ÈN UKES STREIK: Kvinner i Togo varsler sex-streik i protest mot fengslingen av demonstranter. Streiken er en del av en bredere kampanje mot landets president Faure Gnassingbé. Foto: AFP

Kvinner går til sex-streik mot president

(VG Nett) Opposisjonsleder i Togo oppfordrer landets kvinner til en ukes sex-streik i protest mot landets president.

Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg inviterer alle kvinner til å delta i en ukes sex-streik for å sette våre arresterte brødre og ektemenn fri, sier Isabelle Ameganvi, leder for opposisjonsgruppen «Lets Save Togo».

I forrige uke arresterte politiet 120 personer som hadde tatt til gatene for å protestere mot de nye valgreglene som de mener favoriserer det sittende regjeringspartiet fremfor det kommende valget i oktober.

- Alle dere damer må dermed holde porten til «moderlandet» lukket for alle menn fra mandag til søndag, oppfordrer Ameganvi, ifølge CNN.

Ifølge myndighetene i landet er alle demonstrantene unntatt åtte personer sluppet fri. Personene som fremdeles holdes fengslet skal ha båret kniv under demonstrasjonene.

Artikkelen fortsetter under bildet

SAMMENSTØT: Politiet brukte tåregass mot støttespillere til opposisjonen, som svarte med å brenne dekk og kaste flasker under en demonstrasjon i Lome tidligere denne uken. Foto: AFP


Krever presidentens avgang

Kvinnenes protest er en del av en bredere kampanje mot Faure Gnassingbé, som har vært Togos president siden 2005. Han tok da over etter sin far, Gnassingbé Eyadéma, som styrte det vestafrikanske landet i 38 år frem til sin død.

Sex-streik har blitt brukt for å utvise sivil ulydighet flere ganger de siste årene. Ameganvi sier hun er inspirert av den liberiske nobelprisvinneren og nåværende president Ellen Johnson Sirleaf, som i 2003 brukte sex-streik til en kampanje for fred. I 2009 startet også kenyanske kvinner en sex-streik for å avslutte krangling i regjeringen.

- Vi har makt til å få til endring. Vi ønsker ikke å forbli på kjøkkenet, men vil ha vårt å si i politikken. Vi kan ikke stå og se på mens barna og ektemennene våre holdes fengslet, sier opposisjonslederen.

Toppløs i røde bukser

Hun ber også kvinnene om å vise sitt raseri ved å møte i røde bukser under en planlagt demonstrasjon tirsdag. Kvinnene planlegger også et toppløs-stunt.

- Hvis ikke våre folk er løslatt innen torsdag, vil kvinnene løpe nakne til fengselet for å få dem løslatt, bare iført røde bukser og ingenting annet, sier Ameganvi.

Sikkerhetsministeren i landet sier alle forsøk på inntrenging i fengselet vil bli møtt med arrestasjoner.

- Vi venter dem. Lovene våre tilsier at de vil bli arrestert for brudd på moralske verdier, sier Damehane Yark.

Vil ikke forhandle

Representanter fra regjeringen inviterte opposisjonen til
samtaler fredag, men dette ble avvist av aktivistene.

- Vi vil ikke inngå i noen diskusjoner med regjeringen med unntak av de som tar sikte på å forhandle president Faure Gnassingbes avgang, sier jusprofessor Zeus Ajavon, som støtter opposisjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder