Dødsdømte fanger er kinesisk TV-hit

Amnesty: Grisete, barbarisk og uten effekt

Programleder: De fortjener det

(VG Nett) TV-programmet skulle skremme folk fra å bli kriminelle - i stedet ble «Interviews Before Execution» en TV-hit i Kina.

Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Hver lørdag ser 40 millioner kinesere på TV-showet, som tar for seg de siste dagene til fanger som skal henrettes.

TV-showet har gått på kinesiske TV-skjermer de siste fem årene viser fanger som beklager sine forbrytelser og ber om tilgivelse. Noen ganger blir de henrettet like etter at de er filmet, andre ganger filmes de når de kun har få dager igjen å leve.

Forteller detaljer fra drap

Programleder Ding Yu intervjuer fangene ansikt til ansikt. Ofte har de tilstått spesielt grusomme forbrytelser. Intervjuobjektet sitter med håndjern og fotlenker, og blir passet på av fangevoktere.

Saken fortsetter under bildet

PROGRAMLEDER: Ding Yu sier her til en av fangene hun intervjuer at han er dritt. Foto: Trailer til filmen «Dead men talking» i forbindelse med «International Documentary Film Festival» i Amsterdam i 2011.

Ding Yu åpner med spørsmål om favorittfilmer og favorittmusikk, før hun går videre med å be fangene fortelle detaljer fra forbrytelsene de har begått.

Hun lover å viderebringe fangenes siste beskjeder til deres familiemedlemmer, som normalt ikke får lov til å besøke fangene når de sitter på «death row». Kameraene fortsetter å rulle mens fangene fremsetter en siste hilsen, før de blir ført bort for å bli henrettet, enten ved skyting eller en dødelig injeksjon.

Fange ber far om tilgivelse

TV-kanalen som sender showet holder til i Henan-provinsen sentralt i Kina. «Interviews Before Execution» ble raskt populært hos seerne og blir nå sendt i beste sendetid på lørdag kveld.

Nå har den britiske TV-kanalen BBC laget en dokumentar om programmet, skriver Daily Mail.

Over 250 fanger har deltatt i programmet. I en scene i programmet sees en fange i 20-årene som møter foreldrene sine for siste gang.

- Far, det var galt. Jeg er lei meg, sier fangen, før han blir ført bort for å henrettes.

- Kina henretter tusenvis

Ingvild Gjone Lyberg, kommunikasjonssjef i Amensty Norge sier til VG Nett at det i Kina henrettes flere enn i hele resten av verden per år.

- Kina informerer ikke om de korrekte tallene for antallet henrettelser, derfor opererer ikke Amnesty i Norge med dem heller, sier hun.

Hun karakteriserer landets dødsstraff-praksis som et stort problem.

- Det ble gjort en del endringer i hvilke forbrytelser man kan bli dømt til dødsstraff for i Kina i 2011, men langt i fra nok, sier hun.

Vil advare innbyggerne

Fangene som deltar i programmet velges ut av myndighetene. Bare fem fanger som har blitt spurt om å delta har takket nei.

Talspersoner for det styrende kommunistpartiet i Kina mener serien virker som propaganda for å vise innbyggerne konsekvensene av forbrytelser.

Programmet styrer systematisk unna fanger som er dømt for politisk kriminalitet, og fokuserer i hovedsak på draps- og sedelighetsforbrytelser.

Saken fortsetter under bildet

DØDSDØMT: Denne fangen roper her i fortvilelse like før han blir henrettet. Foto: Trailer til filmen «Dead men talking» i forbindelse med «International Documentary Film Festival» i Amsterdam i 2011.

Programleder Ding Yu avviser at programmet er for utleverende.

- Noen seere synes det er ondskapsfullt å be en kriminell om et intervju like før han skal henrettes. På den andre siden ønsker de å bli hørt, sier hun og fortsetter:

- Når jeg er ansikt til ansikt med fangene føler jeg med dem. Men jeg sympatiserer ikke med dem, de bør betale en høy pris for forbrytelsene de har begått, og de fortjener det. Hvis innbyggerne blir advart, kan tragedier bli avverget. Det er bra for samfunnet, mener hun.

Dødsstraff for salg av falsk narkotika

Det er 55 forbrytelser man kan dømmes til døden for i landet. I 2011 ble det fjernet dødsstraff for 13 versjoner av hvitsnippforbrytelser, mens dødsstraff ble opprettholdt for flere forbrytelser som er ikke-voldelige.

FORDØMMER: Informasjonssjef Ingvild Lyberg karakteriserer TV-programmet som grusomt og forferdelig. Foto: Amnesty


For korrupsjon og narkotikahandel kan man fortsatt dømmes til døden, og mens andre forbrytelser ble fjernet fra listen i 2011, ble flere lagt til.

Å tvinge noen til å donere organer, å produsere og selge falsk narkotika og å selge giftig mat, er alle forbrytelser som kan straffes med døden.

- Ingen avskrekkende effekt

- Det er veldig mange typer forbrytelser man kan bli dømt til døden for i Kina. Jeg ser at TV-programmet argumenterer med at dette skal virke avskrekkende, men det er et argument som er slått tilbake mange ganger, sier Invild Gjone Lyberg.

Lyberg viser til to undersøkelser foretatt av FN i 1988 og i 2002 som konkluderte med at det ikke finnes bevis for at henrettelse har en mer avskrekkende effekt enn livsvarig fengsel.

- Å vise frem menneskers siste desperate øyeblikk og be dem be om unnskyldning er grisete og barbarisk, mener hun og fortsetter:

- Dette er grusomt og forkastelig. Det gjør noe med oss mennesker og flytter våre grenser for hva som er menneskelig når menneskers aller siste øyeblikk og desperate forsøk på å bli hørt vises på denne måten, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder