FORTELLER: Mer enn ti år etter affæren ble kjent, skriver nå Lewinsky om skandalen som rammet Det hvite hus. Foto: Ap/ Scanpix

FORTELLER: Mer enn ti år etter affæren ble kjent, skriver nå Lewinsky om skandalen som rammet Det hvite hus. Foto: Ap/ Scanpix

Lewinsky om Clinton-skandalen: Jeg angrer dypt

Etter årevis med taushet forteller Monica Lewinsky sin versjon av utroskapsskandalen som nesten felte en president.

  • Camilla Bergland
  • Anja Elen Eikenes
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var i slutten av januar 1998 at skandalen sprakk i amerikanske medier: Daværende president Bill Clinton hadde hatt et seksuelt forhold til sin da 22 år gamle assistent. Nå skriver Monica Lewinsky sin versjon av saken i det amerikanske magasinet Vanity Fair.

- Jeg er fast bestemt på å få en annen slutt på min historie. Jeg har bestemt - endelig - å stikke hodet over kanten så jeg kan ta tilbake fortellingen og gi en mening til min fortid. (Hva det vil koste meg, vil jeg snart finne ut), skriver 40-åringen i magasinet.

Angrer

Det har i årevis vært spekulert i om Lewinsky ble betalt av det mektige Clinton-paret for å holde tett, men selv hevder hun at det ikke er tilfelle. Hun står også fast ved at affæren skjedde mellom to voksne personer, som begge samtykket til handlingene.

Samtidig er hun klar på at hun angrer dypt på det som skjedde.

- Jeg beklager hva som skjedde mellom meg og president Clinton. La meg si det igjen: Jeg. Angrer. Dypt. Det. Som. Skjedde, skriver hun i Vanity Fair.

Bill Clinton forsøkte først å dekke over skandalen, men innrømmet senere forholdet. Han ble stilt for riksrett for å ha løyet om affæren, men ble ikke avsatt.

PÅ JOBB: Monica Lewinsky i Det hvite hus etter å ha fått jobb som president Bill Clintons assistent i 1995. Foto: AFP

Ydmykende

Lewinsky beskriver tiden etter avsløringene som svært ydmykende, og forteller at hun i årevis fikk avslag fra potensielle arbeidsgivere på grunn av den verdenskjente affæren.

Hun mener at saken, som først ble omtalt av nettstedet Drudge Report, var den første i sitt slag på internett, og sier hun i tiden etterpå ble utsatt for omfattende hets på internett. Da hun hørte om at 18-åringen Tyler Clementi tok sitt eget liv etter å ha blitt filmet mens hans kysset en mann 2010, gjorde det sterkt inntrykk på henne.

Hun husker også godt at moren ble veldig opprørt.

- Hun gjenopplevde 1998, da hun selv nektet å slippe meg ut av synet. Hun gjenopplevde alle disse ukene da hun satt ved sengen min, natt etter natt, fordi jeg var også suicidal. Skammen, forakten og frykten for at jeg ville ta livet mitt - frykten for at jeg ville bli ydmyket til døde, skriver Vanity Fair.

Lewinsky forteller at hun aldri forsøkte å ta livet sitt, men at hun flere ganger var nær å ta en slik beslutning.

- Ved å fortelle min historie kan jeg kanskje hjelpe andre gjennom deres mørkeste øyeblikk. Spørsmålet ble plutselig endret til: Hvordan kan jeg finne en mening med fortiden min?

Lewinskys essay blir sin helhet publisert torsdag 8. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder