TRUMP-ALLIERT: Maine-guvernør Paul LePage introduserte Donald Trump som republikanernes presidentkandidat i Bangor i slutten av juni. Foto: REUTERS

«USAs galeste guvernør» utfordret politisk motstander til pistolduell

– Jeg er ute etter deg! Slik lød meldingen fra Maine-guvernør Paul LePage (R) på mobilsvareren til Drew Gattine (D). LePage drømmer om å utfordre Gattin til duell - og sette en pistol midt mellom øynene hans.

Publisert:

Republikanernes guvernør i Maine Paul LePage er kjent for sine mange kontroversielle utspill. Nettstedet Politico omtaler ham som USAs galeste guvernør, – han snakker som regel uten filter og selvsensuren er det så som så med.

I så måte har LePage mye til felles med presidentkandidat Donald Trump.

Maine-guvernøren er dessuten en av Trumps viktigste støttespillere. I et intervju med avisen Portland Press Herald i august fortalte Trump at han vil tilby LePage jobb i Det hvite hus, om han blir valgt.

– Han er en talentfull fyr, en fantastisk person, som har gjort en utrolig jobb i Maine. Det er slike folk jeg vil få bruk for. Paul er definitivt en kandidat, erklærte Trump.

HVITE HUS NESTE: Ifølge Donald Trump venter det en jobb i Det hvite hus for Maine-guvernør Paul LePage om han blir valgt til president. Foto: AP

Krever unnskyldning

Men denne gangen mener mange at LePage har gått langt over streken.

Illsinte og provoserte demokrater i delstatsforsamlingen krever nå at republikaneren stilles til ansvar for uanstendig oppførsel etter at han la igjen den oppsiktsvekkende meldingen på telefonsvareren til demokratenes Drew Gattine.

Kontroversen startet med at LePage, under et møte i rådhuset i byen North Berwick, fortalte at han har satt sammen en ringperm med bilder av arresterte narkotikaselgere, som viser at 90 prosent er afro-amerikanere og latin-amerikanere fra Bronx og Brooklyn i New York eller delstaten Connecticut.

Flere lokale medier skrev deretter at Gattin hadde kalt LePage for rasist, skriver CNN.

«Du skal få lov til å bevise at jeg er en rasist,» krevde guvernøren på Gattins mobilsvarer.

Deretter inviterte LePage til pressekonferanse i guvernørboligen og erklærte at han ønsket at han kunne skru tiden tilbake, slik at han kunne utfordre Gattin til en duell.

– Når en snørrhoven liten kar fra Westbrook kaller meg for rasist, ville jeg ønsket at han kunne kommet opp hit, fordi...vel, jeg ønsker at dette var i 1825. Vi skulle hatt en duell og jeg ville ikke holdt pistolen opp i luften, men siktet midt mellom øynene hans, sa LePage til avisen Portland Press Herald.

Svekker velgernes tillit

Gattin benekter at han har omtalt LePage som rasist.

– Det jeg derimot har sagt til media, er at slike rasistisk ladede kommentarer slett ikke bidrar til å løse de virkelige problemene, som at vi i Maine opplever en krise når det gjelder alle overdosene som skyldes heroin og reseptbelagte medikamenter, og at vi ikke gjør nok når det gjelder behandling og forebygging, forklarer Gattin.

Han er imidlertid glad for at han ikke befant seg i samme rom som LePage da han hørte på mobilsvareren.

– Han hørtes ut som han ønsket å angripe meg fysisk, sier Gattin.

Michael Thibodeau, den republikanske lederen i Maine, mener at oppførselen til LePage bidrar til å svekke velgernes tillit til folkevalgte.

– Slike upassende kommentarer svekker våre offentlige institusjoner, slår han fast.

Langt rulleblad

LePage har et langt rulleblad når det gjelder provoserende, kontroversielle og upassende uttalelser.

«Fortell dem at de kan kysse meg i ræva», sa guvernøren til Bangor Daily News i 2011, etter at han avslo en invitasjon fra National Association for the Advancement of Colored People om å delta på et arrangement for å hedre Martin Luther King jr.

Under valgkampen i 2010 sa LePage til samme avis at folk i Maine måtte venne seg til en guvernør som ba Obama dra til helvete på forsidene. Og under en privat innsamling fortalte han sine tilhengere at Obama hater hvite mennesker.

Guvernøren har også uttalt at han godt kunne tenke seg å skyte en avistegner, slå en radiojournalist og blåse en avisbygning til himmels.

– Hva vi burde gjøre er å innføre bruk av giljotinen på nytt. Slik kunne vi holde offentlige henrettelser, erklærte han i et intervju med radiostasjonen WVOM som handlet om hvor ofte narkotikaselgere slipper unna dom og fengsel.

Beksyldt for Statoil-sabotasje

Han ble også i 2013 beskyldt for å sabotere milliard-satsingen til Statoil på vindmøller utenfor kysten av Maine.

Paul LePage ble sitert på at vindmøller har små motorer som blir slått på når det ikke blåser, slik at tilhengerne kan vise at vindkraft fungerer.

Om ikke Paul LePage havner i Det hvite hus neste år eller blir presset til å gå av som guvernør, må hans politiske motstandere, journalister og Maines innbyggere, vente helt til 2019 for å bli kvitt ham. Da utløper hans andre og siste periode som guvernør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder