BERYKTET FENGSEL: Fengselet i Gaziantep har over 3.500 fanger, flere av dem dømt for å tilhøre terrornettverk. Den norske 32-åringen (innfelt) risikerer tiltale for det samme, men kan også slippe med utvisning fra Tyrkia. Foto: Nilas Johnsen / privat

Tyrkiske myndigheter bekrefter: Her sitter IS-avhopperen fengslet

Kan bli tiltalt for å ha tilhørt en terrororganisasjon

Har forklart at han rømte for å komme vekk fra IS

GAZIANTEP (VG) Bak murene i det tungt bevoktede fengselet i Gaziantep, risikerer den norske 32-åringen terrortiltale i Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Ulovlig grensepassering» er fengslingsgrunnlaget, men for mannen fra Verdal som dro til Syria for å slutte seg til IS, kan følgene bli langt mer alvorlige.

Bakgrunn: Etnisk norsk konvertitt fra Trøndelag dro til Syria

VG har siden onsdag bedt om en bekreftelse fra tyrkiske myndigheter på at en norsk 32-åring sitter fengslet, og da den ankommer på torsdag er det talsmann ved presidentens kontor, Dogan Eskinat, som tar kontakt.

– Vi kan bekrefte at den norske mannen du spør om sitter i varetekt. Han holdes i fengselet i Gaziantep. Han har selv opplyst at han har desertert fra ISIS og tatt seg til Tyrkia, og vi må etterforske saken, sier Eskinat til VG.

– Vi må avvente den videre rettslige prosessen, men generelt i en slik sak, kan man bli tiltalt som medlem av en terrororganisasjon. Grenseregionene er et høyrisikoområde, og vi ser alvorlig på slike saker, fortsetter han.

Pågrepet nær grenseby

Onsdag kveld ble det kjent gjennom Adresseavisen at nordmannen var pågrepet, og VG fikk bekreftet fra to uavhengige kilder at 32-åringen først var blitt varetektsfengselt i byen Kilis, som ligger helt på grensen til Syria, og at han senere er blitt overført til provinshovedstaden Gaziantep.

Mannen forsvant i desember 2014 for siden å dukke opp i Syria der han blant annet skal ha posert med våpen på sosiale medier.

– Han tok seg ikke over den regulære grenseovergangen i Kilis, men ble pågrepet nær grensen etter å ha krysset ulovlig. Vi har mange soldater i dette området, som blant annet skal sikre at terrorister ikke tar seg over fra Syria, sier Eskinat.

Besøksdag i fengselet

Da VG melder seg i resepsjonen i fengselet i Gaziantep er det besøksdag og det vrimler av mennesker som skal treffe sine slektninger.

Vi får bekreftet at den norske 32-åringen er fengslet her, at han ble varetektsfengslet for over to uker siden i Kilis, og skal i et nytt fengslingsmøte i slutten av juli på samme sted.

Så blir vi om vente på fengselsdirektøren, som etter en bønnepause forklarer at han ikke kan snakke med pressen. Videre henvises vi til aktor Seyhmus Sat ved statsadvokatkontoret, som har ansvaret for å følge opp rettslige høringer for de innsatte i fengselet.

– Jeg har et rent administrativt ansvar, så dere må henvende dere i retten i Kilis når saken kommer opp igjen. Vi har over 3.500 fanger her, og nordmannen behandles som de andre, sier Sat, som ikke vil bli avbildet.

Utvisning fra Tyrkia vanligst

Resepsjonen i fengselet henviser VG videre til advokaten som håndterer de fleste terrorsakene med innsatte fra fengselet. Hun sier ja til et intervju med VG, men ønsker ikke å bli sitert med navn, av hensyn til hennes egen sikkerhet.

På sitt kontor bare noen få hundre meter fra fengselet har hun en tykk bunke med saker for klienter med tilknytning til IS. Fengselets administrasjon gir henne innblikk i saken til den norske IS-avhopperen.

– Han har hatt en forsvarer oppnevnt av retten i Kilis, men det var kun for fengslingsmøtet, og han har ikke fått noen ny forsvarer for neste rettsrunde ennå. Jeg er blitt informert om saken, men kjenner ikke alle detaljene, sier hun.

– I de aller fleste sakene av denne typen blir det tatt ut tiltale for å ha tilhørt en terrororganisasjon, men ettersom det er vanskelig å bevise at en person faktisk har kriget for IS, ender ni av ti slike saker med en rettslig høring der terrortiltalen frafalles, forklarer advokaten.

– I dette tilfellet vil det avgjørende være hva nordmannen selv forklarer i avhør. Dersom han kun dømmes for å ha passert grensen ulovlig, så vil deportering fra Tyrkia og innreiseforbud i fem år være vanlig. Vanligvis vil prosessen ta alt fra én til maksimalt seks måneder. Blir han dømt vil det selvsagt kunne ta flere år, fortsetter hun.

EKSTRA MUR: En ny mur, ca fem meter utenfor hovedmuren, er under oppføring utenfor fengselet i Gaziantep. Foto: Nilas Johnsen

45.000 har innreiseforbud

Presidenttalsmann Dogan Eskinat forklarer hvorfor Tyrkia ser så alvorlig på slik saker:

– Tyrkia har dessverre vært et transittland for personer som drar til Syria for å kjempe og drive terror, og det er en stor sikkerhetsutfordring for oss. Vi samarbeider nå med en rekke land, også Norge, over personer man mistenker vil knytte seg til ISIS, og som har innreiseforbud til Tyrkia. Over 45.000 personer står på den listen, sier Eskinat.

– Flere av dem som vender tilbake sier de ønsker å bryte med IS, men vi må undersøke grundig om de har et nettverk her i Tyrkia. Som du vet er vi blitt rammet av flere terrorhendelser, utdyper han.

Før 32-åringen reiste til Syria for å slutte seg til terrorgruppen skal den nå pågrepne mannen ha lagt ut en tale av IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi. Youtube-klippet ble publisert før terrorangrepene i Paris og Brussel.

Sendte bilde fra Syria

I april i fjor kom det første livstegnet på tre måneder fra 31-åringen – fra innsiden av IS. 31-åringen sender over et kornete bilde. Med skjegg, lue og et gevær hvilende mot skulderen stirrer han rett inn kamera:

«Syk tilværelse i Syria da sjø. De e jo helt sundskutt å ihjelbomba hæle landet. Helt sykt. Heldigvis e de my bra brødre hen da :) Kosa mæ te tider sjø…», skriver han.

Bakgrunn: Hele historien om tre trønderes ferd fra Levanger til Syria

VG har tidligere vært i kontakt med flere som kjente mannen. De beskriver han som en vanlig gutt som drev med ulike sportsaktiviteter, samtidig som han hadde problemer med autoriteter.

Også to andre personer fra samme distrikt skal ha reist til Syria for å slutte seg til IS. I mars i fjor kom melding om at en etnisk norsk mann (27) fra Levanger i Nord-Trøndelag skal ha blitt drept mens han kriget for IS i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder