Jan Egeland mener Syrias naboland trenger «Marshall-plan»

… men Erna Solberg kan ikke love bidrag til en fullstendig gjenoppbygging

AL ZAATARI (VG) Flyktninghjelpens generalsekretær
Jan Egeland sammenligner Syrias naboland med Europa etter andre verdenskrig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Zaatarileiren er verdens største leir for syriske flyktninger. I den jordanske ørkenen strekker rekken av hvite blikkskur så langt øye kan se: Her bor det 80.000 flyktninger, flere av dem på fjerde året.

– Dette er blitt en megaleir og for å være en flyktningleir er den velorganisert. Det er nok rent vann, nok mat, og nok ulltepper, for å si det slik, sier Jan Egeland til VG.

– Det som mangler er et håp om en framtid. Muligheten til å få en jobb, tjene penger og skape seg et liv, fortsetter han.

– Vi er forbi det stadiet der flyktningene trenger midlertidig nødhjelp. Vi snakker om et behov for en gjenoppbygging på et helt annet nivå.

Reportasje fra Libanon: De svakeste klarer ikke å flykte til Europa

På omvisning med Erna Solberg

Søndag formiddag viste han statsminister Erna Solberg, og norsk presse, rundt i deler av leiren. Solberg har kommet hit for å hente inntrykk før giverlandskonferansen til Syrias naboland.

Les også: Erna Solberg i flyktningleir: – Skjønner at de vil til Europa

LEKER MED BARNA: Jan Egeland viser fram ett av sentrene Flyktninghjelpen driver inne i Zaatari-leiren. Foto: Harald Henden , VG

Norge er sammen med Tyskland, Storbritannia og Kuwait vertsland for konferansen, som skal holdes tidlige på nyåret, og Egeland har en oppfordring til dem av historiske proporsjoner:

– Det Syria og nabolandene trenger er en Marshallplan, lik den amerikanerne ga Europa etter andre verdenskrig. Det må skapes mulighet for gjenoppbygging og nye jobber, sier Egeland.

Hverken i Libanon eller Jordan, de to landene i verden med klart flest syriske flyktninger, er det mulighet for syrerne å få ordinær arbeidstillatelse.

Lest denne? Norsk OL-vinner ble asylinvestor

Flyktninghjelpen driver arbeidstrening for sveisere, blikkenslagere, elektrikere, snekkere og skreddere. Fag som vanligvis ville ha gitt en jobbmulighet, men som utenfor Zataari-leiren ikke kan benyttes, siden man ikke får arbeidstillatelse.

– Det betyr at barn settes i arbeid og tas ut av skolen, og det betyr at unge menn som ikke kommer i jobb, mister troen på at de skal kunne skaffe seg et hus, gifte seg og stifte familie, sier Egeland.

– Da ser de to muligheter: Å vende tilbake til Syria og forsøke å skape seg et liv i kryssilden, eller å flykte videre til Europa, fortsetter han.

Kan stanse flyktningstrømmen

– Så hvis Europa vil stanse flyktningstrømmen ut fra Syrias naboland, så trengs en gjenoppbygging av en helt annen skala – det er det jeg mener med en Marshallplan.

Men er situasjonen her virkelig sammenlignbar med situasjonen i Europa etter andre verdenskrig?

– Deler av Syria er like ødelagt av krig som Tyskland var etter andre verdenskrig, og mange av nabolandene er like i knestående som flere av de okkuperte landene var. Når man vet at til sammen 30 millioner mennesker i Syria og Irak er berørt av krigen, så er også antallet nødlidende mennesker sammenlignbart.

OGSÅ MED PÅ LEKEN: Statsminister Erna Solberg hev seg også med på noen av lekene til flyktningjentene. Foto: Harald Henden , VG

Bildespesial: Se bilder fra Erna Solbergs besøk i Libanon

Statsminister Erna Solberg sier hun er sterkt berørt av besøket til Jordan og Libanon, og alle flyktningene hun har møtt her gjennom to hektiske dager.

– Jeg ser også hvilke problemer motløsheten og passiviteten ved å leve i en flyktningleir skaper, og at det er en drivkraft for å flykte videre, sier Solberg.

– Derfor blir fokus for giverlandskonferansen nettopp en kraftig styrking av hjelpetiltak i nærområdene, fortsetter hun.

– Men det Egeland ber om er en gjenoppbygging på en helt annen skala, og av en helt annen dimensjon. Er det noe slikt som kommer?

– Vi kan love at hjelpen skal styrkes, men noen fullstendig gjenoppbygging vil det ikke bli. Det er klart at man kan påbegynne en gjenoppbygging, men en fullstendig løsning for denne regionen vil man ikke kunne få før det blir en fredelig løsning på krigene i Syria og Irak, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder