Klart flertall støtter palestinerne

59 prosent mener israelere er fanatikere

ANGREP: De israelske angrepene på Gaza i 2009 førte til krass kritikk mot Israel, blant annet i Norge. Fortsatt sliter landet med omdømmet, viser en undersøkelse. Foto: AP

Israel legger lokk på kritikk fra nordmenn

(VG Nett) Den israelske ambassaden i Oslo hemmeligholder en undersøkelse som viser nordmenns kritiske holdning til Israel.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over ni år gammel

Ambassaden gjennomførte før jul i fjor en undersøkelse av nordmenns kunnskaper om Israel, og holdning til konflikten mellom Israel og palestinerne. Lignende undersøkelser er gjennomført i flere andre europeiske land.

Ifølge Israels største avis, Yediot Aharonot, er meningsmålingene en del av en omfattende kampanje for å styrke Israels omdømme i land som det israelske utenriksdepartementet har peilet seg ut som såkalte «nøkkelland». I tillegg til målingene har ambassadene fått beskjed om å hyre profesjonelle pr-byråer for å bistå i arbeidet med å bygge opp Israels omdømme.

- Til internt bruk

Den israelske ambassaden i Oslo opplyser at de ikke «har anledning» til å offentliggjøre resultatene av undersøkelsen, til tross for at flere av konklusjonene allerede er publisert i israelske medier.

- Denne undersøkelsen er kun ment til internt bruk. Vi har derfor besluttet at vi ikke ønsker å publisere resultatene, sier presseansvarlig Hildegunn Hansen ved ambassaden.

LES OGSÅ: Norske PR-byråer sier nei til Israel

Flere av svarene i den norske undersøkelsen avdekker klar støtte til palestinerne i konflikten med Israel. I tillegg tegner målingen en oppsiktsvekkende liten tro på den israelske fredsviljen blant nordmenn.

* 59 prosent mener israelere er fanatikere.* 55 prosent mener israelere ikke ønsker fred.* 43 prosent støtter palestinerne.* 21 prosent støtter Israel.

Etter det VG Nett forstår skal imidlertid målingen være langt mer omfattende enn det som er referert i den israelske storavisen. Larsen ønsker heller ikke å si noe om omfanget av undersøkelsen, eller kommentere noen av svarene.

Israel: - Neste krig med Hamas blir vanskeligere

Saken fortsetter under bildet!

PROPAGANDAKRIG: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, som nylig møtte Jonas Garhr Støre, vil styrke ambassadenes rolle i «propagandakrigen». Foto: AP

Kamp om omdømme

Bare i Norge bruker israelsk UD nærmere 2 millioner kroner på omdømmebygging. Til sammen har hele kampanjen en prislapp på rundt 20 millioner kroner.

- Målet er å gi representantene våre i de sentrale landene i Europa flere verktøy for å klare seg i kampen om opinionen. Dersom dette blir gjort riktig og profesjonelt kan det føre til en betydelig økning i støtten til Israel, sier utenriksminister Avigdor Lieberman til Yediot Aharonot.

LES OGSÅ: Slik ble SV-Kristin tvunget til Israel-retrett

- Katastrofalt omdømme

En lignende undersøkelse i Tyskland viser at nordmenn ikke er alene om å ha en kritisk holdning til Israel. Også her er det langt større støtte til palestinerne. Samtidig svarer 55 prosent av de spurte at Israel er ansvarlig for volden i Midtøsten, mens hele 46 prosent mener Israel er ansvarlige for krigsforbrytelser.

48 prosent av tyskerne mener Israel kan karakteriseres som et «ekstremt land».

Israel: - Støres Hamas-kontakt skader fredsarbeidet

En israelsk tjenestemann som tjenestegjør i Europa karakteriserer Israels omdømme i Europa som «katastrofalt», og mener palestinerne har full kontroll over den europeiske opinionen.

- Palestinerne støttes av opinionen, til tross for at de nekter å komme til forhandlingsbordet. Vi har ikke noe annet valg enn å gå til krig for omdømmet vårt, sier tjenestemannen til Yediot Aharonot.

REFSER MEDIA: Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) mener media bærer mye av ansvaret for nordmenns negative syn på Israel. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

I tillegg til Norge og Tyskland, er Storbritannia, Frankrike, Spania, Nederland, Danmark og Tsjekkia på listen over europeiske «nøkkelland», der Israel ønsker å forbedre sitt omdømme.

- Et tankekors

Leder av foreningen Israels venner på Stortinget, Hans Olav Syversen, mener resultatet av undersøkelsen først og fremst bør være et tankekors for media. KrF-representanten karakteriserer dekningen av Israel i norske medier som «ensidig», og mener det har påvirket nordmenns holdninger.

- Det har vært en del hendelser den siste tiden som kan ha påvirket det bildet nordmenn har, som bordingen av Gaza-konvoien, men media bør absolutt gå i seg selv og se på den totale dekningen de gir av Israel, sier han.

- Israel er et land som ligger langt fremme, både når det gjelder teknologi og kultur. Dette får svært liten oppmerksomhet i Norge, påpeker han.

- Er det klokt av den norske ambassaden å legge lokk på disse resultatene?

- Det må være opp til ambassaden om de ønsker å publisere en slik undersøkelse, men jeg tror Israel vil være tjent med at det blir offentlig oppmerksomhet og debatt om de holdningene som kommer til uttrykk, sier Syversen.

Les også

 1. Elleve såret i sammenstøt på Vestbredden

  Ti palestinere og en jødisk bosetter ble såret i sammenstøt nær byen Nablus på Vestbredden mandag.
 2. Hever palestinernes diplomatstatus i Storbritannia

  Storbritannia gjør som Norge, Frankrike, Irland, Portugal og Spania og oppgraderer den diplomatiske statusen til…
 3. Israel angriper mål i Gaza by

  Israelske kampfly angrep sent lørdag kveld flere mål i Gaza by, opplyser øyenvitner og sikkerhetskilder i området.
 4. Hamas vil skape forsoning med Fatah

  Talsmenn for Hamas sier den islamistiske bevegelsen arbeider med et initiativ for å skape forsoning med rivalene i Fatah.
 5. Israel hevder Syria forsøker å skaffe atomvåpen

  Nye satellittbilder viser at Syria igjen forsøker å skaffe seg atomvåpen, hevder en israelsk forsvarstopp.
 6. Væpnet palestiner drept på Gazastripen

  En palestiner fra en væpnet gruppe ble drept i et sammenstøt med israelske soldater nord på Gazastripen onsdag.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Israel frykter nye kidnappinger

 2. Israels fem spørsmål til Palestinakomiteen

 3. Gaza-krigen: Slik prøver partene å påvirke deg

 4. Trump om egen Midtøsten-plan: – Et stort skritt mot fred

 5. Spenningen øker mellom Israel og Tyrkia

Fra andre aviser

 1. Den nye Intifadaen

  Fædrelandsvennen
 2. Tyrkisk-israelsk forsoning utfordrer palestinerne

  Bergens Tidende
 3. Norske PR-byråer sier nei til Israel

  Aftenposten
 4. Israel forbereder Gaza-invasjon

  Bergens Tidende
 5. Verden venter på Israel

  Bergens Tidende
 6. Israels ambassadør hjemkalt - beskyldt for upassende oppførsel

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder