Kim Jong-un: Det vil bli nødvendig med flere missiltester

Nord-Koreas siste rakettoppskyting fordømmes tirsdag kveld av et samlet sikkerhetsråd i FN. Men regimet varsler flere missiltester i tiden som kommer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sent mandag kveld norsk tid avfyrte Nord-Korea et missil som krysset japansk territorium.

Ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA ble missilet ble skutt opp som et svar på en felles militærøvelse mellom Sør-Korea og USA, skriver Reuters.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ifølge nyhetsbyrået ha vært svært fornøyd med det han beskriver som en «vellykket oppskyting».

Han skal også ha uttalt at det vil bli nødvendig for landet å gjennomføre flere missiltester mot Stillehavet, og at landet vil fortsette å følge med på «USAs oppførsel» før de bestemmer seg for fremtidige handlinger, skriver AP.

Nord-Korea: – Kan gjennomføre overraskelsesangrep mot USA

– Ikke en trussel mot Nord-Amerika

Raketten som ble skutt opp fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang tirsdag morgen lokal tid skal ha vært en mellomdistanserakett, og skal dermed ikke ha utgjort noen trussel mot amerikansk territorium.

Uttalelsen kommer fra det amerikanske forsvardepartementet nesten et døgn etter at rakettutskytningen fant sted, melder NTB.

– De første vurderingene tyder på at det var et ballistisk missil med mellomlang rekkevidde (IRBM), heter det i uttalelsen.

Det kommer også frem i uttalelsen at missilet ikke blir vurdert som noen trussel mot Nord-Amerika, og heller ikke mot øya Guam, som er et amerikansk territorium i det vestlige Stillehavet.

USA har både en marine- og en flybase på den strategisk plasserte øya.

Etter et hastemøte i FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld fordømmes oppskytingen av alle rådets 15 medlemmer. Sikkerhetsrådet krevet at myndighetene i Pyongyang avslutter prøveoppskytingsprogrammet.

INGEN TRUSSEL: Missilet som ble skutt opp fra Nord-Koreas hovedstad tirsdag var ingen trussel for amerikansk territorie, melder Pentagon. James Mattis har tidligere uttalt at en krig mot Nord-Korea ville være katastrofalt. Foto: Alex Brandon AP

Har truet Guam tidligere

Nord-Koreas eneveldige leder har tidligere truet med å sende raketter mot farvannet rundt Guam. Han varslet nylig at et slikt angrep skulle være klart til midten av august, og roste planene om å «omslutte Guam i flammer».

For to uker siden uttalte han imidlertid at før han eventuelt ville gi ordre om et angrep ville han «se litt mer på amerikanernes tåpelige og dumme oppførsel».

Japanske myndigheter varslet tirsdag om missilet som skal ha passert over nordlige Japan. Japans statsminister, Shinzo Abe, vurderte handlingen som en så alvorlig trussel at han valgte å advare innbyggerne Tōhoku-regionen nordøst i landet om å søke dekning og være forsiktige.

Les også: Slik ble Nord-Korea verdens 9. atommakt (VG +)

ADVARTE: Japans statsminister gikk tirsdag ut og oppfordret innbyggerne som bodde i nærheten av missilets bane om å søke dekning og være forsiktige. Her fra Japans hovedstad Tokyo, hvor missilets bane blir vist på en stor skjerm. Foto: Kazuhiro Nogi AFP

Fordømmer oppskytingen

Statsministeren fordømmer oppskytingen, og får selskap av blant andre Storbritannias Boris Johnson og USAs Donald Trump.

Sistnevnte gikk tirsdag ut med at USA holder alle muligheter åpne, og at Nord-Korea har signalisert forakt for sine naboer, for FN og for minimumsstandarden for akseptabel internasjonal oppførsel.

Uttalelsen var mindre fargerik enn da Trump uttalte seg om Nord-Korea tidligere denne måneden. Da ba den amerikanske presidenten Nord-Korea om å «ta seg sammen», ellers vil landet være så ille ute «som få andre nasjoner noen gang har vært».

Timer etter presidentens trussler gikk imidlertid USAs forsvarsminister James Mattis ut og avviste at krig er et alternativ, men understreket at administrasjonen er klare til å bruke militære midler om det skulle bli nødvendig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder