsigelsen live fra domstolen i Winslow.

I USA har delstatene, deriblant Arizona, ansvar for kriminal straffelovgivning og rettssystemet så lenge føderale saker ikke er innblandet.

- Markeringsbehov

Professor og USA-ekspert Ole Moen karakteriserer saken mot nordmannen som horribel.

Han har selv bodd i Arizona, og kjørt igjennom småbyen hvor nordmannen ble dømt tirsdag.

VGTV: Her pågripes nordmannen - se dramatikken

- Det er et «lov og orden-system». Arizona har jo beveget seg i konservativ og restriktiv retning de siste årene. Guvernøren, dommerne og personer i politiet er også på valg. Det kan være et behov de har for å markere og posisjonere seg som gjør at de er ekstra tøffe mot Larsgard, tror Moen og legger til:

USA-EKSPERT: Ole Moen har bodd i Arizona og mener saken mor Larsgard er grotesk. Foto: Geir Olsen, VG


- Han er jo blitt definert som en farlig forbryter. Jeg synes hele saken er makaber. Det naturlige her ville vel være at han i verste fall fikk en heftig bot.

Kan anke

- Larsgard kan anke. Er han dømt og har fått straffeutmålingen, kan han gå til ankeinstansen Arizona Court of Appeals. Her kan den tiltalte reise visse juridiske innsigelser, som måten rettssaken har blitt gjennomført på, straffeutmålingen og enkelte konstitusjonelle spørsmål, forklarer strafferettsadvokaten Michael Harwin i Tucson i Arizona, til VG.

Harwin har ikke fått med seg historien om Larsgard, men advokaten fortstår at enkelte opplever dommen som streng.

UD: Vil følge opp

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, sier til VG Nett at UD vil fortsette å yte konsulær bistand til Larsgard.

- Han har fått oppfølging fra vår konsul i området, og fra vårt generalkonsulat i San Francisco. Det er vanlig konsulær oppfølging av nordmenn som er arrestert i utlandet, vi hjelper dem med myndighetskontakt og besøk i fengsel, sier han.

Han mener det er for tidlig å spekulere i om Larsgard kan utleveres til Norge.

Saken fortsetter under bildet ...

I VITNEBOKSEN: Aktor ble tydelig irritert på John Kristoffer Larsgard da han satt i vitneboksen. Han mente at nordmannen bevisst unnvek å svar på spørsmålene han stilte. Foto: VGTV


- Denne dommen er ikke anket, og er ennå ikke rettskraftig. Den typen spørsmål kan det ikke tas stilling til før det foreligger en rettskraftig som, sier Andersen.

Under domsavsigelsen tirsdag kveld sa dommeren at han hadde tatt i betraktning at ingen ble skadet, men siden flere fikk psykiske skader får Larsgard 7,5 år i fengsel.

- Vitnene lyver

Hans mor sier til VG Nett at hun synes dommen er helt utrolig.

- Jeg kan nesten ikke tro det er sant. Jeg ser jo at det er det, men jeg er helt lamslått. Han har ikke gjort dette, og vitnene lyver, sier Liv Larsgard.

Hun har brukt 200.000 på å få sønnen frikjent og har bedt utenriksminister Jonas Gahr Støre om hjelp.

Forsvarer Chris Candelaria mener at dette er en misforståelse som er blåst ut av proporsjoner.

- Dessverre gråter vitnene litt, og dommeren dømmer han, sier Candelaria.

Kjørte feil

Det var 24. september i fjor at 33-åringen og moren kom kjørende på Interstate 40 gjennom Arizonas ørken. Rett før Winslow begynte en lampe å lyse på bilen. Men for moren, som kjørte, gikk noe galt, og hun kjørte bilen rett i midtrabatten ved avkjøringen til Winslow.

Saken fortsetter under bildet ...

DØMT TIL FENGSEL: Den norske 33-åringen ble tirsdag kveld norsk tid dømt til fengsel i sju og et halvt år. Her fra da VG møtte ham i fengselet i forrige uke. Foto: Thomas Nilsson

De to skaffet seg en leiebil, men da de kom tilbake til Winslow for å hente bagasjen i den vrakede bilen, startet marerittet. Larsgard kjørte mot enveiskjøringen. Det var fullt av folk i småbyen på grunn av en musikkfestival. Mange reagerte på at Larsgard kjørte i gal retning.

Det ble bråk, og Larsgard fikk et slag midt i ansiktet som brakk nesen hans. Deretter kjørte han vekk i vill fart. Retten fant at han hadde forsøkt å skade folk med vilje da han flyktet. Selv hevder han at han bare forsøkte å komme seg vekk.

Den 29. mars ble han funnet skyldig i såkalt «aggravated assault» - forsøk på grov legemsbeskadigelse med bruk av dødelig våpen - mot seks amerikanere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder