Michelle Obama: – Ikke la noen tro at dette landet ikke er bra

HOLDT SEG TAUS OM E-POSTENE: Bernie Sanders stilte seg fullt og holdent bak Hillary Clinton i sin tale i natt. Foto: Thomas Nilsson/VG

Sanders: – Ingen er mer skuffet enn meg

PHILADELPHIA (VG) Bernie Sanders nevnte ikke epost-skandalen som herjer Det demokratiske partiet med ett ord i nattens tale til landsmøtet.

 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

– Hillary Clinton vil bli en utmerket president og jeg er stolt av å stå ved henne her i kveld, sa Bernie Sanders foran Demokratenes landsmøte i Philadelphia i natt.

Senatoren fra Vermont ble møtt av øredøvende jubel og «Feel the Bern»-rop. Det tok flere minutter før han fikk startet på grunn av jubelen.

Bernie-tilhenger: – Jeg er sint som faen

Svært mange Sanders-tilhengere er i harnisk etter at Wikileaks i helgen lekket over 19.000 e-poster sendt og mottatt av syv ledere i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC), der det angivelig kommer frem at komitéledelsen forsøkte å undergrave valgkampen til Bernie Sanders (74).

Bakgrunn: Lekkede e-poster truer Demokratenes forsoning

– Jeg forstår at mange her i denne salen og rundt om i landet er skuffet over resultatene i nominasjonsprosessen. Jeg syntes det er rettferdig å si at ingen er mer skuffet enn meg, sa Sanders, men ba støttespillerne om å være stolte av den politiske revolusjonen de har startet.

Se VG-fotografens bilder fra landsmøtet i Philadelphia

LANGET UT MOT TRUMP: Michelle Obama brukte blant annet barna sine som et virkemiddel i kveldens tale. Foto: THOMAS NILSSON VG

Sendte ut tekstmelding

Til tross for de siste dagers dramatiske hendelser, som førte til at komiteens leder Debbie Wasserman Schultz gikk av, så valgte Sanders altså å unngå temaet i talen og heller gå for forsoning. Sanders har selv gjentatte ganger anklaget det politiske systemet for å være fikset.

I et møte med sine støttespillere tidligere på dagen ba Sanders dem om å stemme på Clinton. Da ble han møtt med hånlige tilrop. Ifølge CNN sendte Sanders sendt ut en tekstmelding til delegatene om å holde seg unna protester på gulvet hvor alle delegatene sitter.

Hillarys kampanje har anklaget Russland for å stå bak lekkasjene, som FBI nå etterforsker.

– I disse stressende tider for vårt land, må denne valgkampen handle om å bringe folk sammen, ikke splitte oss. Mens Donald Trump er travelt opptatt med å fornærme den ene gruppen etter den andre, så forstår Hillary Clinton at vårt mangfold er en av våre største styrker, sier Sanders, som fikk hele 13 millioner stemmer under nominasjonsprosessen.

– Beste landet i verden

I natt norsk tid talte også førstedame Michelle Obama. Hun kom med flere stikk til republikanernes nominerte presidentkandidat, Donald Trump. Obama fortalte blant annet at hun ba døtrene om «å ignorere de som stiller spørsmål ved deres fars statsborgerskap eller tro»

– Vi insisterer på at det hatefulle språket de (døtrene journ.anm) hører fra offentlige personer på TV ikke representerer dette landets ånd.

Hun ble tatt imot med stående applaus fra en fullsatt arena. På forhånd ble det delt ut skilt med påskriften «Michelle» som publikum holdt opp mens hun snakket.

– Ikke la noen tro at dette landet ikke er bra, og at vi må gjøre det bra igjen. For dette landet er det beste i verden, fortsatte Obama.

Tusenvis demonstrerte

Landsmøtets første dag var preget av store demonstrasjoner i Philadelphias gater. Demonstrantene vil forsøke å påvirke delegatene til å nominere Sanders' – og ikke favoritten Hillary Clinton.

Flere av dem sier til VG de ikke vil stemme på Clinton dersom hun blir partiets nominerte presidentkandidat, slik alt ligger an til.

Den tidligere førstedamen hadde fra før en tøff oppgave med å tiltrekke seg velgergruppene som stemte på Sanders' i nominasjonsvalget – en oppgave som utvilsomt vil bli langt vanskeligere nå etter epost-lekkasjene.

Lest denne? David (61) byttet parti for å stemme på Trump

Les også

 1. Bernie-tilhenger: – Jeg er sint som faen

  PHILADELPHIA (VG) Wikileaks-avsløringene om den angivelige undergravingen av Bernie Sanders' valgkamp får hans…
 2. Demokratenes toppsjef går av etter Wikileaks-lekkasjen

  Debbie Wasserman Schultz, leder for Demokratenes nasjonalkomité, går av etter Wikileaks-lekkasjene.
 3. Lekkede eposter truer Demokratenes forsoning

  Lekkede eposter fra Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) viser angivelig at ledelsen i komiteen prøvde…
 4. Dette er mannen bak Hillary

  Hillary Clinton har valgt sin visepresidentkandidat. Men hvem er han?
 5. Carl I. Hagen vil ha Trump som president

  Hadde tidligere Frp-formann Carl I. Hagen vært amerikaner…
 6. Nå står Sanders og Clinton sammen i kampen mot Trump

  NEW YORK (VG) For første gang driver Bernie Sanders valgkampanje sammen med sin tidligere rival Hillary Clinton.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Bernie Sanders
 3. Hillary Clinton
 4. Demokratene, USA
 5. USA

Flere artikler

 1. Delegat etter e-postskandalen: – Frykter masseflukt fra partiet

 2. Nå er Hillary Clinton (68) historisk

 3. Lahlum om Michelle Obama: – Ikke umulig at hun stiller til valg

 4. Geraldine (102): – Nå kan jeg dø lykkelig

 5. Hillary Clinton skapte historie, men ektemannen Bill stjal showet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder