KRISS: FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien (t.v.) møter flere hardt rammede mennesker i kriseleirene i Mogadishu. Foto: Mohamed Sheikh Nor AP

FN: Står overfor vår største humanitære krise siden 1945

Mer enn 20 millioner mennesker i fire land risikerer å sulte i hjel, sier FNs nødhjelpssjef.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Verden står overfor sin største humanitære krise siden 1945, mener FN, som i lengre tid har advart mot en massiv sultkatastrofe på grunn av lang tids tørke.

VG forklarer: Derfor er hungersnøden menneskeskapt

Fredag ba FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien FNs sikkerhetsråd om en overføring av ekstra midler umiddelbart for å redde liv i Jemen, Sør-Sudan, Somalia og nordøst i Nigeria. Han sier at uten en samlet og koordinert innsats vil mange mennesker rett og slett sulte i hjel og enda flere vil dø av sykdommer.

Trenger 37,7 milliarder

– For å være helt konkret: Vi trenger 4,4 milliarder dollar før juli, sier O'Brien.

Grusomme bilder: Millioner sulter i Jemen

Det tilsvarer 37,7 milliarder kroner. I tillegg ber nødhjelpsjefen om sikker og uhindret adgang for humanitær bistand og innsats for å avverge en katastrofe.

FN definerer blant annet en sultkatastrofe som når mer enn 30 prosent av barn under fem år er feil- eller underernært og når dødsraten ligger over to dødsfall per 10.000 innbyggere per dag.

– Allerede siden årets begynnelse har vi stått overfor den største humanitære krisen siden opprettelsen av FN. Nå er mer enn 20 millioner mennesker i fire land rammet av sult, sier O'Brien.

Brutte løfter

Verst er tilstandene i Jemen, der to tredeler av 18,8 millioner innbyggere trenger nødhjelp. Antall mennesker som ikke vet hvor de skal få sitt neste måltid fra, har økt fra tre millioner i januar til sju millioner i mars.

Les også: FN slår sultalarm in Syria

I Jemen har mer enn 48.000 mennesker reist på flukt bare de siste to månedene, ifølge FN.

Under sitt forrige besøk i landet møtte O'Brien både ledere for regjerinen og opprørsgruppen som kontrollerer hovedstaden Sanaa. Alle lovet uhindret adgang for humanitær bistand, fortelle han.

– Likevel velger alle parter i konflikten med jevne mellomrom å hindre vedvarende humanitær bistand, sier nødhjelpssjefen.

Sør-Sudan på sitt verste

O'Brien har også besøkt Sør-Sudan og forteller at tilstanden i verdens nyeste land er verre enn noen gang.

– Hungersnøden i Sør-Sudan er menneskeskapt. Partene i konflikten er skyldige i hungersnøden, og det samme er de som ikke bryter inn for å få slutt på voldshandlingene, sier han.

Mer enn 7,5 millioner mennesker i landet trenger umiddelbar hjelp, opp fra 1,4 millioner på samme tidspunkt i fjor. 200.000 mennesker har flyktet fra landet siden januar.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder