VIL FJERNE OBAMACARE: Påtroppende visepresident i USA, Mike Pence, vil raskt fjerne Barack Obamas helsereform. Foto: Don Emmert AFP

Pence: Førsteprioritet å oppheve Obamacare

WASHINGTON D.C. (VG) Mens Trump-administrasjonen varsler at de vil skrote Obamacare ved første mulighet, gjorde Obama i dag et siste forsøk på å redde sin hjertesak.

 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

Avsperringene var mange og sikkerhetsoppbudet høyt da Barack Obama onsdag avla Kongress-bygningen i Washington D.C. et sjelden besøk.

VG stod utenfor da den avtroppende presidenten hadde en halvannen time langt møte med demokrater i Kongressen i et forsøk på å hindre at republikanerne fjerner helsereformen Obamacare.

Men det skjer i tolvte time, for vi er bare 16 dager unna at USA får en ny president i Donald Trump.
Han har gang på gang hamret løs på Obamacare, kalt hele ordningen «en katastrofe», og sagt at han vil fjerne den og erstatte den med en ny ordning.

Lest denne? Slik lager Obama trøbbel for Trump

Obama svarte ikke på pressens spørsmål da han forlot møtet, men sa at han ba lovgiverne om å ta vare på det amerikanske folket, melder The Hill.

Planlegger rask oppheving

Nøyaktig hvilke steg Trump tar rundt dette spørsmålet hersker det stor spenning rundt. Skoter han alt? Eller beholder han deler? I så fall hvilke? Hvordan vil en ny helsereform se ut? Og hvordan vil det amerikanske folket påvirkes av denne?

Etter et møte med Obama etter valget sa Trump at han vil beholde deler av loven, blant annet punktet som garanterer at forsikringsselskap ikke kan nekte å dekke helsebehandling på grunn av en pasients tilstand, samt punktet som gir foreldre ekstra år helsedekning for barna sine.

I KONGRESSEN: Her ankommer president Barack Obamas kortesje Det hvite hus etter å ha besøkt Kongressen i et forsøk på å redde helsereformen Obamacare. Foto: Thomas Nilsson/VG

I det siste har Trump imidlertid en rekke ganger fortsatt å hamre løs mot ordningen, så sent som onsdag på sin Twitter-konto.

Les også: Enorm pågang for å tegne «Obamacare»

Samtidig som Obama møtte sine partifeller, møtte Trumps visepresident Mike Pence republikanske kongressmedlemmer for å fortelle om administrasjonens planer om dette temaet.

Den påtroppende visepresidenten var klar på at å oppheve og erstatte Obamacare er den nye administrasjonenes førsteprioritet.

– Vi har utviklet en rekke lovforslag, som skal sikre en rolig og ordentlig overgang for sykeforsikring etter at Obamacare er opphevet, sa Pence da han onsdag møtte republikanerne i Kongressen.

Obama: – Jeg kunne vunnet årets presidentvalg

«Make America Sick Again»

The Hill melder at planen er å sørge for et opphevingsforslag av Obamacare ligger på Trumps bord innen 20. februar.

Reformen har, ifølge Ritzau, gitt sykeforsikring til omtrent 20 millioner amerikanere som tidligere ikke hadde sykeforsikring.

KLART FOR TRUMP: 20. januar skal Donald Trump innsettes som president her, utenfor Kongress-bygningen på Capitol Hill. Onsdag foregikk det mye arbeid for å gjøre tribunene klare. Foto: Thomas Nilsson/VG

På Twitter skriver Trump at Demokratene kan takke seg selv for at Obamacare er, ifølge ham, «en katatrofe» med høy økning av forsikringspremier og lav dekning.

– De vil oppheve og prøver å henge det på oss. Det skjer ikke. Det er deres ansvar, rett og slett, sa Demokratenes nye senat-leder Charles Schumer etter møtet.

Schumer spilte på Trumps eget slagord gjennom valgkampen; «Make America Great Again» med å si at Trumps truer med å «Make America Sick Again».


(Kilde: VG/NTB)

Les også

 1. Obamas helsereform ga budsjetthavari

  Trenering av helsereformen førte til at det ikke ble enighet om et nytt budsjett i USA.
 2. Obama lovet endring. De stemte på ham. Trump lovet endring. Nå stemte de på ham.

  FREELAND (VG) Småbarnsmoren Taylor Deliro (22) og gruvearbeideren William Huss jr.

Mer om

 1. USA
 2. Barack Obama
 3. Obamacare

Flere artikler

 1. Slik vil Trump starte avviklingen av Obamacare

 2. Trump: – Fremdeles mulig å oppheve Obamacare

 3. Barack Obama fortsetter kampen mot Trumpcare

 4. Trump langer ut mot partifeller

 5. Kreftsyk senator avgjorde helse-thriller

Fra andre aviser

 1. 24 millioner mennesker kan miste helsetjenester etter Trump-seier

  Aftenposten
 2. Trump innkasserte en liten helsereform-seier

  Aftenposten
 3. Donald Trump mislyktes heldigvis i å rasere Obamas helsereform, men den er enda i fare.

  Bergens Tidende
 4. Nærmere 100 pågrepet etter Obamacare-avstemning

  Bergens Tidende
 5. Donald Trump led nederlag i sin største kampsak

  Bergens Tidende
 6. Trump truer med å stanse lovpålagte utbetalinger til forsikringsselskaper

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder