STOLTE TILHENGERE: Sadiye Yosma (63) og moren Zeliha Engin (89) hadde Erdogan som nabo fram til 1994, og er fortsatt sterke i troen på Tyrkias president.

STOLTE TILHENGERE: Sadiye Yosma (63) og moren Zeliha Engin (89) hadde Erdogan som nabo fram til 1994, og er fortsatt sterke i troen på Tyrkias president. Foto: Nilas Johnsen

Erdogan er fryktet i Vesten, men her elsker de «Tyrkias sterke mann»

KASIMPASA (VG) Han beskyldes for å tilrøve seg makt og for å være en trussel mot EU-Tyrkia avtalen. Men, i sitt gamle nabolag, er president Erdogan elsket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er et mirakel at en person som bodde her har klart å klatre til samfunnets øverste topp, sier Sadiya Yosma (63), og sikter til den ett år yngre Recep Tayyip Erdogan, Tyrkias president og hennes tidligere nabo.

Erdogan bodde i etasjen over henne fram til han ble ordfører i Istanbul i 1994. Den slitte boligblokken i bydelen Kasimpasa var også hans barndomshjem. I dette området har Erdogan enorm støtte.

Sadiye og søsteren, Ümmihan Engin (54), viser stolt fram bilde på bilde av deres møter med Erdogan når han har vært på besøk i sitt gamle nabolag. Ümmihan, som går uten hijab og farger håret blondt, bedyrer at islamisten Erdogan ikke har fordommer mot noen, heller ikke mot henne som er ateist.

– INGEN SNOBB Sadiye Yosman og moren Zeliha Engin forteller enstusiastisk om da Erdogan vasket hele trappeoppgangen da kona hans var syk. Foto: Nilas Johnsen

Søstrene forteller også om hvordan Erdogan tok trappevasken for hele blokken, da kona hans var syk.

– Han er en stor leder, jeg ville vært villig til å dø for ham, og det samme mener nesten alle som bor her, sier Ümihan.

Fjernet statsministeren

Men, Erdogan er mer omstridt enn noensinne, både i Tyrkia og i Europa. Etter å ha fjernet statsminister Ahmet Davotuglo, beskyldes presidenten for å stå i fare for å velte EU-Tyrkia avtalen, som Davotuglo fremforhandlet.

I Tyrkia tolkes Davotuglos avgang som et skritt i retning av Erdogans uttalte mål: Å få endret grunnloven slik at makten overføres til presidentembetet. «Tyrkia er i fritt fall mot autoritært styre», skriver den vanligvis forsiktige storavisen Hurriyet på kommentarplass.

PÅ VEI UT: Plakaten av avtroppende statsminister Ahmet Davotuglo er dekket til med et tyrkisk flagg utenfor AKP-kontoret i Kasimpasa. Foto:

Da Erdogan måtte gå av som statsminister etter to terminer i 2014, håndplukket han Davotuglo som sin erstatter. Men allerede året etter var det uttalte målet til Erdogans Rettferdighets- og utviklingsparti (AKP) å endre maktstrukturen.

To valgrunder i fjor ga ikke AKP stort nok flertall til å endre grunnloven, men partikilder er nå sitert i omtrent alle landets aviser på at fjerningen av Davotuglo viser at overføring av makten til presidentembetet allerede er innført i praksis.

– Ingen har rett til å tvinge Tyrkia til å være et land av «løver på vegetardiett», sa Erdogan denne uken, da han ble konfrontert med kritikken mot hans forsøk på å endre grunnloven, som han beskrev som en «søppelsekk full av tillegg, men uten helhet».

Les også: Mener Erdogan-satire er rasisme

Vil ikke intervjues

VG har siden februar søkt om et intervju med presidenten, uten å ha fått svar fra hans rådgivere. En henvendelse om et intervju med den øvrige partiledelsen er heller ikke besvart.

Utenfor AKP sitt lokalkontor i Kasimpasa er en enorm plakat av den avtroppende Davotuglo delvis tildekket med et tyrkisk flagg.

Inne i lokalet serverer generalsekretær Ahmet Karaman VG tyrkisk te, foran et bilde av Erdogan, og forklarer at ingen av lokalpolitikerne kan uttale seg til utenlandsk presse i forkant av partiets landsmøte neste helg.

Les også: Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

Mens Erdogan ofte omtales som en diktator i flere vestligorienterte bydeler i Istanbul, er stemningen en helt annen i arbeiderklassestrøket Kasimpasa. Her hylles han som én av folket, og huskes som en «adam gibi adam» – et ekte mannfolk.

MED HJERTE PÅ RETT STED: Mustafa Konar (60) kjente Erdogan som tenåring, og forteller at han var en god fotballspiller med et brennende hjerte for politikk. Foto: Nilas Johnsen

Var god i fotball

– Allerede som ung hadde han voldsom karisma, og kunne overtale folk til hva som helst, så han arrangerte demonstrasjoner og politiske møter for ungdom. Han var også veldig kjekk, så han var populær blant jentene, forteller Mustafa Konar (60), som kjente Erdogan da de var 15–16 år gamle.

– Han var god i fotball, en spiss med god fysikk. Teknisk var han mer middels, forteller han videre.

Konar og de andre mennene rundt bordet på Kasimpasas tehus mener at både tyrkisk og europeisk presse tegner et vrengebilde av deres leder.

– EU har lovet oss visumfrihet, men nå krever de at vi må endre våre terrorlover som forutsetning. Europa forstår ikke hvilke utfordringer vi står midt i, men Erdogan ser det. Vi må selvsagt diskutere hva slags presidentsystem vi skal ha, men Tyrkia må stå fritt til å finne sine egne løsninger, sier Konar.

PRESIDENTENS FRISØR: Yasar Ayhan har i en årrekke klippet håret til president Erdogan, og omtaler han som en «mann av folket». Foto: Nilas Johnsen

Klipper Erdogans hår

I salongen til Yasar Ayhan litt lenger bort i veien, henger et bilde av den smilende frisøren ved siden av Erdogan – hans mangeårige stamkunde, som fortsatt klippes av Ayhan når han er i Istanbul.

– Erdogan har et ekte engasjement for denne bydelen, og for oss arbeidsfolk. Når vi treffes vil han alltid vite de siste nyhetene om nabolaget, sier Ayhan stolt til VG.

– Vi kan stole på at han vil det beste for Tyrkia, og hvis det er å endre grunnloven, så støtter jeg ham, fortsetter Ayhan.

Mustafa Köse, den lokale «muktaren», en form for bydelsborgermester, har selvsagt også et bilde av seg selv og Erdogan å vise fram, og forteller engasjert om hvor stolt nabolaget er av sin store sønn.

– Men, han bør ikke få overføre makten til et presidentsystem, for da blir det enda mer byråkratisk og tungrodd, sier Köse.

VIL IKKE HA ENDRING: Bydelsborgermester Mustafa Köse er også stolt av Erdogan, men ønsker ikke at den formelle makten skal overføres til presidenten. Foto: Nilas Johnsen

– I strid med grunnloven

Erdogan og AKP vil slite med å få gjennomslag for å endre grunnloven og overføre makten til presidentembetet, tror den anerkjente politiske analytikeren, professor Mensur Akgün.

– Opposisjonspartiene er sterkt imot, så å få nok støtte i parlamentet nå blir omtrent umulig, sier Akgün.

– Så kan man si at man de-facto har et system med presidentmakt allerede, ettersom Erdogan handler i strid med grunnloven, ved å ikke opptre partipolitisk uavhengig.

– Dersom han får valgt inn en ny partileder og statsminister med lav profil, som han kan kontrollere, så vil det forsterke hans makt. Men, det gjenstår å se, det er fraksjoner i AKP som mener Erdogan gikk for langt da han skviset ut Davutoglu.

Les også: Stoltenberg møtte Erdogan: – Har en nøkkelrolle

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder