Klart flertall støtter palestinerne

59 prosent mener israelere er fanatikere

ANGREP: De israelske angrepene på Gaza i 2009 førte til krass kritikk mot Israel, blant annet i Norge. Fortsatt sliter landet med omdømmet, viser en undersøkelse. Foto: AP

Israel legger lokk på kritikk fra nordmenn

(VG Nett) Den israelske ambassaden i Oslo hemmeligholder en undersøkelse som viser nordmenns kritiske holdning til Israel.

Artikkelen er over ni år gammel

Ambassaden gjennomførte før jul i fjor en undersøkelse av nordmenns kunnskaper om Israel, og holdning til konflikten mellom Israel og palestinerne. Lignende undersøkelser er gjennomført i flere andre europeiske land.

Ifølge Israels største avis, Yediot Aharonot, er meningsmålingene en del av en omfattende kampanje for å styrke Israels omdømme i land som det israelske utenriksdepartementet har peilet seg ut som såkalte «nøkkelland». I tillegg til målingene har ambassadene fått beskjed om å hyre profesjonelle pr-byråer for å bistå i arbeidet med å bygge opp Israels omdømme.

- Til internt bruk

Den israelske ambassaden i Oslo opplyser at de ikke «har anledning» til å offentliggjøre resultatene av undersøkelsen, til tross for at flere av konklusjonene allerede er publisert i israelske medier.

- Denne undersøkelsen er kun ment til internt bruk. Vi har derfor besluttet at vi ikke ønsker å publisere resultatene, sier presseansvarlig Hildegunn Hansen ved ambassaden.

LES OGSÅ: Norske PR-byråer sier nei til Israel

Flere av svarene i den norske undersøkelsen avdekker klar støtte til palestinerne i konflikten med Israel. I tillegg tegner målingen en oppsiktsvekkende liten tro på den israelske fredsviljen blant nordmenn.

* 59 prosent mener israelere er fanatikere.* 55 prosent mener israelere ikke ønsker fred.* 43 prosent støtter palestinerne.* 21 prosent støtter Israel.

Etter det VG Nett forstår skal imidlertid målingen være langt mer omfattende enn det som er referert i den israelske storavisen. Larsen ønsker heller ikke å si noe om omfanget av undersøkelsen, eller kommentere noen av svarene.

Israel: - Neste krig med Hamas blir vanskeligere

Saken fortsetter under bildet!

PROPAGANDAKRIG: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, som nylig møtte Jonas Garhr Støre, vil styrke ambassadenes rolle i «propagandakrigen». Foto: AP

Kamp om omdømme

Bare i Norge bruker israelsk UD nærmere 2 millioner kroner på omdømmebygging. Til sammen har hele kampanjen en prislapp på rundt 20 millioner kroner.

- Målet er å gi representantene våre i de sentrale landene i Europa flere verktøy for å klare seg i kampen om opinionen. Dersom dette blir gjort riktig og profesjonelt kan det føre til en betydelig økning i støtten til Israel, sier utenriksminister Avigdor Lieberman til Yediot Aharonot.

LES OGSÅ: Slik ble SV-Kristin tvunget til Israel-retrett

- Katastrofalt omdømme

En lignende undersøkelse i Tyskland viser at nordmenn ikke er alene om å ha en kritisk holdning til Israel. Også her er det langt større støtte til palestinerne. Samtidig svarer 55 prosent av de spurte at Israel er ansvarlig for volden i Midtøsten, mens hele 46 prosent mener Israel er ansvarlige for krigsforbrytelser.

48 prosent av tyskerne mener Israel kan karakteriseres som et «ekstremt land».

Israel: - Støres Hamas-kontakt skader fredsarbeidet

En israelsk tjenestemann som tjenestegjør i Europa karakteriserer Israels omdømme i Europa som «katastrofalt», og mener palestinerne har full kontroll over den europeiske opinionen.

- Palestinerne støttes av opinionen, til tross for at de nekter å komme til forhandlingsbordet. Vi har ikke noe annet valg enn å gå til krig for omdømmet vårt, sier tjenestemannen til Yediot Aharonot.

REFSER MEDIA: Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) mener media bærer mye av ansvaret for nordmenns negative syn på Israel. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

I tillegg til Norge og Tyskland, er Storbritannia, Frankrike, Spania, Nederland, Danmark og Tsjekkia på listen over europeiske «nøkkelland», der Israel ønsker å forbedre sitt omdømme.

- Et tankekors

Leder av foreningen Israels venner på Stortinget, Hans Olav Syversen, mener resultatet av undersøkelsen først og fremst bør være et tankekors for media. KrF-representanten karakteriserer dekningen av Israel i norske medier som «ensidig», og mener det har påvirket nordmenns holdninger.

- Det har vært en del hendelser den siste tiden som kan ha påvirket det bildet nordmenn har, som bordingen av Gaza-konvoien, men media bør absolutt gå i seg selv og se på den totale dekningen de gir av Israel, sier han.

- Israel er et land som ligger langt fremme, både når det gjelder teknologi og kultur. Dette får svært liten oppmerksomhet i Norge, påpeker han.

- Er det klokt av den norske ambassaden å legge lokk på disse resultatene?

- Det må være opp til ambassaden om de ønsker å publisere en slik undersøkelse, men jeg tror Israel vil være tjent med at det blir offentlig oppmerksomhet og debatt om de holdningene som kommer til uttrykk, sier Syversen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder