INGEN KJEMISKE VÅPEN: Libyas sterke mann Muammar Gaddafi har ikke kjemiske våpen i sitt arsenal, slik enkelte hevder, mener Organisasjonen som overvåker Konvensjonen om forbud mot utvikling, produksjon og lagring av kjemiske våpen. Foto: AP

Gaddafi har ikke kjemiske våpen i sitt arsenal

Libyas sterke mann Muammar Gaddafi har ødelagt våpensystemene som kunne ha vært brukt i kjemisk krigføring, slår internasjonale eksperter fast.

Artikkelen er over ni år gammel

Organisasjonen som overvåker Konvensjonen om forbud mot utvikling, produksjon og lagring av kjemiske våpen, OPCW, tror derfor ikke at den libyske diktatoren vil være i stand til å ta i bruk kjemiske stridsmidler mot sine motstandere.

Libya har fortsatt 9,5 tonn dødelig sennepsgass på lager, men har ikke lenger våpensystemer som kan spre gassen, opplyser OPCWs talsmann Michael Luhan.

- Kan gjøre alt

Blant dem som hevder at Muammar Gaddafi ikke vil nøle med å ta i bruk kjemiske stridsmidler for å beholde makten, er Libyas tidligere justisminister Mustafa Abdel Galil som nylig sluttet seg til opposisjonen.

Les også: Evakuerer Libya med spesialsoldater

- Til sjuende og sist, om han blir virkelig presset, kan han gjøre alt. Jeg tror Gaddafi vil brenne alt han etterlater seg, sa Abdel Galil.

Storbritannias utenriksminister William Hague bidro også til frykten da han søndag nevnte Gaddafis lager av sennepsgass, men la til at det var uklart i hvilken stand gassen nå er i.

Ødela bombene

OPCW kan ikke se at Libyas lager av aldrende sennepsgass utgjør noen fare og viser til at Gaddafi alt for sju år siden ødela bombene som eventuelt kunne ha blitt brukt for å spre de kjemiske stridsmidlene.

Les også: Nordmannen Jan Paulsen ute av Libya

Gaddafi kunngjorde året før at Libya ville skrinlegge alle forsøk på å utvikle kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen, og åpnet landets anlegg for internasjonale inspektører.

- Så vidt vi har kunnet fastslå, og vi har ingen informasjon som tyder på det motsatte, så har Libya ødelagt hele sitt lager av ammunisjon til bruk med kjemiske stridsmidler. Et lager av flere tusen flybomber, som var konstruert for bruk sammen med kjemikalier, ble ødelagt i begynnelsen av 2004, for sju år siden, opplyser Luhan.

Lager i ørkenen

Libya sluttet seg til OPCW samme år, og forpliktet seg til å ødelegge både våpen og kjemikalier innen april 2007. Landet fikk senere forlenget denne fristen til mai i år.

OPCW har god oversikt over hvor Libyas lager av sennepsgass befinner seg, men vil ikke opplyse hvor.

Les også: Støre: - Gaddafi må gå

- La oss si det slik; det befinner seg ikke i nærheten av Tripoli. Det er lagret på et sted som utelukkende er til dette formålet og lageret voktes av de militære, sier Luhan.

Tidligere har det kommet fram at Libyas gamle beholdning av kjemiske stridsmidler befinner seg på et avsidesliggende lager i ørkenen, rundt 600 kilometer fra hovedstaden i landet.

Les også

 1. Evakuerer Libya med spesialsoldater

  (VG Nett) Britiske og tyske elitesoldater hjelper utenlandske borgere ut av Libya.
 2. Nordmannen Jan Paulsen ute av Libya

  (VG Nett) Den norske losen Jan Paulsen som har kjempet for å komme seg ut av Libya, er nå over grensen.
 3. Støre: - Gaddafi må gå

  - Muammar Gaddafi og hans regime i Libya bør gå av, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).
 4. - Opposisjonen har tatt kontroll i Zawiyah

  Væpnede opposisjonsstyrker har tatt kontroll over den libyske byen Zawiyah, opplyser øyenvitner.
 5. Tror libyerne vil stå sammen

  Mange advarer mot kaos dersom Libyas leder Muammar Gaddafi faller.
 6. Vanskelige tider for arabiske isdronninger

  Opprørere i Midtøsten lar sinnet gå ut over dronningen av Jordan, Suzanne Mubarak og Leila Trabesi og deres…
 7. FN: 100.000 har flyktet fra Gadaffi

  Nærmere 100.000 mennesker har flyktet fra Libya til nabolandene i løpet av den siste uken, opplyser FNs høykommissær for…

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Hevder å ha funnet Gaddafis atomvåpen

 2. Angrep mot kolonne med kjemiske våpen i Syria

 3. Syria bryter ny kjemivåpenfrist

 4. USA tror Assad gjemmer våpen

 5. Russland: - Klarer ikke å få kjemikalier ut av Syria innen fristen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder