Foto: ,

Dette er Europa i 2015: Flyktningleirer og nødhjelp

Overfylte teltleirer uten nok senger. Hjelpeorganisasjoner som må drive nødhjelpsarbeid. Sykdommer som truer. Slik er det enorme omfanget av flyktningkrisen i Europa.

 • Rune Thomas Ege
 • Kari Aarstad Aase

Artikkelen er over fire år gammel

– Det handler rett og slett om å gi folk mat og vann for å overleve fra dag til dag. Eller å gi akutt førstehjelp til de som virkelig trenger det, sier Sven Mollekleiv i Røde Kors til VG.

SE OVERSIKT OVER NOEN AV LEIRENE – LAND FOR LAND NEDERST I SAKEN

Teltleirene blir stadig flere: Rekke på rekke av enkle, hvite plasttelt. Familier som deler på en madrass. Alt de eier i et par plastposer.

Scenene er som tatt ut av en hvilken som helst flyktningleir i Syria, Jordan eller Kenya.

Men dette er ikke Afrika.

Det er Tyskland, Østerrike, Frankrike, Hellas og Ungarn.

VELKOMMEN TIL MAKEDONIA: Dette bildet ble tatt ved Gevgelija på grensen mellom Hellas og Makedonia i helgen. Og har blitt et av symbolene på flyktningkrisen som nå rammer Europa. Foto:Darko Vojinovic,Ap

– Det er primitive teltleirer som er dårlig organisert med dårligere fasiliteter og lavere standarder enn det Røde Kors og FN har som standard for sine leire i for eksempel Syria og afrikanske land, sier Sven Mollekleiv i Røde Kors til VG.

Noen av leirene er provisoriske samlingsplasser langs flyktningrutene.

Andre er offisielle leire, satt opp av myndigheter uten andre muligheter etter at flyktningmottakene i land etter land er fulle.

– Det er fortvilende at vi nå igjen må jobbe på denne måten i Europa. Vi ser og arbeider i leire med fullstendig uverdige forhold i vårt eget nærområde, sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Våre hjelpearbeidere forteller om uverdige forhold i leirene. Forholdene vi ser i en del av leirene i Europa nå, er ikke bedre enn det du finner i Somalia eller Etiopia, sier han.

**Denne uken begynte Røde Kors og andre organisasjoner med erfaring fra krigssoner og sultkatastrofer rene nødhjelpsoperasjoner i flere europeiske land.

**I Makedonia er presset så stort at regjeringen har erklært unntakstilstand og satt inn hæren for å få kontroll på flyktningstrømmen.

**I Ungarn advarer hjelpeorganisasjonene mot begynnende sykdomsutbrudd i flyktningleirene.

**I Frankrike prøver flere hundre å komme seg gjennom Eurotunnelen hver eneste natt. Mellom forsøkene bor de i en stadig voksende flyktningleir bygget på en søppelfylling – som nå huser provisoriske butikker, en skole, kirke og moské.

– Dette sier litt om hvor forferdelig og desperat situasjonen er. Europa har ikke opplevd noe lignende siden andre verdenskrig. Det er en omfang og en krise verden må se alvoret i, sier Mollekleiv.

NB! Oversikten under er ikke komplett, men viser eksempler på leirer som har vokst frem i forbindelse med flyktningstrømmen til Europa. Den viser både provisoriske samlingsplasser som oppstår på naturlige steder langs flyktningrutene, og teltleirer myndighetene har satt opp.

Dresden, Tyskland

Foto:Arno Burgi,Afp

I sommer har det blitt satt opp flere midlertidige teltleire for nyankomne, svært dårlig standard. Tyskland venter 450.000 asylsøkere i år. Antas å bruke minst 45 mrd. kroner på flyktninger i 2015. I de midlertidige teltleirene har hetebølger og lang ventetid skapt store frustrasjoner, blant annet i en leir i Dresden. Skrøpelige telt er også enklere mål for angrep. Til nå i år har det vært 202 angrep mot asylmottak i Tyskland, de fleste av dem utført av høyreekstreme og anti-innvandringsmilitser.

Calais, Frankrike

Minst 3000 flyktninger, flest unge menn fra Sudan, Eritrea, Afghanistan og Syria, bor i flyktningleiren ved havnen i den travle fergebyen – en leir anlagt på en gammel søppelfylling. Mange skader seg alvorlig i forsøk på å ta seg over skarpe piggtrådgjerder gjerder eller gjemme seg i togvogner og lastebiler i forsøk på å komme seg gjennom og gjennom Eurotunnelen til England. Hver natt forsøker mange hundre å ta seg gjennom tunnelen, i håp om et bedre liv.

Paris, Frankrike

Foto:Kenzo Tribouillard,Afp

Det siste året har mellom 300 og 400 immigranter bodd i telt ved stasjonen i Austerlitz i sentrum av Frankrikes hovedstad. På andre siden av byen, i La Chapelle, bodde 400 i en tilsvarende leir tidligere i sommer. Denne uken lot myndighetene tusener av flyktninger få flytte inn i nedlagte, forlatte og falleferdige skoler, hoteller og lagerbygninger for at de i det hele tatt skal få tak over hodet.

Wien, Østerrike

Foto:Ronald Zak,Ap

Flyktningmottaket i Traiskirchen sør for Wien er bygget for 1800. Nå bor det minst 4500 der, langt over halvparten i en stadig voksende teltleir i hagen utenfor mottaket. Forrige uke publiserte Amnesty en rapport som slaktet forholdene i leiren – der 1500 av flyktningene ikke engang har sin egen seng.

Athen, Hellas

Foto:Angelos Tzortzinis,Afp

300 mennesker har lenge bodd i en park i Athen. Nylig ble de fjernet av politiet, og brakt til et nyopprettet offentlig senter med senger, mat og sanitærtilbud. Noen nektet, andre forsvant før politiet kom. Det finnes fortsatt en rekke små og større «leire» på mange andre offentlige steder i den greske hovedstaden, som for mange er et stopp på vei langs landeveien til Nord-Europa. Minst 130 000 flyktninger har ankommet Hellas så langt i år.

Kos og de greske øyene, Hellas

Foto:Alkis Konstantinidis,Reuters

Gamle hoteller, parker, strandpromenader: Overalt forteller klynger av telt, madrasser og pappesker historien om flyktningkatastrofen som har rammet øyene. De greske ferieøyene var forberedt på det årlige innrykket av turister, ikke på immigrantene som i tusentalls tar seg over fra for eksempel Tyrkia. Resultatet: Små leire der det er plass, uten mat, vann eller sanitærforhold.

Gevgelija, Makedonia

Foto:Robert Atanasovski,Afp

Hver dag krysser minst 2000 immigranter grensen fra Hellas til Makedonia – en prosess som tar stadig lengre tid etter at den makedonske hæren ble satt inn for å få kontroll på flyktningstrømmen. De fleste samles her, på stasjonen i grensebyen Gevgelija. Uten toaletter, tak over hodet eller noe annet sted å gjøre av seg i den stekende solen, er forholdene nesten uvirkelige: Det er rene nevekamper om å komme seg med ett av de tre daglige togene som går nordover. De flere hundre som ikke får plass, må vente på neste. Eller neste. Eller neste.

Beograd, Serbia

Foto:Espen Rasmussen,VG

I parken i sentrum av Beograd har leiren av immigranter vokst seg stadig større i sommer. De fleste kommer med busser fra grensen til Makedonia. I leiren i parken blir mange boende i alt fra dager til uker før de reiser videre mot Ungarn. Blant beboerne i parken er det svært mange barn.

Debrecen, Ungarn

Foto:Steven Debora,Afp

I byen Roszke ved grensen til Serbia er kapasiteten på mottakene sprengt, og forholdene ved leirene som dukker opp i landet blir stadig verre. Røde Kors frykter utbrudd av infeksjonssykdommer. I sommer var det opptøyer i en overfylt flyktningleir i Debrecen (bildet). Vil trolig motta 140.000 flyktninger i år. Mørketallene er store, fordi mange forsøker å unngå registrering for å komme seg videre nordover. Ungarske myndigheter – og den nyvalgte regjeringen som vil stramme inn innvandringen – bygger et sterkt kritisert, 175 kilometer langt gjerde på grensen til Serbia for å holde flyktninger ute.

Melilla, Spania

Foto:Alvaro Barrientos,Ap

De som klarer å forsere grensen med 11,5 kilometer piggtråd, gjerder og overvåkningskameraer rundt Melilla, får plass i den spanske enklavens overfylte flyktningsenter. Bygget for 500, huser nå 1900 i små telt. På det verste strømmer flere tusen fra Marokko til den lille delen av Europa hver dag.

... og løsningen?

Flyktninghjelpen mener EU-kommisjonen og europeiske ledere – inkludert Erna Solberg og Norge – må legge en felles plan på hvordan Europa flyktningstrømmen.

– Hellas er et konkursbo som mottar flere flyktninger per uke enn det Norge gjør på ett år. Hvorfor går ikke Europa sammen om en hjelpepakke for å støtte arbeidet med flyktninger? sier Egeland.

– Det er rart at vi ikke ser den samme handlekraften nå når det er snakk om å redde hundretusener av liv som lederne utviste da det var snakk om å redde noen europeiske storbanker.

Les også

Mer om

 1. Østerrike
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. EU
 4. FN
 5. Makedonia
 6. Tyskland
 7. Hellas

Flere artikler

 1. Pluss content

  Dette er Europa i dag

 2. Krysser elv - tre funnet døde

 3. VG ved «Europas propp»: «Hvis dette fortsetter, vil de stenge grensene for alltid»

 4. Pluss content

  Den desperate flukten

 5. Her vaskes Bayan (20 dager) over en sølepytt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder