HALVHJERTET: Labour-leder Jeremy Corbyn snakker under et valgkamparrangement i London 6.juni. Foto: Neil Hall, Reuters

Krav om at at Labour-leder Jeremy Corbyn engasjerer seg mer i EU-kampen: – Bare Labour kan redde Storbritannia fra brexit

Uten Labour-mobilisering kan britene godt ryke ut av EU.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han har aldri vært noen overbevist EU-tilhenger.

Jeremy Corbyn stemte selv nei i folkeavstemningen om EF i 1975. Men nå leder han det EU-vennlige Labour, og flere etterlyser ham i valgkampen fram mot EU-avstemningen 23. juni.

Corbyn har holdt en relativt lav profil og nektet å drive valgkamp ved siden av den konservative statsministeren David Cameron.

Ifølge en måling hos YouGov vet kun 55 prosent av de britiske sosialdemokratenes velgere at partiet faktisk er for fortsatt medlemskap i EU, mens resten tror partiet er splittet eller for en utmelding.

– Corbyn er selv mot EU, men må nå liksom være litt for fordi han er blitt partileder. Det betyr at han er halvhjertet, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Etterlyser

Labour har en stor medlemsmasse og øver betydelig innflytelse på den mektige fagbevegelsen. Men også fagbevegelsen etterlyser partiledelsen i EU-kampen.

Meningsmålingene antyder jevnt løp før britene skal avgjøre fremtiden i EU, og lederen i forbundet GMB mener partiet bør gjøre mer for å forsvare det britiske medlemskapet.

– Jeg mener Labour må bli litt modigere, sier Tim Roache til BBC.

I stedet for topplederen har en rekke andre Labour-politikere tatt skrittet inn i EU-kampen. London-ordfører Sadiq Khan har delt scene med Cameron. Det samme har tidligere partileder Harriet Harman.

«Dersom Labour holder seg hjemme, ryker Storbritannia ut. Bare Labour kan redde Storbritannia fra brexit», heter det i en advarsel i The Guardian fra seks tidligere partiledere med statsministrene Tony Blair og Gordon Brown i spissen.

Avhengig

– Cameron er helt avhengig av at Labour-folket blir mobilisert, sier Mustad.

– Han hadde nok et ønske om at Labour-lederen skulle være en mer aktiv innpisker. Men han får ikke mye hjelp av Corbyn, så han har måttet bruke valgkampen til å piske opp Labour selv, sier han.

Selv om konservative Cameron er avhengig av sosialdemokratiske velgere for å vinne EU-avstemningen, kan det også være med lettelse han ser på Corbyns fravær. Corbyn kunne valgt å bruke folkeavstemningen til å relansere et Labour som sliter.

Når han nekter å entre scenen, truer han heller ikke Cameron og De konservatives posisjon.

– For EU-valgkampen hadde det vært en god ting med en mer tilstedeværende Labour-leder, men i maktkampen mellom de to partiene er Cameron veldig heldig stilt. Corbyn er så på defensiven, sier Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Stikk

20. juni deltar Corbyn endelig i en TV-utspørring om brexit. Han har også holdt noen taler i oppkjøringen til folkeavstemningen. Og han har prøvd å benytte anledningen til å rette stikk mot den konservative regjeringens ledelse.

Spesielt gjennom å så tvil om Camerons evne til å forhandle med EU dersom det blir flertall for utmelding og brexit.

– En brexit-forhandling under toryene vil bli en katastrofe for et flertall av britene, har han sagt i et forsøk på å få sosialdemokratene på offensiven.

– Trusselen mot britene kommer ikke fra EU. Den kommer fra den konservative regjeringen her hjemme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder