VIL VÆRE MED: Ukrainas president Petro Porosjenko (t.h.) og generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg snakket om ukrainsk NATO-medlemskap på et møte i NATO-Ukraina-kommisjonen mandag. Foto: REUTERS Valentyn Ogirenko

Ukraina vil inn i NATO innen 2020

Mandag ble Ukraina enige med NATO om å starte arbeidet med en handlingsplan for medlemskap i alliansen. Russland er svært skeptiske.

 • Martha C. S. Holmes
 • Reuters

Artikkelen er over tre år gammel

Ukraina begynner diskusjoner med NATO om en handlingsplan for å bli med i alliansen. Landet vil frem mot 2020 jobbe med reformer for å tilfredsstille krav til medlemskap innen 2020, melder Reuters.

«I dag sa vi klart og tydelig at vi ville begynne en diskusjon om en medlemskaps-handlingsplan og vårt forslag om en slik diskusjon ble mottatt med glede», sa den ukrainske presidenten Poroshenko på pressekonferansen etter møtet mandag.

Russland er svært skeptiske til et utvidet NATO, og var raske til å kommentere at et NATO-medlemskap for Ukraina ikke vil bidra til stabilitet og sikkerhet i Europa.

Fikk du med deg dette? Russisk Kreml-kritiker drept i Ukraina

Stoltenberg kritiserte Russland

Selv om det foreløpig er offisiell våpenhvile i Øst-Ukraina står grensekonflikten i veien for NATO-medlemskap fordi nye medlemmer er nødt til å få slutt på internasjonale konflikter på fredelig vis før de kan bli med i alliansen.

President Poroshenko kjemper fortsatt mot prorussiske opprørere i Øst-Ukraina, der Krim-halvøya har vært annektert av Russland i over tre år.

Jens Stoltenberg brukte anledningen til å be Moskva trekke tilbake troppene sine fra Ukraina, skriver Reuters.

Han sa også at NATO hadde støttet Ukraina med nytt utstyr som skal kunne brukes til å finne ut hvem som sto bak et cyber-angrep på Russland i juni.

Kremlins talsperson Dimitry Peskov reagerte på Stoltenbergs kommentarer ved å gjenta Russlands standpunkt om at Russland aldri har hatt tropper i Ukraina.

Bakgrunn: Dette må du vite om Krim-annekteringen

Se også: Utestengt fra Eurovision – opptrådte på Krim-halvøya

Trump og Putin diskuterte Ukraina

Støtten til NATO-medlemskap i den ukrainske befolkningen er større en aldri før. I en meningsmåling fra the Democtatic Initiatives Foundation i juni svarte 69 prosent av ukrainere at de var for medlemskap.

Etter det første møtet mellom Trump og Putin fredag hevdet Putin at konflikten i Øst-Ukraina skal ha vært blant temaene som ble diskutert.

– Vi oppfordrer Russland til å stoppe sine destabiliserende aktiviteter i Ukraina og andre steder og å stoppe sin støtte til fiendtlige regimer som Syria og Iran, sa Trump i sin tale i Polens hovedstad Warszawa torsdag formiddag, i forkant av møtet mellom presidentene.

Samtidig har ukrainere fryktet at Trump og Putins signaler om et tettere samarbeid kan føre til en tøffere hverdag for den krigsrammede befolkningen i Øst-Ukraina.

Russland-forsker: Ikke mer enn et politisk signal

Jakub M. Godzimirski som forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk understreker at det vil være svært vanskelig for Ukraina å oppfylle NATOs krav om å ikke ha noen uløste grensekonflikter.

– Ukraina har mange problemer, inkludert uløste grenseproblemer, og der har Russland en del kort på hånden de kan spille for å motarbeide tilnærmingen mellom Ukraina og NATO.

Derfor har han liten tro på at de vil kunne bli medlem av forsvarsalliansen med det første.

– Dette kan oppfattes som en fiendtlig retorikk for Russland og et politisk signal fra Ukraina og NATO. Men jeg betrakter det ikke som mer enn det, sier han.

Han påpeker at samtidig som NATO uttaler seg negativt om Russlands rolle i konflikten i Øst-Ukraina og snakker om åpne dører for Ukraina inn i NATO, ønsker mange en dialog med Russland og Putin for å minske spenningsnivå.

Mer om

 1. Ukraina
 2. Nato
 3. Russland
 4. Jens Stoltenberg

Flere artikler

 1. Ukraina vil inn i NATO innen 2020

 2. Krisen på Krim: NATO-Jens krever umiddelbar løslatelse av ukrainske fartøy

 3. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

 4. Stoltenberg med nye anklager mot Russland

 5. Krise på Krim: – Veldig, veldig alvorlig

Fra andre aviser

 1. «Russland prøver å lokke Ukraina til å starte ein open krig om Krim-halvøya. Søndag var det nære på.»

  Bergens Tidende
 2. Leder: Farlig farvann

  Fædrelandsvennen
 3. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

  Bergens Tidende
 4. NATO krever løslatelse av ukrainske skip og sjøfolk

  Bergens Tidende
 5. Krass kritikk mot Russland i Sikkerhetsrådet

  Bergens Tidende
 6. Ukrainere varetektsfengslet etter sammenstøt i omstridt farvann

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder