KRITISK: Utenriksminister Børge Brende er klar på at han forventer mer av et NATO-land som Tyrkia, enn det som er vist den siste tiden. Foto: Fredrik Solstad VG

Ber utenriksministeren legge press på Tyrkia etter mediestopp

Flere presseorganisasjoner møtte utenriksminister Børge
Brende med en punktliste med saker de ønsker at Norge skal presse Tyrkia på. Blant annet gjeninnføring av en fri tyrkisk presse.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter kuppforsøket i Tyrkia har president Recep Erdogan rukket å innføre en rekke tiltak. Han har stengt 131 mediekanaler. Blant disse er 16 TV-stasjoner, 23 radiostasjoner, 15 magasiner, 29 forlag og 45 aviser.

SISTE: Tyrkia utsteder arrestordre på 100 sykehusansatte

Flere norske interesseorganisasjoner for mediene ser med bekymring på det som skjer i Tyrkia. Derfor ba Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk PEN og Høgskolen i Oslo og Akershus om et møte med utenriksminister Børge Brende for å legge frem tiltak de mener Norge bør ta initiativ til overfor Tyrkia.

Bakgrunn: Derfor forsøkte de å styrte Erdogan

– Vi forventer at Norge tar konkrete initiativ for å bidra til å sikre demokratiet, rettsstatens prinsipper og presse- og ytringsfrihet i Tyrkia, sa generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, på vegne av organisasjonene før møtet.

Norske observatører i Tyrkia

Blant annet ble det foreslått å ha norske observatører til stede under rettsakene som skal foregå mot blant annet journalister i Tyrkia. Det var utenriksministeren enig i.

Dette har skjedd: Militæret gjør kuppforsøk i Tyrkia

Derfor skjedde det: Eksperter forklarer

– Dette må skje i et europeisk samarbeid og vil sende et sterkt budskap. Vi vil kontakte den norske ambassaden i Ankara å se på mulighetene for å delta på rettsakene, sa Brende på pressekonferansen etter møtet.

Les også: Erdogan strammer grepet: Journalister står på ny arrestasjonsliste

Brende var også klar på at han forventer mer av et NATO-land som Tyrkia med tanke på menneskerettigheter.

Gjennomslag på flere viktige punkter

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i norsk presseforbund sier til VG at hun er meget godt fornøyd med møtet. Hun oppfattet at de fikk gjennomslag for flere av de viktigste punktene. Deriblant ønsket om at Norge må presse Tyrkia på å la den kritiske pressen gjenåpnes, noe hun mener må ligge til grunn i et fungerende demokrati.

PRESS: Kjersti Løken Stavrum mener Norge må legge press på Tyrkia for å sikre den frie Tyrkiske presse. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Les også: Nå kommer tilståelsene

– Vi må sikre at det foreligger konkrete rettsprosesser for hver enkelt, som er åpne. Vi fikk også gjennomslag for ønsket om norske observatører i disse rettsakene, sier hun.

Stavrum mener Norge kan ha en ledende rolle i å legge press på Tyrkia. Selv om hun er enig med Brende i ønsket om å gjøre dette gjennom et europeisk samarbeid, mener hun det er viktig at Norge tar initiativ og ikke venter på at andre land skal ta det første skrittet.

Kommentar: Erdogans utrenskning

– Dette er punkter vi konkret vil følge opp. Neste skritt blir å henvende oss til den tyrkiske ambassaden i Norge med de samme tiltakene, sier Stavrum.

Eugene Schoulgin, som er nestleder i PEN International, var klar i sin sak om president Erdogan.

Les også: Roping og skudd hørt i TV-redaksjon

– Han er helt klart en diktator. En president som utøver diktatorisk makt, sier han.

Få mer bakgrunn: Slik har Tyrkias blodige halvår vært

I brevet organisasjonene skrev til utenriksministeren i forkant av møtet var det en punktliste med tiltak de mente Norge burde være med på. Deriblant: Legge press på Tyrkia for å holde åpne rettsaker, benytte ambassadeansatte som observatører ved utvalgte rettsaker, sende norsk delegasjon til Tyrkia, at Norge må bidra til at frie regjeringskritiske medier får gjenoppta sin virksomhet og legge press på at landet sørger for akademisk frihet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder