Erdogan-rådgiver til VG: − Vi er helt sikre på seier
President Recep Tayyip Erdogan er favoritt før Tyrkias skjebnevalg. Men begge sider i det tyrkiske valget sier til VG at de tror på seier.
Kortversjonen
- Tyrkias presidentvalg mellom nåværende president Recep Tayyip Erdogan og opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu finner sted 28. mai
- Erdogan fikk 49,4 prosent av stemmene i første valgrunde, mens Kiliçdaroglu fikk litt under 45 prosent. En kandidat må få over 50 prosent for å vinne
- Erdogan er favoritt etter støtte fra ultranasjonalisten Sinan Ogan, som kom på tredjeplass i første valgrunde
- Valget er viktig for Tyrkias forhold til Nato, økonomisk politikk, bånd til EU, og håndtering av syriske flyktninger
Søndag 28. mai skal det avgjøres hvem som skal styre Nato-landet Tyrkia de neste fem årene:
- Recep Tayyip Erdogan (69), som først ble statsminister i 2003, og som vant det forrige presidentvalget i 2018, der han fikk utvidet makt.
- Eller Kemal Kiliçdaroglu (74), som leder det største opposisjonspartiet CHP og har en splittet allianse av seks ulike partier i ryggen.
Kilicdaroglu lå lenge foran på meningsmålingene før første valgrunde i Tyrkia 14. mai, men endte på i underkant av 45 prosent. Erdogan fikk 49.4 prosent.
I Tyrkia må man bikke 50 prosent for å bli erklært som vinner. Dermed blir det en andre valgrunde.
Der ligger Erdogan klart best an. Han fikk rundt 2.5 millioner flere stemmer i første omgang.
– Erdogans ledelse på nær fem prosent i første runde gjør ham til favoritt i andre valgrunde. Han har i tillegg styrket seg i de to ukene som har gått mellom valgrundene, mener Tyrkia-ekspert Wolfango Piccoli i analysebyrået Teneo.
Dette sier rådgiverne
Erodgans rådgiver, Ilnur Celik, sier til VG på telefon at de omtrent tar seieren på forskudd.
– Vi er helt sikre på seier. Vi var bare 0.5 prosentpoeng unna seieren i første valgrunde. Mange av opposisjonens velgere kommer ikke til å gidde å møte opp ved valglokalet en gang. Nå tror vi på en klar seier på 53–54 prosent, sier Celik.
Kilicdaroglus rådgiver, Mehmet Karli, svarer også VG på telefon:
– Vi legger ikke skjul på at de har overtaket fra forrige runde. Men vi kan ikke gi opp, og vi har tro på store endringer i neste runde. Det er flere ledige stemmer å kjempe om, enn det forspranget utgjør, sier Karli.

Blir ny valgomgang i Tyrkia 28. mai – Erdogan fikk flest stemmer
Erdogan har siden sist fått støtte fra mannen som kom på tredjeplass i første valgrunde, ultranasjonalisten Sinan Ogan. Han fikk fem prosent av stemmene og ber sine velgere stemme på den sittende presidenten.
Kilicdaroglu har forsøkt å fiske i samme, nasjonalistiske farvann, ved å inngå en allianse med det høyreekstreme «Seierspartiet». Det er dette partiet som var størst i alliansen som Ogan stilte for, men den har altså opplevd en splittelse.
De to rådgiverne tolker dette på stikk motsatt vis.
– Støtten fra Ogan gir oss en liten fordel, men det er mest moralsk. Kilicdaroglu har sin egen nye allianse, men det har bare hjulpet ham med å skremme vekk mange kurdiske velgere. Jeg aner ikke hva den mannen tenker på, sier Erdogans rådgiver fornøyd om hovedmotstanderen.
Mehmet Karli fra opposisjonen ser slik på det:
– Det kurdiske partiet ber fortsatt sine velgere om å stemme på Kilicdaroglu. Vi tror de fleste nasjonalistene som stemte på Ogan sist, faktisk går til oss nå. I tillegg håper vi på enda høyere valgdeltagelse. Og færre stemmer bli forkastet som ugyldige, siden det har gått fra to til fire kandidater, sier han.
– Alt dette gir oss håp, fortsetter han.
Opposisjonen i Tyrkia frykter attentat, kupp og valgfusk
Tyrkia-ekspert Wolfango Piccoli mener CHPs nasjonalistfrieri kan ha vært en stor tabbe:
– Det kan faktisk føre til at opposisjonen mister stemmer. I første runde fikk Kilicdaroglu rundt 8 prosent av sine stemmer fra kurdiske tyrkere, nå har han altså gått i allianse med et parti som er sterkt antikurdisk, påpeker Piccoli.
Piccoli påpeker at det i forkant av runde to har vært færre valgmøter, og generelt lavere temperatur i valgkampen. Han spår i sin analyse, som går ut til bedrifter og tenketanker verden over, at demotiverte opposisjonsvelgere kan velge å sitte hjemme.
Dermed kan Erdogan få så mye som 54–55 prosent, mener Piccoli.
– Opposisjonens allianse har vært veldig lite aktiv. De andre partilederne har knapt vært synlige i innspurten, forklarer eksperten til VG.
Eksperten påpeker det samme som internasjonale observatører konkluderte med: Selv om første runde av valget var fritt, så var det ikke rettferdig.
– Systemet er rigget i Erdogans favør, sier PIccoli.
Det samme klager opposisjonen på:
– Vi kjemper i motbakke. Erdogan har hele staten i ryggen. Hans støttespillere kontrollerer de fleste private medier, og statskanalen har dekket Erdogan i over 50 timer, mot litt over en halvtime for vår kandidat.
Både Erdogan og KIlicdaroglu får altså støtte fra nasjonalister, som er mot kurdiske ønsker om økt anerkjennelse som en minoritet. Disse partiene mener også at Tyrkia må sende hjem syriske flyktninger – noe som har vært en stor sak i valgkampen.
Sinne i tyrkisk by ødelagt av jordskjelvet: – De etterlot oss for å dø
Under kan du lese hva som skiller de kandidatene i fem viktige saker:
- Den tyrkiske økonomien sliter. Verdien av tyrkiske lira stuper, og prisveksten er stor. Erdogan tviholder på at rentene skal holdes lave, stikk i strid med økonomers råd. Kilicdaroglu vil la markedet styre i større grad.
- Tyrkia nekter fortsatt å la Sverige bli medlem i Nato, og Erdogan bruker Vesten som fiendebilde til sine velgere. Opposisjonen lover å åpne for Sverige, og vil ha tettere bånd med EU.
- Minst 50.000 mistet livet og flere titalls byer er lagt i grus etter jordskjelvene i februar. Erdogan mener han er den som kan gjenreise landet. Kilicdaroglu gir presidenten skylden for at byggeforskrifter ble brutt.
- Tyrkia huser rundt tre millioner syriske flyktninger, kun et fåtall har fått fast opphold eller statsborgerskap. Erdogan varsler at flere skal returneres, men opposisjonen gå mye lenger og sier alle skal ut.
- Opposisjonen har et løst samarbeid med det kurder-vennlige partiet Grønn-Venstre (som egentlig heter HDP). Erdogan bruker dette som påskudd til å si at Kilicdaroglu støtter terrorisme.