FØRSTE BILDET: Dette er det første bildet av reaktoren etter eksplosjonen lørdag morgen. AP Photo/Tokyo Power Electric Company

Ny atomreaktor har problemer

140.000 evakuert fra området rundt atom-reaktorene

TOKYO/OSLO (VG Nett) Reaktor nummer to ved Fukushima Daiichi-anlegget har problemer med kjølesystemet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Samtidig melder CNN at en nedsmelting ved Fukushima 1-anlegget kan være i gang.

Ifølge en ansatt ved det japanske atomsikkerhetsbyrået kan en nedsmelting av en av reaktorene ved Fukushima 1-anlegget allerede være i gang.

Opplysningene blir tilbakevist av den japanske ambassadøren i USA.
Nok en av reaktorene ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan har problemer med kjølesystemet, opplyser japanske atommyndigheter, ifølge Reuters.

Nødkjølingsystemet ved reaktor nummer 3 ved Fukushima Daiichi-anlegget fungerer ikke, og det arbeides nå med å finne en måte å kjøle ned reaktoren med vann, ifølge det japanske atomsikkerhetsbyrået.

Dette er den andre reaktoren ved kraftverket som sliter med kjølingen. Bygningen som huser anleggets reaktor nummer 1 eksploderte lørdag morgen norsk tid, men inneslutningen om denne reaktoren er ifølge kraftselskapet TEPCO intakt.

Ifølge Reuters har ni personer blitt utsatt for radiaktiv stråling. Myndighetene i Japan sier det totale tallet likevel kan komme opp i 160.

Det har de siste timene vært flere motstridende meldinger om hvor alvorlig situasjonen ved Fukushima-anlegget er.

Eksperter sa tidligere lørdag at krisen ved den japanske atomreaktoren allerede er å regne som den tredje verste atomulykke noensinne.

Strålingsnivået har gått ned

Ved 22-tiden lørdag kveld opplyser Det internasjonale atomenergibyrået IAEA at strålingsnivået rundt kjernekraftverket har gått noe ned de siste timene.

Byrået baserer opplysningene på informasjon fra japanske myndigheter. Kraftselskapet TEPCO har bekreftet at inneslutningen rundt reaktoren er intakt, melder IAEA.

Samtidig melder det internasjonale atombyrået, IAEA, at de har fått opplyst at 140.000 mennesker har blitt evakuert fra området rundt atomkraftverkene.

110.000 er evakuert fra det umiddelbare området rundt reaktoren der det var en eksplosjon lørdag morgen. Ytterligere 30.000 er evakuert fra den andre reaktoranlegget, kalt Fukushima 2.

Kjøles ned med havvann
- Denne situasjonen har potensial til å bli en fullblods atomkatastrofe. Det er et kappløp mot klokken, fordi det som har skjedd er at atomteknikerne ikke har klart å kjøle ned kjernen på minst to reaktorer, sier Robert Alvarez ved Institute for Policy studies i Washington DC ifølge CNN.com tidligere lørdag.

SAMLESIDE: Les alt om katastrofen i Japan

De siste nyhetsmeldingene fra Japan går på at man nå oversvømmer reaktorene ved Fukushima I og II med sjøvann, med håp om at det skal kjøle ned reaktorkjernene tilstrekkelig til å unngå en mer alvorlig situasjon.

Tredje verste i historien

Situasjonen ved de japanske kjernekraftverkene blir sett på som den tredje verste i historien, og de kan bare sammenlignes med atomulykkene på Three Mile Island i 1971 og Tsjernobyl i 1986.

- Selv om vi har sett det verste av denne ulykken, så er den allerede en av de tre verste atomulykkene i historien, sier Joseph Cirincione, ved det anerkjente Ploughshares Fund i USA.

EKSPLOSJON VED REAKTOREN: Flere skadet

Like før klokken ni lørdag morgen meldte nyhetsbyrået AFP at om en eksplosjon fra inne i reaktor 1 ved Fukushima Daiichi.

Videobilder viser en kraftig eksplosjon som ødelegger tak og vegger i en bygning.

Like etter klokken 10 bekrefter regjeringen i Japan at det har oppstått lekkasje fra atomkraftverket i Fukushima.

Flere anlegg rammet

LIGGER LANGS KYSTEN: De fleste av Japans atomkraftverk ligger i kystområder, for å sikre vannavkjøling. Dermed ligger kraftverkene sårbart til for tsunamier. Foto: Grafikk: SGB/Tom Byermoen

Natt til lørdag ble det også slått full alarm ved nabokraftverket Fukushima 2. Ifølge nyhetsbyrået AP skal det ha vært kjølesystemet ved tre av kraftverkets reaktorer som sviktet.

Japanske myndigheter sender nå spesialteam med leger og brannmannskaper til området, opplyser NHK.

VG NETT I JAPAN: Ekstremt vanskelig hjelpearbeid

Situasjonen ved atomreaktorene vanskeliggjør både redningsarbeid og nyhetsarbeid i Japan. Redningsmannskaper tar store omveier rundt reaktorene, noe som forlenger reisetiden fra Tokyo opp til de hardest rammede områdene betraktelig.

VG Netts team er i Tokyo, og der opplever man stadige etterskjelv, men det er ikke meldt om skadde i lørdagens hendelser.

Myndighetene ber innbyggere nær atomkraftverket om å holde seg innendørs, drikke vann fra flaske og dekke ansiktet med et vått håndkle og maske.

ALVORLIG: 1000 ganger høyere stråling enn normalt

Fredag ettermiddag ble det klart at myndighetene ikke hadde lykkes med å kjøle ned anlegget ved Fukushima 1, og det fryktes at strålingen inne i reaktoren kan være så mye som tusen ganger større enn normalt.

I øyeblikket er strålingen per time like mye som det som er tillatt stråling i løpet av ett år.

Heldige med vindretning

En japansk atomfysiker sier det ikke er grunn til å tro at en eventuell lekkasje vil få stort omfang.

Saken fortsetter under bildet

ATOMREAKTOR: Slik fungerer atomreaktoren i Fukushima i Japan. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

- Et nytt Tsjernobyl er ikke mulig i en lettvannsreaktor. Tap av kjølevann fører til at temperaturen stiger, men det vil også stanse reaktoren, sier professor Naoto Sekimura ved Universitetet i Tokyo.

NORGE IKKE I FARESONEN: - Ingen fare for radioaktivt nedfall her

Hvis det verste likevel skulle skje, har retningen på vinden sørget for at konsekvensene ikke blir så ille som man kunne frykte.

Ifølge det franske atomsikkerhetsbyrået vil det meste av den radioaktive forurensingen blåse ut over Stillehavet, melder Al Jazeera.

Også Verdens helseorganisasjon kommer med positive nyheter. Ifølge en pressemelding sendt fra WHO er risikoen for helseskader være små. Selv om radioaktivt materiale har sivet ut fra reaktorene er det svært små mengder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder